Kávéházi magazin

Verrasztó Evelyn és Dávid nem csak az úszás szerelmesei. Nagy Dáviddal karöltve kávézót nyitottak a Kálvint téren, de nem is akármilyet. ;)
2018.02.21.
Ugyan az idei versenyek már lezajlottak, de érdemes áttekintenünk, milyen újításokkal lehetne színvonalasabbá, a nézők számára érdekesebbé tenni a barista bajnokságot.
A World Barista Championship (WBC) formátuma – lényegében – a kezdetektől nem változott. Eltolódtak a súlypontok (a technikai tényezőkről az érzékszervire), a szabályalkotók becsuktak kiskapukat (a versenyzők kinyitottak újakat), kifinomult a körítés (kamera, speaker, élő közvetítés). De lényegében minden maradt a régiben.
2011.08.26.
A barista versenyek kapcsán e havi összeállításunkban azt vizsgáljuk, hogy milyen hatások (trendek, információk, újítások…) érik a kávéfogyasztókat ma Magyarországon. Nemcsak, sőt, kifejezetten nem a szakmát érintő speciális, egyedi témakörökre koncentrálunk, hanem az olyan üzenetekre, amik a végső fogyasztókat, vendégeket is elérik.
2011.07.20.
A rovatban keressük (és remélhetőleg megadjuk) a választ a kávés témát érintő minden, épp csak felmerülő vagy gyakran ismételt kérdésre. Megcáfolunk vagy bizonyítunk elterjedt mítoszokat "kávévárosi legendákat"…
2011.05.01.
Néhány tipp azoknak, akik már a kávébeszerzésnél szeretnének biztosra menni. Attól függetlenül, hogy milyen géppel, eszközökkel készítjük majd el kávénkat, a vásárlásnál jól jöhet néhány aranyszabály, amit szem előtt tarthatunk:
2011.03.16.
A panettone egy olasz, pontosabban milánói eredetű karácsonyi kalácskülönlegesség. Sajnos hazánkban még kevesen ismerik, pedig kávé, tea vagy forró csoki mellé tökéletes párosítás. Igazi téli sütemény az ünnepekre.
2010.12.17.
Minden szakmának jót tesz, ha időről időre újragondolja, meghatározza saját magát. Ez igaz lehet a kávékészítőkre, baristákra is. A 2003 körül megfogalmazott gondolataink – "…az utóbbi időben egyre többen kezdik emlegetni a "barista" szót a kávéhoz értő báros megnevezéseként… baristának világszerte az espresso technológiát jól ismerő, espresso alapú italokat készítő bárost nevezik…napi munkája a mixerhez, alapanyaggal kapcsolatos tudása a sommelierhez hasonlítható…" – máig megállják helyüket. Felmerültek azonban új kérdések, amik új válaszokat, pontosabb meghatározásokat követelnek.
2010.12.08.
A koffeinmentesítés lényege a koffein tartalom kivonása (pontosabban minimálisra csökkentése) a kávéban, úgy hogy közben a beltartalmi érték ne csökkenjen. Ez látszólag egyszerű feladat, de a megvalósítás bonyolult technológiát, nagy szaktudást és rengeteg tapasztalatot igényel.
2010.12.06.
Igazi kávésok között gyakran előkerülő téma a koffeinmentesítés ügye. Általában hasonló véleményt fogalmaznak meg a legtöbben: a koffeinmentes kávé olyan mint az alkoholmentes sör vagy a zsírmentes tej. Pont a lényeg marad ki belőle. Pedig ez csak egy félreértés. Ugyanakkor az igaz, hogy a vendéglátásban hozzáférhető koffeinmentes kávék, espressók általában nem adnak olyan élményt (krémesség, aromagazdagság, íz tekintetében) mint a "normál" változat. Akkor hogy is van ez?
2010.11.16.
A koffeinnek az emberi szervezetre gyakorolt hatása igen összetett. A koffein hatására a hasi, zsigeri erek összeszűkülnek, az agy viszont több vért kap. A koffein így a központi idegrendszerre és az agyra élénkítő hatással van; fokozza a szív- és veseműködést, gyorsítja a légzést és az anyagcserét. Testmozgás előtt fogyasztva segít felszabadítani a szervezetben elraktározott zsírt. A tüdő hörgőizmait elernyeszti, könnyíti a légzést, csökkenti az asztmás rohamok veszélyét.
2010.11.16.
A hazánknál nem sokkal nagyobb területű közép-amerikai ország őslakói a maják. A népesség 55%-a maja, 37%-a mesztic. A hivatalos nyelv a spanyol, de máig elterjedten használják az indián nyelveket is. A maja magaskultúra az amerikai kontinens legősibb civilizációja, történelmének kezdete időszámításunk előtt több ezer évre vezethető vissza. Az i.e. 400-as évektől már több, 5-10 ezer lakosú várossal rendelkeztek, sőt El Mirador környékén létre jött a kontinens első politikailag szervezett állama, 26 várossal. Az ekkor épített utak Közép-Amerika legbujább esőerdőiben máig jól láthatóak a levegőből.
2010.11.04.
A jó vendéglátáshoz jó vendégek (is) kellenek. A jó vendég pedig otthon maga is vendéglátó – ért a borokhoz, süt-főz, italt kever és kávét készít. Most induló sorozataink közös célja: segíteni mindazoknak, akik szeretnének valós tájékozottságot szerezni a kávés világról, és otthonukban is nagyon jó kávékat készíteni.
2010.10.05.
Mexikó Észak-Amerikában elterülő ország, amelyet északról az Egyesül Államok, délkeletről Guatemala és Belize, nyugatról a Csendes-óceán, keletről pedig a Mexikói-öböl és a Karib-tenger határol. Területe majdnem 2 millió négyzetkilométer. A maga 111 milliós lakosságával Mexikó a 11. legnépesebb ország a Földön, a legnépesebb a spanyol nyelvű országok között.
2010.09.08.
A tejkiöntő a barista számára legalább olyan fontos kellék, mint a tömörítő, ugyanis ez a tejhabosítás eszköze. A kiöntők okos megválasztása azért fontos, hogy azok segíteni tudják a barista szakszerű munkavégzését. A megfelelő anyag könnyebb tisztántartást tesz lehetővé, a többféle űrtartalom csökkenti a pazarlást, a jó csőrkialakítás lehetővé teszi a latte art technikák alkalmazását, stb.
2010.07.14.
Az őrlési folyamat lényege az aprítás, ami a fajlagos felület növekedését eredményezi. Minél kisebb szemcsenagyság az őrlés végeredménye, annál nagyobb felülete lesz egy adagnyi kávéőrleménynek. Minél nagyobb felületen történik az extrakció, (kivonás, kilúgozás) egységnyi idő alatt annál hatékonyabb.
2010.06.28.
Arabika versus Robuszta? Sokan gondolják, hogy a két kávéfaj könnyen szembeállítható. Az arabika fajták képviselik a minőséget, a robuszta pedig csak olcsósága miatt kerülhet a keverékekbe. Ez persze hamis egyszerűsítés, a helyzet ennél jóval összetettebb.
2010.06.28.
Júniustól vadonatúj oktatótermünkben várjuk szeretettel mindazokat, akik a profi kávékészítés iránt érdeklődnek. A Barista Szaküzlet mellett kialakított új oktatóközpont tökéletes helyszín a barista ismeretek elsajátítására.
2010.06.15.
A Megváltóról elnevezett ország évszázados szenvedéseit nagyrészt a kávénak köszönheti, ezért illő, hogy jelenkori gazdásagi feltámadásában is segítse. A polgárháború évtizedei megőrizték azokat a tradicionális bourbon arabika fajtákat, amiket sok dél-amerikai országban már rég lecseréltek ellenállóbb, termőképesebb hibridekre.
2010.05.07.
Már csak két nap, és kezdetét veszi a VI. Magyar Barista Bajnokság, és ezzel együtt a Csodálatos Kávé kiállítás is.
2010.04.21.
Franciaországban piacra dobták a kávé-inhalátort. A kis szivarra hasonlító szerkezet arra szolgál, hogy por formájában jutassa a szervezetbe a kávé hatóanyagait. Az inhalátor 100 mg koffeint tartalmaz, ami kb. egy csésze kávénak felel meg.
2010.03.29.
Most induló sorozatunk célja olyan független kávés üzletek bemutatása, melyek példát adhatnak a többiek számára. Elsőként egy olyan üzletről szólunk néhány szót, ami évszázados múltja, kávés iparági szerepe és kultúrtörténeti jelentősége okán is joggal viseli a Centrál (Központi) Kávéház nevet…
2010.03.17.
Amikor Kolumbusz lehorgonyzott Costa Ricán (a spanyol név jelentése: gazdag part), természetesen még sehol sem volt kávé (az első cserjéket csak 250 évvel később "hozták át" Kubából), ma mégis több mint 100 kávécserje jut minden lakosra…
2010.03.17.
Már csak egy hónap és kezdődnek a hazai kávés versenyek. A tervek szerint Magyarországon soha nem látott kávés dzsembori várható a többnapos eseményen. A már jól megszokott Barista Bajnokság mellett sok más újdonság is lesz, de az itthoni helyzet áttekintése előtt nézzük a legfrissebb híreket Angiából.
2010.03.17.
Egyes híresztelések szerint mégis megnyitja első magyarországi üzletét a Starbucks.
Már külön rajongói tábora alakult ki hazánkban az amerikai kávézóláncnak, fan-clubok jöttek létre az interneten, külföldről hozzák haza a zöld logos souvenireket, és itthon keresik a hasonló kávékeverékeket.
2010.02.23.
Hazánkban április 23-25 között rendezik a különböző kávés versenyeket. A világbajnokságok jún. 23-25-e között kerülnek megrendezésre az Egyesül Királyságban. Ennek megfelelően már megkezdődtek a nemzeti versenyek Európában, és a világ különböző pontjain.
2010.02.08.
Ez évtől két új sorozatot indítunk: az egyiket sikeres baristákról, a másikat a független kávésokról, kávéház üzemeltetőkről. A sorozatok célja, hogy példaértékű karriereket és vállalkozásokat mutassunk be a magyar kávés vendéglátásban.
2010.01.28.
Ezt a kávékészítő kannát sokféleképpen hívják a világ különböző pontjain: cafetiére, press pot, coffee plunger, melior, french pot, stb. Az elnevezések mögött ugyanaz az eszköz rejtőzik, mellyel sokak szerint a világ legtöbb kávéja készül. Hazánkban még nem igazán elterjedt technológia. Akinek van ilyen eszköze, az se biztos, hogy tudja mire való, így leginkább csak teakészítésre használja.
2010.01.28.
Indiába a kávé még az 1600-as évek elején megérkezett. Az országot ekkoriban a muzulmán mogul birodalom uralta. A legenda szerint Baba Budan szúfi szerzetes zarándokútja során utazott keresztül az akkori kávévilág központján, Jemenen. Az ország ekkoriban még uralta a kávétermesztést és kereskedelmet. A leszüretelt kávét feldolgozták, a magokat csírátlanították és így kereskedtek vele.
2010.01.28.

A korábban méteráruként, és cipőboltként üzemelő helyen hamarosan újra kávéház működik. A legendás Hadik ismét megnyitja kapuit a Batók Béla út 36-38 alatt.
2010.01.17.
Karácsonyi akciónkat meghosszabbítottuk!
Amennyiben január 8-ig regisztrál a februári tanfolyamra, az elérhető legnagyobb, 25%-os kedvezményt adjuk a tanfolyam díjából!
Regisztrálni az oktatási díj befizetésével lehet. A regisztrációról névre szóló vouchert adunk.

Listaár: 95.000 Ft (+áfa)
ÚJÉVI kedvezményes ár: 71.250 Ft (+áfa)
2010.01.04.
A WBC - avagy a Barista Világbajnokság logója egy tömörítő. Nem véletlenül. A barista munkájának emblematikus eszköze, minden egyes kávékészítéskor előkerül. De mire is szolgál, milyen típusai vannak és hogyan kell használni?
2010.01.04.
A Kelet-afrikai ország – csodás szafari parkjai és Barack Obama amerikai elnök rokoni kötődései mellett – kiváló minőségű kávéjáról is ismert a világban. Kenya az utóbbi évszázadokban a nemzetközi kereskedelem egyik központja volt. A nyílt óceáni hajózás kifejlődése előtt kikötői kulcsfontosságot játszottak a partvidéki hajós kereskedelemben.
2009.12.22.
2009-2010 fordulóján talán érdemes átgondolni a magyar kávés vendéglátók (baristák és kávéházasok) helyzetét, jövőjét.
Ezzel kívánunk a vendéglátóknak sikeres, a vendégeknek kávés élményekben gazdag új évet!
2009.12.18.
Karácsonyi akciókkal, ajándékcsomagokkal, kedvezményekkel és meglepetésekkel várjuk kedves vásárlóinkat és tanulóinkat meghosszabbított nyitvatartással a BARISTA SZAKÜZLETBEN.
2009.12.07.
Tegyünk egy látogatást a világ különleges teakultúráiba, kóstoljuk meg ezen egzotikus országok tradicionális teaitalait!
2009.12.02.
A jövő évi tanfolyami időpontok már előjegyezhetők! Szeretettel és óriási kedvezményekkel várjuk a Barista tanfolyamra mind azon jelentkezőket, akik szeretnének széles körű barista ismereteket szerezni.
2009.12.01.
A világ legnagyobb kávétermelője, a világ éves kávétermésének több mint egyharmada innen származik. Ha azt mondjuk, "brazil kávé", az olyan, mintha azt mondadanánk: "kínai tea". A kávéültetvények, fajták és minőségek sokasága miatt olyan összetett a termelési struktúra, hogy nagyon nehéz közös jellemzőkről beszélni.
2009.11.26.
Ámbár az utóbbi időben egyre jobban nyit a kávés világ felé, Kína történelme és kultúrája elválaszthatatlan a teától. A legenda szerint Bodhidharma, az Indiából érkezett tanító nem csak a buddhizmust hozta magával Kínába...
2009.11.26.
Kávéfőzés gőzzel?
A zárt rendszerű kávéfőzők lényege, hogy a gőz fejlesztése egy zárt kazánban történik, így a kávéőrleményt a keletkező (1-1,5 bar túlnyomású) vízgőz lúgozza ki. Ez tekinthető a mai eszpresszó-technológia ősének, hisz a 20-ik század első évtizedében megjelenő, korai kávégépek is ezen az elven működtek.
2009.11.25.
Az SCAE magyar tagozata kihirdette a sokak által várt 2010-es kávés bajnokságok időpontját. A versenyek mellett – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – kávés szakmai találkozót és kiállítást terveznek létrehozni.
2009.11.25.
A 2006 óta működő Barista Szaküzlet megnyitotta kávés webáruházát. Profi eszközök, valódi kávéminőség, igazi kávéélmény: 6 különböző kávékészítési mód, 40 kávés világmárka, 136 kávékeverék, 350 termék...
2009.11.03.
Ne vesztegesd az idődet – regisztráld magad az év utolsó, novemberi barista tanfolyamára! Gyakorlat orientált tanulás, nemzetközi sztenderdek, felkészítés a szakszerű munkavégzésre a kávés munkaterületen. Megújult tematikával és az őszi-téli szezonhoz illő különlegességekkel várjuk mindazon jelentkezőket, akik szeretnének széles körű barista szakmai ismereteket szerezni.
2009.11.02.
A világ második-harmadik legnagyobb kávé exportőre szinte kizárólag jó minőségű, nedves eljárással feldolgozott arabika fajtákat termel. Az ország elhelyezkedése kereskedelmi szempontból ideális, két óceánra nyílik saját kikötője. Kolumbiát a legfontosabb kávétermelő országok között tartják számon, az innen érkező kávéknál nincs elérhetetlen minőség.
2009.10.22.
Októberben az igazi ősz – sőt szinte a tél is – ránk köszöntött, forduljunk hát megint a forró italok királynőjéhez, a teához. De most nem az elegáns angol vagy egzotikus indiai, kifinomult kínai vagy emelkedett japán teakultúráról ejtünk pár szót, hanem az ausztrálról..
2009.10.20.
Az utolsó kávéminősítés, amivel foglalkozunk, hazánkban még kevéssé ismert, de a nemzetközi kávés világban talán a leginkább elismert bizonyítványt adja. A Cup of Excellence (COE) díjazást gyakran és nem véletlenül nevezik a "Kávé Oscar"-nak is.
2009.10.19.
Melyik híres kávézólánc indította elsőként üzleteit?
Válaszként a legtöbben kapásból rávágnák: természetesen az amerikai Starbucks.
És milyen nagyot tévednének - térben és időben egyaránt.
2009.10.14.
Lassan véget ér a nyár, ami nem csak a fesztiválok, a reggelig tartó sörözés, a fagylaltot nyaló gondtalan nyaralás szezonja, de az elhamarkodott, átgondolotatlan tetoválásoké is. Szerencsére vannak frissítő, kávés kivételek!
2009.09.01.
A Japán kávéházat az 1890-es években alapították, eredeti épülete az Andrássy út 45. számú ház volt, ma az Írók Boltja foglalja a kávéház helyét. A Japán kávéház nevét díszes falicsempéiről kapta. Híres asztaltársaságai hírlapírókból és költőkből, képzőművészekből és a pesti művészvilág képviselőiből (pl. Latabár testvérek) álltak. Színészek és artisták, humoristák (pl. Kellér Dezső) és az operett vagy egyéb revüszínházak táncosnői tértek be esténként, ha már véget ért az előadásuk.
2009.09.01.
A jó öreg kotyogóstól a luxuskávéfőzőkig, a kávéautomatáktól a kávéházakig számos útja-módja van annak, hogy hozzájuthassunk napi betevő koffeinadagjainkhoz. Persze a dizájnerek a kávé előállítását is a maguk sajátos szemszögéből nézik, ennek eredményeképp pedig egészen innovatív alkotások jönnek létre. A következőkben ezekből szemezgetünk.
2009.08.31.
Mint azt már többször kifejtettük, a barista feladata nem korlátozódik a kávéitalok készítésére. A szezonális időszakoknak megfelelően ő készíti el az alkoholmentes forró italokat (akár tea és csoki alappal) illetve a jeges üdítőket.
2009.08.05.
A nyárra való tekintettel egy igazi olasz kávéminősítést veszünk sorra. Ha valaki olyan szerencsés, hogy a következő hetekben Olaszországban töltheti szabadidejét, indulás előtt látogasson el az espresso italiano weboldalára és válasszon ki egy-két kávébárt, ahol igazi, minősített olasz espresso-t ihat. Mert még Itáliában is nagy különbség van kávé és kávé között!
2009.08.04.
A nyári szezonban a baristákra kevesen gondolnak. A vendégek érdeklődésének központjába a bartenderek kerülnek, akik a teraszokon keverik a finomabbnál finomabb koktékolat, flair bemutatókat tartanak és "besöprik" az ezekért járó elismeréseket. Ne feledkezzünk el azonban "szegény" kávés szakemberekről se, akik ilyenkor is szorgalmasan és nagy odafigyeléssel készítik az italokat a pultban.
2009.08.03.
A McCafé kávézólánc meghatározó sajátossága, hogy üzleteik alapvetően "shop in shop" rendszerben, meglévő McDonald’s éttermekben működnek. Ez egyszerre előny – az üzletek kialakításakor – ugyanakkor kihívás is. A McCafénak egyfelől meg kell győznie a McDonald’s törzsközönségét, hogy ne csak "hamburgerezni" térjen be az üzletbe, ugyanakkor be kell csábítania a kávés közönséget is egy valódi kávéélmény ígéretével. Hogy ez mennyire jól sikerült, az bizonyítja, hogy 2003 óta folyamatosan nyílnak a McCafék, az üzletek száma elérte a harmincat, így mára az ország legnagyobb kávézóláncává váltak.
2009.08.03.
A koncepció és történet
Az első, Teréz körúti üzlet 2005-ös megnyitása óta a California Coffee Company (CCC) folyamatosan vezeti a "20-as, 30-asok menő kávézója" címért folyó versenyt. A német tulajdonosi kör korábban már létrehozott egy jól működő kávés franchise-t Bajorországban, de hazánkban teljesen új fejezetet nyitottak.
2009.07.02.
Az alkoholmentes frissítő italok piacán a két domináns termék a kávé és a kóla. A két ital történtéről és találkozási pontjairól írunk a következőkben..
2009.07.01.
Június 26- 28. között Köln-ben rendezik meg a Latte Art és a " Cup Tasting" mellett a "Coffee in Good Spirit" (Kávé és Párlat) és a "Cezve-Ibrik" (Török-kávé készítő) Világbajnokságot is.
Hazánkat Horváth Lajos (Latte Art), Cseresnyés Márk (Cup Tasting) és Hajdú Péter (Coffee in Good Spirit) képviseli.
2009.06.25.
Két rétegű jegeskávé. Az "édesfehér" joghurtot, ananászt, kókuszszirupot és a jeget blenderben összedolgozzuk, majd long drinkes pohárba öntjük. Frissen doppiót készítünk, amit jéggel és sima cukorsziruppal szintén blenderben "turmixolunk". A jégkásás kávépépet a joghurtos alapra rétegezzük.
2009.06.25.
Az első hallásra talán viccesnek tűnő Bird Friendly ("Madárbarát") kávéminősítés mögött valójában a világ egyik legkomolyabb tudományos intézete áll. Az Egyesült Államokbeli Smithsonian Institution létrejöttét a kissé különc brit(!) tudósnak, James Smithsonnak köszönheti.
2009.06.24.
Az árutőzsdéken- a kőolaj után a második legkedveltebb termék a kávé. Ez talán annak köszönhető, hogy - akár a benzin az autók esetében- a kávé a modern ember "üzemanyaga". Ez a pozíció azonban az előttünk álló évtizedekben megváltozhat, ha az amerikai tudósok kutatási eredményei visszaigazolódnak a gyakorlatban. A tervek szerint ugyanis, a kávézaccal a jövőben már nem csak jósolni de utazni is lehet.
2009.06.23.
Az Európai Különleges Kávé Szövetség (SCAE) magyar tagozatának vezetője – Sóti Róbert – tájékoztatása szerint a magyar chapter hivatalos döntést hozott a barista és kávés bajnokságok időpontjáról. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a versenyeket ezután itthon is a tavaszi időszakban tartják.
2009.06.22.
A Barista Hungary a tanulók kéréseire reagálva új fizetési konstrukciót és kedvezményeket alakított ki a Barista tanfolyam iránt érdeklődők számára. Célunk, hogy minél több nyitott és ambiciózus szakember jusson hiteles kávés tudáshoz és válhasson ez által igazi baristává!
2009.05.27.
2009. május 12- én, kedden került megrendezésre az első magyar Latte Art és az első magyar Cup Tasting bajnokság.
A szervezést az SCAE magyar tagozatának vezetője, Sóti Róbert vállalta magára. A helyszínt pedig Szongoth János, a Semiramis Kft. ügyvezetője biztosította, saját bamutató termében.
2009.05.15.
A független kávés vendéglátóhelyek mellett egyre-másra jelennek meg hazánkban a kávézóláncok. Az egyes hálózatok szakmai koncepciójában, üzlet- és választékkialakításában jelentős különbségek vannak. Sorozatunk célja, hogy pontos képet adjon az egyes láncokról, természetesen kiemelt figyelmet szentelve a kávészolgáltatásnak.
2009.05.12.
Molnár Attila, a magyar bajnok a hatos döntőbe jutott, a versenyző ezzel 46 nemzet barista bajnokát utasította maga mögé!
2009.05.11.
Az UTZ minősítés tulajdonképpen 3 vagy inkább 4 az egyben. Egy guatemalai kávéültetvényes és egy európai pörkölő kezdeményezésére, 1997-ben jött létre. 2002-ben az UTZ CERTIFIED függetlenné vált, és azóta nonprofit szervezetként folytatja munkáját. Független vezetősége termelőkből, pörkölőkből, civil szervezetekből és kereskedőkből áll.
2009.05.11.
Véget ért a tizedik Barista Világbajnokság, amelynek idén (április 17-20-ig) az Egyesült Államokbeli Atlanta adott otthont. Molnár Attila, a magyar bajnok a vasárnapi döntőbe jutott, a versenyző ezzel 46 nemzet barista bajnokát utasította maga mögé!
2009.04.20.
Mint azt már biztosan tudjátok a hétvégén kerül megrendezésre a barista szakma legnagyobb megmérettetése, a Barista Világbajnokság Atlantában.
A magyar versenyző, Molnár Attila a 33. induló lesz a 2. versenynapon, április 17-én pénteken.
2009.04.14.
A Barista Hungary megújult tematikával és az tavaszi-nyári szezonhoz illő különlegességekkel várja a Barista tanfolyamra mindazon jelentkezőket, akik szeretnének széles körű barista szakmai ismereteket szerezni.
2009.04.02.
Fiume Kávébehozatali Társaság – e név tette idegessé a nagy hatalmú Meinl cég vezetőit a háború előtt. A gyarmatáruval kereskedő vállalkozást egy olasz és egy felvidéki magyar ember alapította a 19. század végén.
2009.04.02.
A független kávés vendéglátóhelyek mellett egyre-másra jelennek meg hazánkban a kávézóláncok. Az egyes hálózatok szakmai koncepciójában, üzlet- és választékkialakításában jelentős különbségek vannak. Sorozatunk célja, hogy pontos képet adjon az egyes láncokról, természetesen kiemelt figyelmet szentelve a kávészolgáltatásnak.
2009.03.30.
A Rainforest Alliance (RA) elnevezése – Esőerdő Szövetség – jól érzékelteti, milyen célok mentén szerveződik a mozgalom, ugyanakkor félrevezető is lehet. A névben szereplő esőerdő legalább annyira szimbolikus, mint konkrét, valójában az érintetlen természetre utal.
2009.03.30.
Már csak pár hét és újra itt a 10. Barista VB! Aki még nem tudná, az idei évben a szokásos kora nyári időpontot kicsit előbbre hozták: április 16-19 között kerül megrendezésre a verseny. A helyszín pedig az Egyesült Államok, a keleti parti Georgia állam fővárosa, Atlanta.
2009.03.30.
Folyton odajönnek hozzám, mondván, hogy zavarja őket, hogy dohányzom.
Jó vicc, engem meg megöl..
(Wendy Liebman)


A következő írást a Dohányzom blog-on olvashatjátok.
2009.03.17.
Egyre több közterületen, például játszótereken és temetőkben, valamint azok környékén, illetve szórakozóhelyeken, éttermekben, kocsmákban tiltják be a dohányzást, és további szigorítások is várhatók. A nemdohányzók fellélegezhetnek (szó szerint is), a dohányosok pedig dohognak. Hol a határ az egészség védelme és a kirekesztés között?
2009.03.17.
Az egyik legsajátosabb teakészítési mód ebben a kultúrkörben alakult ki és terjedt el. A szamovárról talán már mindnyájan hallottunk, de tudjuk-e hogyan is működik valójában. A szó jelentése: önmagától főző. A jellegzetes forraló edényt az 1700-as évek közepétől gyártják, a legfontosabb műhelyek Tulában jöttek létre.
2009.02.28.
Amit valószínűleg mindenki tud az ökológiai gazdálkodásban termesztett – elterjedten "bio"-nak nevezett – terményekről, hogy garantáltan vegyszermentes környezetből érkeznek a fogyasztóhoz. Ennél azért persze jóval többről van szó..
2009.02.28.
Az Amerikai (SCAA) és az Európai Különleges Kávé Szövetség(SCAE) szervezésében idén 10. alkalommal kerül megrendezésre a Barista Világbajnokság (WBC).
2009.02.28.
A Barista Hungary elindította Kávékurzusát. Ajánljuk mindazok számára, akik a kávékészítéssel nem hivatásszerűen foglalkoznak, de szeretnének komolyabban elmélyülni a kávé világában. Ugyanakkor érdekes és hasznos információkhoz juthatnak azon vendéglátók is, akik nem csak jobban elkészíteni akarják a kávét, de jobban megismerni is.
2009.02.12.
Róma, Olaszország fővárosa, a klasszikus ókori művészetek védőbástyája, az olasz csizma ékszere.. itt töltöttem pár napot, nem csak a történelmi értékeket keresve "kávés szememmel".
Igaz, az olaszok jó pár száz évvel később kezdtek kávéval foglalkozni mint például az arab térségben élők. Igaz, hogy nincs Olaszoszágban túl sok termőterület de akkor miért minden barista hazája? Miért az elnevezés olasz espresso?
2009.02.11.
Az eredeti ízesítésű krémlikőrt a hetvenes évek elején fejlesztették ki, majd 1974-ben kezdték forgalmazni – tudtuk meg Peter O’Connortól, a Bailey’s nemzetközi igazgató-nagykövetétől. A pörkölt kávé aromájával gazdagított krémlikőr kizárólag 0,7 l-es kiszerelésben kerül a boltokba.
2009.02.09.
A Bar Ladino különlegessége abban rejlik, hogy bár tökéletes hely, elkerüli a kitörő siker. Az, amire Budapesten szükség van: nem trendi, nem szakadt, nem is erőltetetten túltematizált.
2009.02.03.
Kávéházi bútorzat még nem keltett oly sürgés-forgást, mint a Fő utca 4. szám alatti kaposvári üzlet halványzöld polcozatának ügye. A városházi interpellációk, a számolatlan újságcikk és a helyi polgárok aggodalma végül fölöslegesnek bizonyult: a nyolcvanéves bútorzat megkerült, sőt eredeti pompájába visszaállíttatott.
2009.01.21.
Az alkotóknak biztosan volt gyerekszobájuk. De tényleg csak volt, mert onnan aztán az utolsó Barbie babáig mindent idehordtak, a Ferenczy István utcában megnyílt Csendesbe.
2009.01.20.
Ez a kávéról szóló szakértői kézikönyv a kávé szerelmeseinek nyújt útmutatót a latték, a cappuccinók és eszpresszókávék világában való eligazodáshoz. A kiválóan felépített és gazdagon illusztrált kézikönyv kitér a kávé kiválasztásának és elkészítésének minden mozzanatára: a legjobb frissen pörkölt arabica kávébabok lelőhelyeitől a saját ízlésünknek leginkább megfelelő kávéfőzet megválasztásáig.
2009.01.15.
A már hazánkban is működő szervezet célja, saját megfogalmazásuk szerint: "A hagyományos nemzetközi kereskedelem gyakorlatának megváltoztatása annak érdekében, hogy ne nőjön a szakadék a fejlett és fejlődő országok között…"
2009.01.06.
Ritkán adódik olyan alkalom, hogy a magyar könyvpiacon a vendéglátók számára is érdekes és használható könyvek jelennek meg egy témában, ráadásul szinte egyszerre. A tea esetében ez történt, ezért – a közelgő karácsonyra való tekintettel is – szívből ajánljuk az alábbi köteteket minden olyan ember számára, aki nem csak a kávé világában szeretne elmélyülni.
2008.12.19.

Az utóbbi évek kávépiaci fejlődésének jellemzője, hogy egyre több nemzetközi non-profit szervezet, szövetség, intézet és társaság minősíti a vendéglátóhoz és a fogyasztókhoz eljutó kávét – különböző szempontok alapján. A minősítések közös célja, hogy a vásárlási döntést tudatosabbá tegye.
2008.12.19.
A vendéglátásban még igen kevéssé kihasznált eszpresszó rendszerről írunk az alábbiakban. Az E.S.E. (Easy Serving Espresso) nyílt szabványú innovatív rendszerének célja, hogy a végletekig leegyszerűsítse az espresso készítés folyamatát. A rendszerben használt kávépárnákat az angol szóhasználatban gyakran csak "pod" – ként emlegetik.
2008.12.18.
5-6 évvel ezelőtt még a vendéglátó szakmában is kevesen tudták volna pontosan megadni a választ. Mára a helyzet jelentősen megváltozott. Azok a vendéglátó vezetők, akik az igényes szolgáltatásrendszerben látják a sikeres üzletmenethez vezető utat, már pontosan tudják, hogy a barista a kávés munkaterületet menedzselő, az őrlőállításhoz és a technológiához értő, espresso alapú italokat profin készítő szakember. A kávéminőség garanciája az üzletben.
2008.12.18.
A fogadkozások idején hatalmas szívességet tehetünk magunknak és környezetünknek, ha elhatározzuk, hogy leszokunk a dohányzásról - és be is tartjuk. Bár a siker főként az akaraterőn múlik, segítség nélkül nem biztos, hogy boldogulunk.
2008.12.18.
Az olasz FAC Porcelán Manufaktúra a professzionális felhasználók (kávémárkák, vendéglátó üzletek) számára kínál csészéket. A legtöbb olasz kávéforgalamzó az általuk gyártott csészéket használja.Magyarországon csak a Barista Szaküzletben vásárolható ilyen minőségű csésze logózatlanul, akár darabonként, otthoni felhasználásra.
2008.12.02.

Karácsonyi akciónkat meghosszabbítottuk! Amennyiben január 9.- ig regisztrál az alábbi oktatási modulok bármelyikére, az árból 20% kedvezményt adunk.
2008.11.28.
"Kiadó kocsma" - hirdeti a cégér a Jókai téren, de a gyanútlan járókelő üres kézzel távozik, ha azért tér be, hogy a bérlés részleteiről érdeklődjön. A kocsma ugyanis elkelt, főleg mivel forgalmas, központi helyen található.
2008.11.21.
A Barista Világbajnokság hivatalos kávégépe jövőre ismét egy hagyományos eszpresszógép lesz. Talán azért döntöttek így, mert bár az eddig használt La Marzocco gépekkel rendkívül pontos hőfokbeállítást és kiemelkedő gőzminőséget lehet megvalósítani, a legtöbb baristának nincs lehetősége a mindennapokban ilyen gépekkel dolgozni.
2008.11.15.
Idén is megrendezésre került a Magyar Barista Bajnokság a HOVENTA vendéglátóipari szakkiállítás keretében. Az idén 5. alkalommal megrendezett versenyen már új pontozási rendszerrel bírálta a nemzetközi zsűri hazák baristáit.

2008.11.15.
RETRO Mini Bar.
4 literes kapacitású hűtő- fűtő berendezés, mely működtethető 220V -ról illetve szivargyújtóról.
Tökéletes utitárs piknikhez, horgászáshoz esetleg beállítható irodába, konyhába a kávégép mellé.
Alkalmas 6 dobozos üdítő vagy 2 x 1l tej hűtésére illetve egy- két adag étel melegen tartására.
2008.10.21.
Ezen termékünk megoldást jelenthet azon vendéglátó üzletek számára, akik komolyabb átalakítás nélkül szeretnék megoldani a kávézacc szűrőtartóból történő kiütését és átmeneti tárolását.
Ajánljuk még kis kávéforgalmú vendéglátó egységeknek, illetve higiéniára igényes otthoni baristáknak.
2008.10.21.
A Barista Hungary új oktatótermében megújult tematikával és az őszi-téli szezonhoz illő kávékülönlegességekkel várja a barista tanfolyamra mindazon jelentkezőket, akik szeretnének széles körű szakmai ismereteket szerezni!
A november 10-én kezdődő tanfolyamra 10 % nyitási kedvezményt adunk az árból!
A tanfolyam kedvezményes díja: 85 500 Ft (+áfa) / fő
Jelentkezés: info@barista.hu
2008.10.20.
A McCafé ötlete Ausztráliából indult el, és a sikeres startot követően Európában is kedvező fogadtatásra talált. A kávéházi hagyományaira méltán büszke Magyarország a bevezetésben pedig úttörő szerepet játszott, hiszen 2003-ban a világon hatodikként, Közép-Európában pedig elsőként Budapesten nyitott McCafé-t a McDonald’s.
2008.10.16.
Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a Magyar Barista Bajnokság, melynek ezúttal is a legnagyobb hazai vendéglátótechnikai szakkiállítás, a HOVENTA adott otthont.
2008.10.15.
Az alábbi néhány sor azokról a kiegészítőkről szól, melyeket a kávés vendéglátó automatikusan ad a kávénk mellé. Mint látni fogják, ezek szerepe nem csupán élettani, de szakmai és marketingszempontból is nagyon fontos.
2008.10.06.
Ha ősz, akkor levél hullás. Ha HOVENTA, akkor Barista Bajnokság. Idén is megrendezésre kerül a Magyar Barista Bajnokság a HOVENTA vendéglátóipari szakkiállítás keretében. Az idén V. alkalommal megrendezett versenyre 12 barista nevezett.
2008.09.29.
A rózsaszínű amerikai álom - hatalmas turmix méteres szívószállal, neonszínben tündöklő gumicukor-áradat, már csak az asztalon táncoló sárga parókás pincérlányok hiányoztak, hogy a Grease-fíling teljes legyen.
2008.09.26.
Elkezdődött az őszi/téli szezon a vendéglátásban. A következő hónapokban a forró italok készítéséhez, értékesítéséhez adunk ötleteket az alábbi sorozatban. Ha egy dolgot kéne kiemelni a forró italok választékával kapcsolatban, talán az lehetne, hogy próbáljunk friss szemmel nézni rájuk.
2008.09.25.
A dohány és a kávé egy történelmi pillanatban érkezett Európába. A dohány az amerikai őslakosoktól, a kávé az arab kereskedők közvetítésével jutott a nyugati világba. A két "modern", erős hatóanyag-tartalmú szer gyors karriert futott be a 17.-18. században. Előbb a főúri kastélyok fogadásaira, majd a nagypolgári szalonokba, végül a kávéházak közönségéhez jutottak el.
2008.09.23.
Idén megnyílt a Cafe Five épülő láncolatának két új üzlete, így az újpesti mellett már a Danubius-házban és a Soroksári úti Tescoban is megtalálható az olasz stílusú kávézó.
2008.09.16.
Pörkölés, őrlés, tömörítés, kávégépek technikai adatai, barista blogok és fórumok. Világ baristái egyesüljetek!
Összegyűjtöttünk pár oldalt...
2008.09.16.
Tavaly ünnepelte 80. születésnapját az 1927 óta működő La Marzocco. A céget Giuseppe és Bruno Bambi testvérpár alapította meg 1927-ben, nevét Firenze jelképéről, a Bronz- Oroszlánról kapta. Az eszpresszó kávégépek gyártásában a legmagasabb színvonalat képviseli a kétkazános technológiája révén.
2008.09.10.
Kávéízlésünkre jellemző az összetettség és a "telhetetlenség". Van amikor szükségünk van az espresso intenzitására és sűrűségére, van mikor egy "laza" hosszú kávét szeretnénk, de legtöbbször inkább mindkettőt egyszerre.
2008.09.05.
"Az Egészségügyi Minisztérium fontos kérdésnek tekinti a nemdohányzók védelméről szóló törvény szabályozását. A minisztérium jogalkotási tervében továbbra is szerepel a módosítás, jelenleg zajlanak az egyeztetések."

.. szemezgettünk picit..
2008.09.04.
Bécs város hangulatát idézi a visszafogott eleganciájával és stílusával közvetlenül a Duna parton lévő ELITE CAFÉ, amely a Jászai Mari tér dunaparti oldalán nyitotta meg kapuit. A teraszon ülve a Margitsziget és a budai hegyek látványában gyönyörködhetünk.
2008.09.02.
Ez év őszén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a
Magyar Barista Bajnokság
melynek ezúttal is a legnagyobb hazai vendéglátótechnikai szakkiállítás, a HOVENTA ad otthont. A verseny az SCAE /Specialty Coffee Association of Europe/ hivatalos nemzeti koordinátorának szervezésével és szakmai irányításával valósul meg. Bízunk benne, hogy a verseny megrendezésével mind több szakmabeli figyelmét sikerül ráirányítani a kávézási kultúra jelentőségére, s arra, hogy a mai gasztronómiában egyre fontosabb szerepet érdemel ez a témakör.
2008.08.22.
A Győri Likőrgyár Zrt. és a Tabán trafik Zrt. közös fejlesztése a Corso Verona Kávélikőr..a hazai likőrgyártás eddigi talán legnagyobb nemzetközi sikeréről..
2008.08.11.
Több mint egy évtized telt el azóta, hogy az újra ébredő kávéházi életről a Budapesti Negyed, egy vaskos tanulmánykötetet jelentetett meg. Ez a munka rögtön alapmű lett a kávéházakat szeretők és üzemeltetők között. Gyakorlatba áthelyezhető ismeretet adtak a kezünkbe a szerzők a nagy kávéházi konjunktúra mindennapjairól, eszközeiről és legfőbb művelőiről.
2008.08.06.
Kísérők – így hívjuk a kávét és egyéb forró italok mellé szervírozott, általában a forró ital árába belekalkulált kiegészítőket(víz, cukor,keksz..).Ezek legtöbbször a csészealjon érkeznek a vendéghez illetve a kávé felszolgálásakor kerülnek az asztalra..
2008.07.28.
A kávé világában kiemelkedő minőséget kizárólag a magas minőségű kávéfajták szakértő keverésével lehet előállítani. A keverék kialakítás és a pörkölés a kávékultúra legnehezebb feladatai. Ezt a szakmát hosszú évekig kell tanulni, majd évtizedekig gyakorolni szakavatott mesterek mellett ahhoz, hogy valaki szakértőnek nevezhesse magát.
2008.07.24.
Kísérők – így hívjuk a kávé és egyéb forró italok mellé szervírozott, általában a forró ital árába belekalkulált kiegészítőket.
2008.07.24.
A barista szó olasz eredetű, jelentése kávébáros. A kávébár Olaszországban nemzeti intézmény, éppúgy, ahogy a kávéház volt (és reméljük lesz) valamikor hazánkban. Ezekben a "mini kávézókban" dolgozó kávépultos, a kávékészítés szakértője a barista..
2008.07.23.
Nagyszerű helyszín, kifogástalan időjárás és fantasztikus relikviák..
A 2 napos találkozóra számos külföldi kiállító, sajnos mégsem tudott eljönni, de érdekességben így sem volt hiány.
Balatonkenese és Akarattya adott otthont az első KÁVÉCUKORZACSKÓ-GYŰJTŐK nemzetközi találkozójának.
2008.07.21.
Most igazán kedvező áron sajátíthatod el a kávés szakmát! Amennyiben július 23-től augusztus 20-ig* regisztrálsz interneten a www.barista.hu oldalon a Barista Hungary tanfolyamaira, úgy az árból 20% kedvezményt kapsz!
2008.07.15.
A kávé igazi kísérője – minden esetben – a barista mosolya kell legyen. A vendéglátó egyik alapfeladata, hogy a vendégekkel kommunikáljon. A termelő-értékesítő pultban (a kávé-bárban) dolgozó vendéglátó munkája azért nehéz, mert a folyamatos termelő munkát össze kell hangolja a hatékony kommunikációval.
2008.07.11.
Vastag falú pohárban a Cointreau-t, a kakaóport, az őrölt fahéjat és a cukorszirupot jól elkeverjük. Kávét készítünk. A poharat közvetlenül a kávégépünk kifolyócsőre alá helyezzük. Két adag espressót (azaz doppiót) eresztünk a pohárba, közvetlenül a likőrös keverék tetejére.
2008.07.11.
Fontos kérdés: mi mindent adhatunk a kávé mellé kiegészítőnek? De még fontosabb a feladat, hogy minél több dolgot adjunk el a kávé mellett (és által) vendégeinknek kiegészítésképpen!
2008.07.11.
A múlt század elején az olaszok a kávét a mainál jóval kezdetlegesebb technológiával készítették. Az óriási űrtartalmú kazánokkal rendelkező kávégépek működési elve a mai, otthoni, elektromos üzemű, gőzzel működő mokka-kávéfőzőkéhez volt hasonlatos.
2008.07.11.
A tej. Teljes értékű, ideális élelmiszer. Minden lényeges és nélkülözhetetlen tápanyag a megfelelő mennyiségben és az ember számára legkedvezőbb arányban van benne jelen. A fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok tökéletes rendszert alkotnak.
2008.07.11.
A barista legfontosabb munkaeszköze sokak szerint nem a tömörítő vagy a kávégép, hanem az őrlő. Valójában ez az egyetlen berendezés a kávés pultban, amit nem hogy lehet, de napi szinten kell utánállítani, kalibrálni a baristának.
2008.07.09.
A jeges teát 1904-ben találta fel egy amerikai kereskedő, név szerint Richard Blechynden . Az évben St. Louis egyszerre rendezett Olimpiát és Világkiállítást. A kiállítás tavasztól év végéig, az Olimpia július elsejétől november 23-ig tartott.
2008.07.09.
Tim Wendelboe, 2004-ben Barista Világbajnokságot nyert Triesztben, 2005-ben pedig a kávékóstolás világbajnokává avatták Bernben. A norvég fiatalember a trieszti versenyre készülve a legjobb kávéfajtákat kereste keverékébe és közben megtanulta a kávékóstolás technikáit.
2008.07.09.
Véget ért a sokak által látogatott 4 napos rendezvény sorozat a Millenáris Parkban, ahol az érdeklődők megismerkedhettek különféle kávékkal és színes-díszes koktél költeményekkel.
2008.07.07.
Ismét beköszöntött a nyár és ezzel együtt megérkezett a slaffogós papucsok szezonja is. Itt az ideje, hogy egy napernyő társaságában elhörpölgessünk egy hűsítő koktélt vagy egy finom jeges kávéitalt. A smooterek, limonádék és a káprázatos kávés italkülönlegességek világában olykor elámul az ember a sokszínű választékon. Az ételek és italok szerteágazó skálája azonban még nem minden!
2008.07.07.
A Barista Bajnokság idején nem is lehet másról írnunk, csak az eszpresszó-technológiáról. Annak is egyik leghíresebb szereplőjéről az E-61-esről. Ernesto Valente tervei alapján a Faema cég 1961-ben kezdte meg ennek a gépnek a sorozatgyártását és ezzel az eszpresszó kultúra történetének egyik legnagyobb legendája született meg.
2008.07.02.
A július 3-6-közt megrendezésre kerülő Első Magyar Kávé és Koktélfesztivál La Scala Barista Versenynek egy szokatlan támogatója is van. A Porsche-Inter Auto Pest. Megmozdult az álló víz? Van aki a baristákon kívül komolyan veszi az espresso kultúra formálását? És ez pont egy neves autókereskedés? Ennek jártunk utána és kerestük meg Mozolai Gábort, a Porsche-Inter Auto Pest igazgatóját.
2008.07.02.
Inkább étterem, találkahely, pokoli nyári melegben hűsölésre alkalmas kellemes pihenőhely -- de nevével ellentétben nem igazi kávézó. A hely könnyen megközelíthető helyen van, a terasza tágas, de az utolsó asztalok kivételével a nagy jövés-menés miatt nem igazán meghitt.
2008.06.27.
Receptünk is a Barista Bajnoksággal van összefüggésben, pontosabban a 2007-es Világbajnoksággal. James Hoffmann kávékülönlegességével ismerkedhetnek meg, mely az 1. helyezést hozta neki a döntőben, de elnyerte a legjobb espresso alapú különlegesség díját is.
2008.06.25.
Az utóbbi években a barista világbajnokságokon az espresso minőség egyre nagyobb szerephez jut a baristák teljesítményének értékelésében. Míg 2003-ban még csak 128 pont járt (a maximális 984-ből) a tökéletes espresso élményért, addig 2007-ben már 252 (a maximális 1012-ből).
2008.06.25.
A Kávé És Koktél Fesztivál Kft. meghirdette a KÁVÉ FESZTIVÁL La Scala Barista Versenyét, mely 2008. Július 6.-án kerül megrendezésre Budapesten a Millenáris Park területén, az első Magyar Kávé- És Koktélfesztiválon.
2008.06.24.
Megszületett a végleges eredmény a Koppenhágában megrendezett Barista Világbajnokságon. Minden idők legnagyobb versenye volt a 2008-as! Az 51 induló nemzet között, hazánk képviseletében Molnár Attila a 11. helyezést szerezte meg.
2008.06.23.
A SCAE Wonderful Coffee Copenhagen 2008 keretében idén is megrendezésre került a kávés szakma megmérettetése. A Barista Világbajnokság élőben is figyelemmel kísérhető a http://worldbaristachampionship.com weboldalon.

2008.06.20.
A SCAE Wonderful Coffee Copenhagen 2008 keretében idén is megrendezik a kávékészítők nagy megmérettetését, a Barista Világbajnokságot. A cél, minden évben megtalálni a legelkötelezettebb és szakmailag legjobban felkészült kávébárost a világon. Idén a várakozások szerint kb. 50 ország barista bajnoka méri össze tudását. A szabályok megegyeznek a nemzeti bajnokságokon alkalmazottakkal.
2008.06.18.
Június 19 és 22 között Koppenhága lesz a kávévilág kulturális fővárosa. A látogatókat a négy napos találkozón kiállítás, konferencia, műhelyek és versenyek várják.
2008.06.18.
A Kávé És Koktélfesztivál Kft. szervezésében először kerül megrendezésre a Kávé Fesztivál La Scala Barista Bajnokság. A bajnokságnak az Első Magyar Kávé És Koktélfesztivál ad otthont. A verseny szakmai színvonalának és értékének biztosítása érdekében a Bajnokság a Magyar Gasztronómiai Szövetség Kávés tagozata, a Barista Hungary és a Kávéházak.hu szakmai felügyelete mellett kerül megrendezésre.
2008.06.10.
A jeges kávé készítésének legújabb trendje szerint nem a frissen elkészített forró kávét kell hűteni jégkockákon, hanem a kávéőrleményt áztatjuk hideg vízbe. A csipkebogyó-tea készítéshez hasonló eljárás lényege, hogy az őrölt kávét legalább 3-4 órán, vagy akár egész éjszakán át ázni hagyjuk szoba hőmérsékletű vízben.
2008.06.05.
A gyümölcs alapú frissítők, limonádék éppúgy fontos részei a nyári választéknak, mint a kávé- vagy tea alapú italok. Két példa a gyümölcsök felhasználására:
2008.06.05.
Ma már minden igényes bár, kávézó vagy terasz italkészítő munkaterületén biztos helye van a blendernek, azt azonban kevesen tudják, hogy létrejöttét egy gyermek-tápszernek köszönheti. 1883-ban a Horlick testvérek szabadalmaztatták "malted milk" fantázianevű terméküket, mely valójában búza, maláta és tejpor alapú gyermektápszer volt, amiből vízzel felengedve gyorsan lehetett rendkívül tápláló italt készíteni.
2008.06.02.
A klasszikus görög jeges kávé. A feltaláló a legenda szerint egy görög kávézó vezetője volt. A nyári melegben a kávégép tönkrement, de a vendégek követelték kávéjukat. Az életre való kávés vendéglátó pedig a szükségből erényt kovácsolt. Instant kávéból és a mindig kéznél lévő alapanyagokból létrehozta a krémes – habos - jeges italt, az azóta is töretlen népszerűségű görög frappét.
2008.05.27.
A jeges kávé új generációja a jégkockákra öntve, hideg tejjel készülő iced cappuccino vagy iced latte. Az olasz kávékultúrát ismerőknek ismerős lehet a "freddo" szó. Az Másfél deciliter körüli üvegpohárban két jégkockára öntik az espresso kávét, ami azonnal lehűl – így készül az espresso freddo.
2008.05.27.
Az orvostudomány még néhány évszázada is szinte csak a gyógynövényekből kinyerhető természetes hatóanyagokkal gyógyított. Az elmúlt években az emberek Magyarországon is kezdik újra felfedezni a gyógyhatású növényi szereket.
2008.05.26.
Indiában a teát hagyományosan fekete teából készítik. A teafüvet sokféle illatos fűszer (fahéj, csillagánizs, szegfűbors, feketebors, fehér kardamom…) hozzáadásával vízben főzik, majd felöntik tejjel, édesítik cukorral és tovább forralják. Az eredmény egy rendkívül izgalmas ízvilágú, a kínai, a japán vagy az európai teától alapvetően eltérő ital.
2008.05.26.
Sokan azt hiszik, hogy a hosszú kávé kifejezés nem jelezhet minőséget, ez azonban nem igaz! Az eredeti hosszúkávé őshazája Németország, kávékészítési eszköze pedig a karlsbadi kanna.
2008.05.19.
A koffeinmentesítés lényege a koffein tartalom kivonása (pontosabban minimálisra csökkentése) a kávéban, úgy hogy közben a beltartalmi érték ne csökkenjen. Ez látszólag egyszerű feladat, de a megvalósítás bonyolult technológiát, nagy szaktudást és rengeteg tapasztalatot igényel.
2008.05.14.
Ha törekedni akarunk a tökéletes eszpresszó-minőségre, meg kell értenünk, hogyan működnek az eszpresszó gépek. A kérdés elsőre talán túlzottan általánosnak tűnhet, de valójában nem az. Ebben az iparágban, az autógyártáshoz hasonlóan igen sok márka és típus található a piacon.
2008.05.07.
1763-ban nyitotta mag Signor Dentis kicsiny üzletét Torinóban. A citrus-levek, limonádék mellett az akkoriban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő egzotikus termékeket, csokoládét, kávét árult. Az üzlet nevet és hírnevet csak később szerzett, amikor megalkották az azóta világhírűvé vált kávés csokoládé italt, a Bicerint.
2008.05.07.
A Vendéglátás és a CAFÉ&Bar vendéglátóipari szaklapok kiadója június 2-án nagyszabású konferenciát és workshopot szervez séfek, szakácsok, étteremvezetők számára. A budai Ramada Plaza hotelben tartandó egész napos rendezvényen szó lesz hatósági szabályozásról, új technológiákról, alapanyagokról, éttermi és szállodai vendéglátásról, Michelin – csillagokról.
2008.05.05.
1946 - Achilles Gaggia megkezdi a rugós csapteleppel ellátott (ú.n. pisztonos) gépek gyártását. Elindul hódító útjára a jellegzetes krémkávé. Ez a technológia áttörést jelentett a kávékészítési módszerek fejlődéstörténetében. Az új technológia nagy nyomással (9 bar) működik.
2008.04.30.
A professzionális kávéőrlők működési elve megegyezik. A szemeskávét két őrlőtárcsa között daráljuk meg. Az egyik fixen van rögzítve a géptestre, a másik pedig a motor tengelyén forog. A daráló úgy működik, mint egy kis méretű malom, ahol az őrlőtárcsák a malomkövek.
2008.04.30.
A Barista Szaküzletben világhírű olasz kávémárkák espresso- keverékei is beszerezhetők. A fél kilós kiszerelésű kávék ideálisak az otthoni kávékészítők és a profi baristák számára is. A választék folyamatosan bővül!
2008.04.30.
A Barista Hungary megnyitotta kávés szaküzletét. Az üzlet kínálatát úgy alakítjuk és fejlesztjük folyamatosan, hogy az a vendéglátó üzletek, a baristák és a kávés nyilvánosság kávéval kapcsolatos, egyre növekvő igényeit kielégítse.Online vásárlás: www.baristaszaküzlet.hu>> címen.
2008.04.23.
A belvárosi kávézó elnevezése találó. A kópiához társíthatjuk a hely profiljához szorosan kötődő vizuális művészeteket, ám a szóviccekre érzékenyek könnyen képzettársítást végezhetnek a közös ivással is.
2008.04.17.
A Legígéretesebb Új Kávéház díját az idei Kávéházak versenyén a krisztinavárosi Déryné bisztró nyerte. Noha sok vendéglátóhely rukkol elő egy-egy jó ötlettel, azt gyakran nem viszik végig tervszerűen.
2008.04.09.
Sokan nem is gondolnák, hogy az espresso ízminőségében a csésze is szerepet játszik. A csészék vásárlása során több szempontot érdemes figyelembe venni. Az első és talán legfontosabb szempont, hogy a csésze anyaga porcelán, fala megfelelő vastagságú legyen. Így biztosíthatjuk a megfelelő hőtartó képességet.
2008.04.07.
Kávéízlésünkre jellemző az összetettség és a "telhetetlenség". Van, amikor szükségünk van az espresso intenzitására és sűrűségére, van mikor egy "laza" hosszú kávét szeretnénk, de legtöbbször inkább mindkettőt egyszerre.
2008.04.03.
A topping sauce hosszú ideig csak a fagylaltkelyhek díszítésekor került elő a pultban. Igazi karrierje azonban akkor indult el, amikor a baristák felfedezték a benne rejlő lehetőségeket. Mára a latte art versenyeken a szabadon választható kávékülönlegességek díszítésekor szinte "kötelező" a használata.
2008.04.02.
Az 1 lóerős Tango blendert azért alkotta meg a gyártó, hogy kiszolgálja a kávézók, teraszok igényeit. A gép teljesítménye, a speciális kialalkítású, edzett acél kések és a szabadalmaztatott "Wave Action" tartálykialakítás alkalmassá teszi, hogy a jeges italok készítése kellően gyors lehessen.
2008.04.02.
Végre igazi füllesztő nyár van, az ember nem is tudja mivel hűtse magát.. A vendéglátóhelyeken is megjelennek a nyári, jeges italok..
De nem kell nekünk kávézóba járni, hogy egy igazán finom frissítőt fogyaszthassunk. A Da Vinci szirupok önmagukban is nagyszerű kiegészítők, de gyümölcsökkel kombinálva igazán izgalamas italokat készíthetünk.
2008.04.02.
A legegyszerűbb ilyen típusú gép a háztartásokban legelterjedtebb, tűzhelyeken használható kézi kávéfőző (a "kotyogós"). Ehhez hasonló az a kávéfőző, mely működésében teljesen azonos, de elektromos készülék.
2008.04.01.
A zárt rendszerű kávéfőzők lényege, hogy a gőz fejlesztése egy zárt kazánban történik, így a kávéőrleményt a keletkező (1-1,5 bar nyomású) vízgőz lúgozza ki. Ez tekinthető a mai eszpresszó-technológia ősének.
2008.04.01.
A megfelelő osztatú digitális mérleg a sztenderd szerinti őrlőállításhoz szükséges. Az egyes kávékeverékek más és más őrleménymennyiséggel adnak optimális minőséget. Néhány tizedgramm (!) eltérés már jelentős ingadozást okoz az espresso tulajdonságaiban.
2008.04.01.
A modern vendéglátásban a sztenderd szerű italkészítéshez elengedhetetlen eszköz a mérce. Nemcsak akkor, amikor alkohollal dolgozunk, de a szirupok vagy akár a tej pontos kiméréséhez is szükséges.
2008.04.01.
Magyar elnevezés hiányában, csak körülírni tudjuk a képen látható eszközt. A kávézacc szűrőtartóból történő kiütésére és átmeneti tárolására szolgáló edény. De, ami talán fontosabb, hogy egy hiánypótló terméket ajánlunk kedves vásárlóink figyelmébe.
2008.04.01.
Haladó baristáknak ajánljuk, akik már tisztában vannak a toppinggal való díszítés alaptechnikáival. Az eszközök kialakításában nemzetközi hírű barista trénerek segítették a gyártó munkáját.
2008.04.01.
A tejhabosító-tejkiöntő az olasz iskola tejes italainak készítéséhez, a tej habosításához és kiöntéséhez használatos edény. Anyaga saválló acél.
2008.04.01.
A Barista Világbajnokság (WBC) logója egy tömörítő (tamper). Nem véletlenül. A barista munkájának emblematikus eszköze, minden egyes kávékészítéskor előkerül. De mire is szolgál, milyen típusai vannak és hogyan kell használni?
2008.04.01.
Egyre több vendéglátó kérdezi: melyik a legjobb kávé, hogyan tudom kiválasztani a legmegfelelőbbet? Az utóbbi években rendkívül sok kávéforgalmazó jelent meg a HoReCa piacon, nehéz közülük választani. Tekintsük át milyen szempontok alapján érdemes értékelni kávébeszállítóinkat. Az első és legfontosabb tényező: az érzékszervi élmény, a kávéminőség.
2008.03.27.
A legenda szerint az első irish coffee Írország délnyugati kikötőjében, Foynes-ban született meg, az 1940-es évek elején. A kikötő café-ja az Egyesült Államokból érkező, a tengeren landoló repülőgépekből hajóval a partra szállított fáradt, átfázott utasok első állomása volt.
2008.03.21.
A Fecskébe lépve gyanakodni kezdünk: már jártunk itt. Tűnődünk egy darabig: mikor is, kivel is? A faltól falig alpesi táj poszter pont olyan, mint anno Albert báéknál Szilasligeten vagy Julcsiéknál a Szomszédokban, és csakis ehhez hasonló közegben írhatta Bereményi Géza a Fehér Babák Takarodóját.
2008.03.19.
Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Kávés Konferencia. Az eseménynek a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adott otthont. Orbán Gergely, a konferencia szervezője elmondta: az egész napos szakmai esemény népszerűsége növekvő tendenciát mutatott, hiszen a részvétel megközelítőleg másfélszerese volt az előző év látogatottságának.
2008.03.17.
Hogy mit sütöttek ki a rétesházban? Egy kis "vidéket". Az Október 6. utcában tavaly megnyílt Első Pesti Rétesház (valamint Kávéház és Hagyományőrző Galéria) tudja, hogy a pesti polgár a vidékire, a külföldi a hungarikumra bukik, természetesen háziasított formában.
2008.03.12.
Budapest, 2008. március 4. – A korábbi hagyományt felélesztve idén is novellapályázatot indít a HP Magyarország, ehhez kapcsolódva pedig újraindítja a www.hpebook.hu címen elérhető elektronikus könyv letöltő oldalát.
2008.03.08.
A Kávéházak.hu idén ötödik alkalommal teszi közzé a legjobb kávéházak listáját. Az "Év Kávéháza 2007" díjat a budapesti Gerlóczy Kávéház nyerte el. Az elmúlt évek kávéházi fejleményeire válaszul a zsűri további két díjat hozott létre.
2008.03.06.
Egyszercsak Sopronban is találtunk egy Caffeeshopot, aminek nagyon örültünk. Habár a város szélén található nemrég épült üzletközpontben van, nem igazán megközelíthető helyen, de legalább van.
2008.03.06.
Kiváló marketing, szívmelengetően kedves kiszolgálás, arabika kávé - kissé puritán környezetben. Így summázható az építési állványra helyezett hatalmas Rossi Caffé molinó és a tulajdonos lányának embernagyságú fényképe mögött rejlő friss pesti kezdeményezés.
2008.03.06.
Berecz András Mozarttal Budapesten napfogyatkozáskor. Kétfejű török hastáncosnő a Monti-csárdás diszkósított változatára egy motoros találkozón a hetvenes években - emlékkollázs a Városfal Vendéglő faláról.
2008.03.06.
2007-es év kávéházainak díjkiosztó rendezvényének a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum konferenciaterme adott otthont 2008. március 5-én. A díjkiosztás a 3. Kávés Konferencia záróeseménye volt. A konferencián egyebek mellett beszédet mondott Saly Noémi, Buday Péter, Gerlán László, Mózes Péter, Stigrád András és Orbán Gergely.
2008.03.04.
"A Helsinki az már Nyugat?" - hangzik a Csinibaba című film örökemlékezetű kérdése. S bár északra van, tudjuk, hogy az. Ahogy a magyar tulajdonosokkal rendelkező California Coffee Company is.
2008.02.25.
Szabad fordításban: ördögi égetett kávé. A New Orleans-ban ma is működő Antoine’s Restaurant klasszikus receptjét az 1890-es években alkotta meg Jules Alciatore. Az eredeti receptben a fűszereket brandyben áztatják, felmelegítik, majd a vendég asztalánál egy tűzálló edényben meggyújtják. 1-2 perc flambírozás után a brandyt kávéval öntik nyakon.
2008.02.19.
Az elnökjelölt-választás izgalmasabb, mint az elnökválasztás. Most még van választék, vannak színfoltok, és itt most nem is olcsó szellemeskedéssel Barack Obamara gondolok, aki - programjától függetlenül - mindenképpen óriási dolog, hogy afroamerikaiként az elnökjelöltség küszöbére jutott.
2008.02.07.
Szentendre télen meglehetősen kihalt. Néhány kávéház tartja csak a frontot, no meg a Gomba: egyszerű gomba alakú kioszk, Szentendre egyik legszebb terén, a Duna-korzó mellett.
2008.02.06.
Az idei Kávés Konferencia kulcsszava a versenyképesség. A Kávéházak.hu és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum együttműködésében szervezett konferencia az egész napos kávés találkozó részeként március 5.-én, 15:00 órától kerül megrendezésre.
2008.02.05.
Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb cukrászati, sütőipari szakkiállításán mindenkit különleges látvány és csúcsminőség vár. Február 3-án, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont "A" pavilonjában 15. alkalommal nyílik az UKBA. Vezető világmárkák újdonságai, egyedi technológiák, egészséges termékek, alapanyagok, cukrászati és pékbemutatók várják a szakmát és a nagyközönséget!
2008.01.31.
Aki a Coffeecatbe betér, különös falura bukkan. A lakók többnyire reggel 7 és 9 között mutatkoznak, barna italok mellett társalognak, és csak akkor vonulnak a dolgukra, mikor már mindenkiről mindent megtudtak.
2008.01.31.
Titkos katonai bázisok, a horogkereszt-alakú épületek, a gyanútlan napozók és egyéb furcsaságok után végre kimondottan keresztény szempontból is vannak a Google Earth-nek érdekességei. Ha bárki kételkedett például Noé bárkájának létezésében, most megnézheti műholdas felvételen.
2008.01.30.
A pesti ember a hosszú évek alatt kialakult találkozópontjai közelében keresi a kávézókat, nem pedig fordítva.("Találkozzunk a Deákon/ Móriczon/Moszkván - mi is van ott a közelben?") Ám vannak még kávéházi szempontból sivatagos környékek: ilyen az Árpád hídi metrómegálló is, ahol néhány ócska talponállót és aluljáróba települt pizzaárust leszámítva nem találunk beülésre alkalmas helyet.
2008.01.28.
Nemrégiben került megrendezésre Magyarországon az első kávés-cukorzacskó kiállítás. Az eseményt a HUNCUT megalapítója, Kovács István nyitotta meg, aki mesélt nekünk gyűjtőszenvedélyéről.
2008.01.28.
A kordonlabirintusból kikeveredve egy rendőrosztag mellett még elsasszézunk, és fellélegezve lépünk be a Szabadság téri Farger kávézó zsibongó terébe.
2008.01.16.
Dec. 29 délután 5 óra. Belépéskor kellemes környezet fogadott a felszolgálók rögtön észrevettek és köszöntek! (felettébb jólesett mert manapság már ez is ritka!) Szerencsére nem volt tömeg (gondolom az üzletvezetés nem örül ennek ugyanígy!) úgyhogy hamar találtunk szabad helyet.
2008.01.10.
Nagy bejelentések, szimbolikus újranyitások és komoly vérveszteség nélkül telt el a 2007-es év: kávéházfronton a helyzet nagyjából változatlan.
2008.01.10.
Igen, a Cooffeeshop Companyval szemben, már egy california Coffee-t is találunk a Kálvinon. Szép nagy, tele kényelmes fotellal, galériával és széles kávé kínálattal. Mivel mai napon nyitott meg, az erre tévedő vendégek abban a meglepetésben részesülhettek, hogy nem kellett kifizetniük a kávét.
2007.12.26.
A gyorskávézó-rajongóknak még néhányat aludniuk kell a Starbucks érkezéséig, a várakozásra azonban némi ír, hogy a Coffeeheaven megjelenésével újabb nemzetközi gyorskávézóláncot üdvözölhetünk Budapesten.

2007.12.26.
"A magyarok olyanok, mint az olaszok, csak rosszabb a kedvük" - járja a mondás a Magyarországon a helyiek vendégszeretete okán nagy kedvvel időző olaszok között. A magyarok többsége tényleg kedveli az olaszokat, és bármi is a nagyfokú szimpátia oka, akár egy kávéházat is fel lehet rá építeni.
2007.12.10.
Idén nyílt a Mokka Kultúrkávézó Székesfehérváron és persze rögtön felkeltette az érdeklődésemet, kávé is meg kultúr is, külön-külön sem rossz, egyben meg olyan lehet, mint amikor gyönyörű hurik játszadoznak a … na ezt hagyjuk.
2007.12.03.