Kávéházi magazin

Mostanság a Belvárosi Piacra már nem csak az ínycsiklandó ételek, hanem az újhullámos kávé illata is becsábítja az embereket az utcáról. Már több mint egy hónapja nyitott a By Beans.
2018.04.27.
A 2018-as évben sok-sok hosszúhétvége kapott helyet, így aki kedveli az utazást vagy éppen az aktív pihenés rajongója, az is örülhet. Ha követtétek az Instagramon a Kávéházak.hu-t, akkor biztosan láttátok a március 15-i hétvégén a #sloveniancoffeetour sztorikat, Ljubljanában, Szlovéniában jártunk. Olvassatok tovább a ljubljanai kávés tapasztalatokról.
2018.03.29.
Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.
2018.03.03.
Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.
2018.03.01.
Verrasztó Evelyn és Dávid nem csak az úszás szerelmesei. Nagy Dáviddal karöltve kávézót nyitottak a Kálvint téren, de nem is akármilyet. ;)
2018.02.21.
Ugyan az idei versenyek már lezajlottak, de érdemes áttekintenünk, milyen újításokkal lehetne színvonalasabbá, a nézők számára érdekesebbé tenni a barista bajnokságot.
A World Barista Championship (WBC) formátuma – lényegében – a kezdetektől nem változott. Eltolódtak a súlypontok (a technikai tényezőkről az érzékszervire), a szabályalkotók becsuktak kiskapukat (a versenyzők kinyitottak újakat), kifinomult a körítés (kamera, speaker, élő közvetítés). De lényegében minden maradt a régiben.
2011.08.26.
A barista versenyek kapcsán e havi összeállításunkban azt vizsgáljuk, hogy milyen hatások (trendek, információk, újítások…) érik a kávéfogyasztókat ma Magyarországon. Nemcsak, sőt, kifejezetten nem a szakmát érintő speciális, egyedi témakörökre koncentrálunk, hanem az olyan üzenetekre, amik a végső fogyasztókat, vendégeket is elérik.
2011.07.20.
A rovatban keressük (és remélhetőleg megadjuk) a választ a kávés témát érintő minden, épp csak felmerülő vagy gyakran ismételt kérdésre. Megcáfolunk vagy bizonyítunk elterjedt mítoszokat "kávévárosi legendákat"…
2011.05.01.
Néhány tipp azoknak, akik már a kávébeszerzésnél szeretnének biztosra menni. Attól függetlenül, hogy milyen géppel, eszközökkel készítjük majd el kávénkat, a vásárlásnál jól jöhet néhány aranyszabály, amit szem előtt tarthatunk:
2011.03.16.
A panettone egy olasz, pontosabban milánói eredetű karácsonyi kalácskülönlegesség. Sajnos hazánkban még kevesen ismerik, pedig kávé, tea vagy forró csoki mellé tökéletes párosítás. Igazi téli sütemény az ünnepekre.
2010.12.17.
Minden szakmának jót tesz, ha időről időre újragondolja, meghatározza saját magát. Ez igaz lehet a kávékészítőkre, baristákra is. A 2003 körül megfogalmazott gondolataink – "…az utóbbi időben egyre többen kezdik emlegetni a "barista" szót a kávéhoz értő báros megnevezéseként… baristának világszerte az espresso technológiát jól ismerő, espresso alapú italokat készítő bárost nevezik…napi munkája a mixerhez, alapanyaggal kapcsolatos tudása a sommelierhez hasonlítható…" – máig megállják helyüket. Felmerültek azonban új kérdések, amik új válaszokat, pontosabb meghatározásokat követelnek.
2010.12.08.
A koffeinmentesítés lényege a koffein tartalom kivonása (pontosabban minimálisra csökkentése) a kávéban, úgy hogy közben a beltartalmi érték ne csökkenjen. Ez látszólag egyszerű feladat, de a megvalósítás bonyolult technológiát, nagy szaktudást és rengeteg tapasztalatot igényel.
2010.12.06.
Igazi kávésok között gyakran előkerülő téma a koffeinmentesítés ügye. Általában hasonló véleményt fogalmaznak meg a legtöbben: a koffeinmentes kávé olyan mint az alkoholmentes sör vagy a zsírmentes tej. Pont a lényeg marad ki belőle. Pedig ez csak egy félreértés. Ugyanakkor az igaz, hogy a vendéglátásban hozzáférhető koffeinmentes kávék, espressók általában nem adnak olyan élményt (krémesség, aromagazdagság, íz tekintetében) mint a "normál" változat. Akkor hogy is van ez?
2010.11.16.
A koffeinnek az emberi szervezetre gyakorolt hatása igen összetett. A koffein hatására a hasi, zsigeri erek összeszűkülnek, az agy viszont több vért kap. A koffein így a központi idegrendszerre és az agyra élénkítő hatással van; fokozza a szív- és veseműködést, gyorsítja a légzést és az anyagcserét. Testmozgás előtt fogyasztva segít felszabadítani a szervezetben elraktározott zsírt. A tüdő hörgőizmait elernyeszti, könnyíti a légzést, csökkenti az asztmás rohamok veszélyét.
2010.11.16.
A hazánknál nem sokkal nagyobb területű közép-amerikai ország őslakói a maják. A népesség 55%-a maja, 37%-a mesztic. A hivatalos nyelv a spanyol, de máig elterjedten használják az indián nyelveket is. A maja magaskultúra az amerikai kontinens legősibb civilizációja, történelmének kezdete időszámításunk előtt több ezer évre vezethető vissza. Az i.e. 400-as évektől már több, 5-10 ezer lakosú várossal rendelkeztek, sőt El Mirador környékén létre jött a kontinens első politikailag szervezett állama, 26 várossal. Az ekkor épített utak Közép-Amerika legbujább esőerdőiben máig jól láthatóak a levegőből.
2010.11.04.
A jó vendéglátáshoz jó vendégek (is) kellenek. A jó vendég pedig otthon maga is vendéglátó – ért a borokhoz, süt-főz, italt kever és kávét készít. Most induló sorozataink közös célja: segíteni mindazoknak, akik szeretnének valós tájékozottságot szerezni a kávés világról, és otthonukban is nagyon jó kávékat készíteni.
2010.10.05.
Mexikó Észak-Amerikában elterülő ország, amelyet északról az Egyesül Államok, délkeletről Guatemala és Belize, nyugatról a Csendes-óceán, keletről pedig a Mexikói-öböl és a Karib-tenger határol. Területe majdnem 2 millió négyzetkilométer. A maga 111 milliós lakosságával Mexikó a 11. legnépesebb ország a Földön, a legnépesebb a spanyol nyelvű országok között.
2010.09.08.
A tejkiöntő a barista számára legalább olyan fontos kellék, mint a tömörítő, ugyanis ez a tejhabosítás eszköze. A kiöntők okos megválasztása azért fontos, hogy azok segíteni tudják a barista szakszerű munkavégzését. A megfelelő anyag könnyebb tisztántartást tesz lehetővé, a többféle űrtartalom csökkenti a pazarlást, a jó csőrkialakítás lehetővé teszi a latte art technikák alkalmazását, stb.
2010.07.14.
Az őrlési folyamat lényege az aprítás, ami a fajlagos felület növekedését eredményezi. Minél kisebb szemcsenagyság az őrlés végeredménye, annál nagyobb felülete lesz egy adagnyi kávéőrleménynek. Minél nagyobb felületen történik az extrakció, (kivonás, kilúgozás) egységnyi idő alatt annál hatékonyabb.
2010.06.28.
Arabika versus Robuszta? Sokan gondolják, hogy a két kávéfaj könnyen szembeállítható. Az arabika fajták képviselik a minőséget, a robuszta pedig csak olcsósága miatt kerülhet a keverékekbe. Ez persze hamis egyszerűsítés, a helyzet ennél jóval összetettebb.
2010.06.28.
Júniustól vadonatúj oktatótermünkben várjuk szeretettel mindazokat, akik a profi kávékészítés iránt érdeklődnek. A Barista Szaküzlet mellett kialakított új oktatóközpont tökéletes helyszín a barista ismeretek elsajátítására.
2010.06.15.
A Megváltóról elnevezett ország évszázados szenvedéseit nagyrészt a kávénak köszönheti, ezért illő, hogy jelenkori gazdásagi feltámadásában is segítse. A polgárháború évtizedei megőrizték azokat a tradicionális bourbon arabika fajtákat, amiket sok dél-amerikai országban már rég lecseréltek ellenállóbb, termőképesebb hibridekre.
2010.05.07.
Már csak két nap, és kezdetét veszi a VI. Magyar Barista Bajnokság, és ezzel együtt a Csodálatos Kávé kiállítás is.
2010.04.21.
Franciaországban piacra dobták a kávé-inhalátort. A kis szivarra hasonlító szerkezet arra szolgál, hogy por formájában jutassa a szervezetbe a kávé hatóanyagait. Az inhalátor 100 mg koffeint tartalmaz, ami kb. egy csésze kávénak felel meg.
2010.03.29.
Most induló sorozatunk célja olyan független kávés üzletek bemutatása, melyek példát adhatnak a többiek számára. Elsőként egy olyan üzletről szólunk néhány szót, ami évszázados múltja, kávés iparági szerepe és kultúrtörténeti jelentősége okán is joggal viseli a Centrál (Központi) Kávéház nevet…
2010.03.17.
Amikor Kolumbusz lehorgonyzott Costa Ricán (a spanyol név jelentése: gazdag part), természetesen még sehol sem volt kávé (az első cserjéket csak 250 évvel később "hozták át" Kubából), ma mégis több mint 100 kávécserje jut minden lakosra…
2010.03.17.
Már csak egy hónap és kezdődnek a hazai kávés versenyek. A tervek szerint Magyarországon soha nem látott kávés dzsembori várható a többnapos eseményen. A már jól megszokott Barista Bajnokság mellett sok más újdonság is lesz, de az itthoni helyzet áttekintése előtt nézzük a legfrissebb híreket Angiából.
2010.03.17.
Egyes híresztelések szerint mégis megnyitja első magyarországi üzletét a Starbucks.
Már külön rajongói tábora alakult ki hazánkban az amerikai kávézóláncnak, fan-clubok jöttek létre az interneten, külföldről hozzák haza a zöld logos souvenireket, és itthon keresik a hasonló kávékeverékeket.
2010.02.23.
Hazánkban április 23-25 között rendezik a különböző kávés versenyeket. A világbajnokságok jún. 23-25-e között kerülnek megrendezésre az Egyesül Királyságban. Ennek megfelelően már megkezdődtek a nemzeti versenyek Európában, és a világ különböző pontjain.
2010.02.08.
Ez évtől két új sorozatot indítunk: az egyiket sikeres baristákról, a másikat a független kávésokról, kávéház üzemeltetőkről. A sorozatok célja, hogy példaértékű karriereket és vállalkozásokat mutassunk be a magyar kávés vendéglátásban.
2010.01.28.
Ezt a kávékészítő kannát sokféleképpen hívják a világ különböző pontjain: cafetiére, press pot, coffee plunger, melior, french pot, stb. Az elnevezések mögött ugyanaz az eszköz rejtőzik, mellyel sokak szerint a világ legtöbb kávéja készül. Hazánkban még nem igazán elterjedt technológia. Akinek van ilyen eszköze, az se biztos, hogy tudja mire való, így leginkább csak teakészítésre használja.
2010.01.28.
Indiába a kávé még az 1600-as évek elején megérkezett. Az országot ekkoriban a muzulmán mogul birodalom uralta. A legenda szerint Baba Budan szúfi szerzetes zarándokútja során utazott keresztül az akkori kávévilág központján, Jemenen. Az ország ekkoriban még uralta a kávétermesztést és kereskedelmet. A leszüretelt kávét feldolgozták, a magokat csírátlanították és így kereskedtek vele.
2010.01.28.

A korábban méteráruként, és cipőboltként üzemelő helyen hamarosan újra kávéház működik. A legendás Hadik ismét megnyitja kapuit a Batók Béla út 36-38 alatt.
2010.01.17.
Karácsonyi akciónkat meghosszabbítottuk!
Amennyiben január 8-ig regisztrál a februári tanfolyamra, az elérhető legnagyobb, 25%-os kedvezményt adjuk a tanfolyam díjából!
Regisztrálni az oktatási díj befizetésével lehet. A regisztrációról névre szóló vouchert adunk.

Listaár: 95.000 Ft (+áfa)
ÚJÉVI kedvezményes ár: 71.250 Ft (+áfa)
2010.01.04.
A WBC - avagy a Barista Világbajnokság logója egy tömörítő. Nem véletlenül. A barista munkájának emblematikus eszköze, minden egyes kávékészítéskor előkerül. De mire is szolgál, milyen típusai vannak és hogyan kell használni?
2010.01.04.
A Kelet-afrikai ország – csodás szafari parkjai és Barack Obama amerikai elnök rokoni kötődései mellett – kiváló minőségű kávéjáról is ismert a világban. Kenya az utóbbi évszázadokban a nemzetközi kereskedelem egyik központja volt. A nyílt óceáni hajózás kifejlődése előtt kikötői kulcsfontosságot játszottak a partvidéki hajós kereskedelemben.
2009.12.22.
2009-2010 fordulóján talán érdemes átgondolni a magyar kávés vendéglátók (baristák és kávéházasok) helyzetét, jövőjét.
Ezzel kívánunk a vendéglátóknak sikeres, a vendégeknek kávés élményekben gazdag új évet!
2009.12.18.
Karácsonyi akciókkal, ajándékcsomagokkal, kedvezményekkel és meglepetésekkel várjuk kedves vásárlóinkat és tanulóinkat meghosszabbított nyitvatartással a BARISTA SZAKÜZLETBEN.
2009.12.07.
Tegyünk egy látogatást a világ különleges teakultúráiba, kóstoljuk meg ezen egzotikus országok tradicionális teaitalait!
2009.12.02.
A jövő évi tanfolyami időpontok már előjegyezhetők! Szeretettel és óriási kedvezményekkel várjuk a Barista tanfolyamra mind azon jelentkezőket, akik szeretnének széles körű barista ismereteket szerezni.
2009.12.01.
A világ legnagyobb kávétermelője, a világ éves kávétermésének több mint egyharmada innen származik. Ha azt mondjuk, "brazil kávé", az olyan, mintha azt mondadanánk: "kínai tea". A kávéültetvények, fajták és minőségek sokasága miatt olyan összetett a termelési struktúra, hogy nagyon nehéz közös jellemzőkről beszélni.
2009.11.26.
Ámbár az utóbbi időben egyre jobban nyit a kávés világ felé, Kína történelme és kultúrája elválaszthatatlan a teától. A legenda szerint Bodhidharma, az Indiából érkezett tanító nem csak a buddhizmust hozta magával Kínába...
2009.11.26.
Kávéfőzés gőzzel?
A zárt rendszerű kávéfőzők lényege, hogy a gőz fejlesztése egy zárt kazánban történik, így a kávéőrleményt a keletkező (1-1,5 bar túlnyomású) vízgőz lúgozza ki. Ez tekinthető a mai eszpresszó-technológia ősének, hisz a 20-ik század első évtizedében megjelenő, korai kávégépek is ezen az elven működtek.
2009.11.25.
Az SCAE magyar tagozata kihirdette a sokak által várt 2010-es kávés bajnokságok időpontját. A versenyek mellett – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – kávés szakmai találkozót és kiállítást terveznek létrehozni.
2009.11.25.
A 2006 óta működő Barista Szaküzlet megnyitotta kávés webáruházát. Profi eszközök, valódi kávéminőség, igazi kávéélmény: 6 különböző kávékészítési mód, 40 kávés világmárka, 136 kávékeverék, 350 termék...
2009.11.03.
Ne vesztegesd az idődet – regisztráld magad az év utolsó, novemberi barista tanfolyamára! Gyakorlat orientált tanulás, nemzetközi sztenderdek, felkészítés a szakszerű munkavégzésre a kávés munkaterületen. Megújult tematikával és az őszi-téli szezonhoz illő különlegességekkel várjuk mindazon jelentkezőket, akik szeretnének széles körű barista szakmai ismereteket szerezni.
2009.11.02.
A világ második-harmadik legnagyobb kávé exportőre szinte kizárólag jó minőségű, nedves eljárással feldolgozott arabika fajtákat termel. Az ország elhelyezkedése kereskedelmi szempontból ideális, két óceánra nyílik saját kikötője. Kolumbiát a legfontosabb kávétermelő országok között tartják számon, az innen érkező kávéknál nincs elérhetetlen minőség.
2009.10.22.
Októberben az igazi ősz – sőt szinte a tél is – ránk köszöntött, forduljunk hát megint a forró italok királynőjéhez, a teához. De most nem az elegáns angol vagy egzotikus indiai, kifinomult kínai vagy emelkedett japán teakultúráról ejtünk pár szót, hanem az ausztrálról..
2009.10.20.
Az utolsó kávéminősítés, amivel foglalkozunk, hazánkban még kevéssé ismert, de a nemzetközi kávés világban talán a leginkább elismert bizonyítványt adja. A Cup of Excellence (COE) díjazást gyakran és nem véletlenül nevezik a "Kávé Oscar"-nak is.
2009.10.19.
Melyik híres kávézólánc indította elsőként üzleteit?
Válaszként a legtöbben kapásból rávágnák: természetesen az amerikai Starbucks.
És milyen nagyot tévednének - térben és időben egyaránt.
2009.10.14.
Lassan véget ér a nyár, ami nem csak a fesztiválok, a reggelig tartó sörözés, a fagylaltot nyaló gondtalan nyaralás szezonja, de az elhamarkodott, átgondolotatlan tetoválásoké is. Szerencsére vannak frissítő, kávés kivételek!
2009.09.01.
A Japán kávéházat az 1890-es években alapították, eredeti épülete az Andrássy út 45. számú ház volt, ma az Írók Boltja foglalja a kávéház helyét. A Japán kávéház nevét díszes falicsempéiről kapta. Híres asztaltársaságai hírlapírókból és költőkből, képzőművészekből és a pesti művészvilág képviselőiből (pl. Latabár testvérek) álltak. Színészek és artisták, humoristák (pl. Kellér Dezső) és az operett vagy egyéb revüszínházak táncosnői tértek be esténként, ha már véget ért az előadásuk.
2009.09.01.
A jó öreg kotyogóstól a luxuskávéfőzőkig, a kávéautomatáktól a kávéházakig számos útja-módja van annak, hogy hozzájuthassunk napi betevő koffeinadagjainkhoz. Persze a dizájnerek a kávé előállítását is a maguk sajátos szemszögéből nézik, ennek eredményeképp pedig egészen innovatív alkotások jönnek létre. A következőkben ezekből szemezgetünk.
2009.08.31.
Mint azt már többször kifejtettük, a barista feladata nem korlátozódik a kávéitalok készítésére. A szezonális időszakoknak megfelelően ő készíti el az alkoholmentes forró italokat (akár tea és csoki alappal) illetve a jeges üdítőket.
2009.08.05.
A nyárra való tekintettel egy igazi olasz kávéminősítést veszünk sorra. Ha valaki olyan szerencsés, hogy a következő hetekben Olaszországban töltheti szabadidejét, indulás előtt látogasson el az espresso italiano weboldalára és válasszon ki egy-két kávébárt, ahol igazi, minősített olasz espresso-t ihat. Mert még Itáliában is nagy különbség van kávé és kávé között!
2009.08.04.
A nyári szezonban a baristákra kevesen gondolnak. A vendégek érdeklődésének központjába a bartenderek kerülnek, akik a teraszokon keverik a finomabbnál finomabb koktékolat, flair bemutatókat tartanak és "besöprik" az ezekért járó elismeréseket. Ne feledkezzünk el azonban "szegény" kávés szakemberekről se, akik ilyenkor is szorgalmasan és nagy odafigyeléssel készítik az italokat a pultban.
2009.08.03.
A McCafé kávézólánc meghatározó sajátossága, hogy üzleteik alapvetően "shop in shop" rendszerben, meglévő McDonald’s éttermekben működnek. Ez egyszerre előny – az üzletek kialakításakor – ugyanakkor kihívás is. A McCafénak egyfelől meg kell győznie a McDonald’s törzsközönségét, hogy ne csak "hamburgerezni" térjen be az üzletbe, ugyanakkor be kell csábítania a kávés közönséget is egy valódi kávéélmény ígéretével. Hogy ez mennyire jól sikerült, az bizonyítja, hogy 2003 óta folyamatosan nyílnak a McCafék, az üzletek száma elérte a harmincat, így mára az ország legnagyobb kávézóláncává váltak.
2009.08.03.
A koncepció és történet
Az első, Teréz körúti üzlet 2005-ös megnyitása óta a California Coffee Company (CCC) folyamatosan vezeti a "20-as, 30-asok menő kávézója" címért folyó versenyt. A német tulajdonosi kör korábban már létrehozott egy jól működő kávés franchise-t Bajorországban, de hazánkban teljesen új fejezetet nyitottak.
2009.07.02.
Az alkoholmentes frissítő italok piacán a két domináns termék a kávé és a kóla. A két ital történtéről és találkozási pontjairól írunk a következőkben..
2009.07.01.
Június 26- 28. között Köln-ben rendezik meg a Latte Art és a " Cup Tasting" mellett a "Coffee in Good Spirit" (Kávé és Párlat) és a "Cezve-Ibrik" (Török-kávé készítő) Világbajnokságot is.
Hazánkat Horváth Lajos (Latte Art), Cseresnyés Márk (Cup Tasting) és Hajdú Péter (Coffee in Good Spirit) képviseli.
2009.06.25.
Két rétegű jegeskávé. Az "édesfehér" joghurtot, ananászt, kókuszszirupot és a jeget blenderben összedolgozzuk, majd long drinkes pohárba öntjük. Frissen doppiót készítünk, amit jéggel és sima cukorsziruppal szintén blenderben "turmixolunk". A jégkásás kávépépet a joghurtos alapra rétegezzük.
2009.06.25.
Az első hallásra talán viccesnek tűnő Bird Friendly ("Madárbarát") kávéminősítés mögött valójában a világ egyik legkomolyabb tudományos intézete áll. Az Egyesült Államokbeli Smithsonian Institution létrejöttét a kissé különc brit(!) tudósnak, James Smithsonnak köszönheti.
2009.06.24.
Az árutőzsdéken- a kőolaj után a második legkedveltebb termék a kávé. Ez talán annak köszönhető, hogy - akár a benzin az autók esetében- a kávé a modern ember "üzemanyaga". Ez a pozíció azonban az előttünk álló évtizedekben megváltozhat, ha az amerikai tudósok kutatási eredményei visszaigazolódnak a gyakorlatban. A tervek szerint ugyanis, a kávézaccal a jövőben már nem csak jósolni de utazni is lehet.
2009.06.23.
Az Európai Különleges Kávé Szövetség (SCAE) magyar tagozatának vezetője – Sóti Róbert – tájékoztatása szerint a magyar chapter hivatalos döntést hozott a barista és kávés bajnokságok időpontjáról. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a versenyeket ezután itthon is a tavaszi időszakban tartják.
2009.06.22.
A Barista Hungary a tanulók kéréseire reagálva új fizetési konstrukciót és kedvezményeket alakított ki a Barista tanfolyam iránt érdeklődők számára. Célunk, hogy minél több nyitott és ambiciózus szakember jusson hiteles kávés tudáshoz és válhasson ez által igazi baristává!
2009.05.27.
2009. május 12- én, kedden került megrendezésre az első magyar Latte Art és az első magyar Cup Tasting bajnokság.
A szervezést az SCAE magyar tagozatának vezetője, Sóti Róbert vállalta magára. A helyszínt pedig Szongoth János, a Semiramis Kft. ügyvezetője biztosította, saját bamutató termében.
2009.05.15.
A független kávés vendéglátóhelyek mellett egyre-másra jelennek meg hazánkban a kávézóláncok. Az egyes hálózatok szakmai koncepciójában, üzlet- és választékkialakításában jelentős különbségek vannak. Sorozatunk célja, hogy pontos képet adjon az egyes láncokról, természetesen kiemelt figyelmet szentelve a kávészolgáltatásnak.
2009.05.12.
Molnár Attila, a magyar bajnok a hatos döntőbe jutott, a versenyző ezzel 46 nemzet barista bajnokát utasította maga mögé!
2009.05.11.
Az UTZ minősítés tulajdonképpen 3 vagy inkább 4 az egyben. Egy guatemalai kávéültetvényes és egy európai pörkölő kezdeményezésére, 1997-ben jött létre. 2002-ben az UTZ CERTIFIED függetlenné vált, és azóta nonprofit szervezetként folytatja munkáját. Független vezetősége termelőkből, pörkölőkből, civil szervezetekből és kereskedőkből áll.
2009.05.11.
Véget ért a tizedik Barista Világbajnokság, amelynek idén (április 17-20-ig) az Egyesült Államokbeli Atlanta adott otthont. Molnár Attila, a magyar bajnok a vasárnapi döntőbe jutott, a versenyző ezzel 46 nemzet barista bajnokát utasította maga mögé!
2009.04.20.
Mint azt már biztosan tudjátok a hétvégén kerül megrendezésre a barista szakma legnagyobb megmérettetése, a Barista Világbajnokság Atlantában.
A magyar versenyző, Molnár Attila a 33. induló lesz a 2. versenynapon, április 17-én pénteken.
2009.04.14.
A Barista Hungary megújult tematikával és az tavaszi-nyári szezonhoz illő különlegességekkel várja a Barista tanfolyamra mindazon jelentkezőket, akik szeretnének széles körű barista szakmai ismereteket szerezni.
2009.04.02.
Fiume Kávébehozatali Társaság – e név tette idegessé a nagy hatalmú Meinl cég vezetőit a háború előtt. A gyarmatáruval kereskedő vállalkozást egy olasz és egy felvidéki magyar ember alapította a 19. század végén.
2009.04.02.
A független kávés vendéglátóhelyek mellett egyre-másra jelennek meg hazánkban a kávézóláncok. Az egyes hálózatok szakmai koncepciójában, üzlet- és választékkialakításában jelentős különbségek vannak. Sorozatunk célja, hogy pontos képet adjon az egyes láncokról, természetesen kiemelt figyelmet szentelve a kávészolgáltatásnak.
2009.03.30.
A Rainforest Alliance (RA) elnevezése – Esőerdő Szövetség – jól érzékelteti, milyen célok mentén szerveződik a mozgalom, ugyanakkor félrevezető is lehet. A névben szereplő esőerdő legalább annyira szimbolikus, mint konkrét, valójában az érintetlen természetre utal.
2009.03.30.
Már csak pár hét és újra itt a 10. Barista VB! Aki még nem tudná, az idei évben a szokásos kora nyári időpontot kicsit előbbre hozták: április 16-19 között kerül megrendezésre a verseny. A helyszín pedig az Egyesült Államok, a keleti parti Georgia állam fővárosa, Atlanta.
2009.03.30.
Folyton odajönnek hozzám, mondván, hogy zavarja őket, hogy dohányzom.
Jó vicc, engem meg megöl..
(Wendy Liebman)


A következő írást a Dohányzom blog-on olvashatjátok.
2009.03.17.
Egyre több közterületen, például játszótereken és temetőkben, valamint azok környékén, illetve szórakozóhelyeken, éttermekben, kocsmákban tiltják be a dohányzást, és további szigorítások is várhatók. A nemdohányzók fellélegezhetnek (szó szerint is), a dohányosok pedig dohognak. Hol a határ az egészség védelme és a kirekesztés között?
2009.03.17.
Az egyik legsajátosabb teakészítési mód ebben a kultúrkörben alakult ki és terjedt el. A szamovárról talán már mindnyájan hallottunk, de tudjuk-e hogyan is működik valójában. A szó jelentése: önmagától főző. A jellegzetes forraló edényt az 1700-as évek közepétől gyártják, a legfontosabb műhelyek Tulában jöttek létre.
2009.02.28.
Amit valószínűleg mindenki tud az ökológiai gazdálkodásban termesztett – elterjedten "bio"-nak nevezett – terményekről, hogy garantáltan vegyszermentes környezetből érkeznek a fogyasztóhoz. Ennél azért persze jóval többről van szó..
2009.02.28.
Az Amerikai (SCAA) és az Európai Különleges Kávé Szövetség(SCAE) szervezésében idén 10. alkalommal kerül megrendezésre a Barista Világbajnokság (WBC).
2009.02.28.
A Barista Hungary elindította Kávékurzusát. Ajánljuk mindazok számára, akik a kávékészítéssel nem hivatásszerűen foglalkoznak, de szeretnének komolyabban elmélyülni a kávé világában. Ugyanakkor érdekes és hasznos információkhoz juthatnak azon vendéglátók is, akik nem csak jobban elkészíteni akarják a kávét, de jobban megismerni is.
2009.02.12.
Róma, Olaszország fővárosa, a klasszikus ókori művészetek védőbástyája, az olasz csizma ékszere.. itt töltöttem pár napot, nem csak a történelmi értékeket keresve "kávés szememmel".
Igaz, az olaszok jó pár száz évvel később kezdtek kávéval foglalkozni mint például az arab térségben élők. Igaz, hogy nincs Olaszoszágban túl sok termőterület de akkor miért minden barista hazája? Miért az elnevezés olasz espresso?
2009.02.11.
Az eredeti ízesítésű krémlikőrt a hetvenes évek elején fejlesztették ki, majd 1974-ben kezdték forgalmazni – tudtuk meg Peter O’Connortól, a Bailey’s nemzetközi igazgató-nagykövetétől. A pörkölt kávé aromájával gazdagított krémlikőr kizárólag 0,7 l-es kiszerelésben kerül a boltokba.
2009.02.09.
A Bar Ladino különlegessége abban rejlik, hogy bár tökéletes hely, elkerüli a kitörő siker. Az, amire Budapesten szükség van: nem trendi, nem szakadt, nem is erőltetetten túltematizált.
2009.02.03.
Kávéházi bútorzat még nem keltett oly sürgés-forgást, mint a Fő utca 4. szám alatti kaposvári üzlet halványzöld polcozatának ügye. A városházi interpellációk, a számolatlan újságcikk és a helyi polgárok aggodalma végül fölöslegesnek bizonyult: a nyolcvanéves bútorzat megkerült, sőt eredeti pompájába visszaállíttatott.
2009.01.21.
Az alkotóknak biztosan volt gyerekszobájuk. De tényleg csak volt, mert onnan aztán az utolsó Barbie babáig mindent idehordtak, a Ferenczy István utcában megnyílt Csendesbe.
2009.01.20.
Ez a kávéról szóló szakértői kézikönyv a kávé szerelmeseinek nyújt útmutatót a latték, a cappuccinók és eszpresszókávék világában való eligazodáshoz. A kiválóan felépített és gazdagon illusztrált kézikönyv kitér a kávé kiválasztásának és elkészítésének minden mozzanatára: a legjobb frissen pörkölt arabica kávébabok lelőhelyeitől a saját ízlésünknek leginkább megfelelő kávéfőzet megválasztásáig.
2009.01.15.
A már hazánkban is működő szervezet célja, saját megfogalmazásuk szerint: "A hagyományos nemzetközi kereskedelem gyakorlatának megváltoztatása annak érdekében, hogy ne nőjön a szakadék a fejlett és fejlődő országok között…"
2009.01.06.
Ritkán adódik olyan alkalom, hogy a magyar könyvpiacon a vendéglátók számára is érdekes és használható könyvek jelennek meg egy témában, ráadásul szinte egyszerre. A tea esetében ez történt, ezért – a közelgő karácsonyra való tekintettel is – szívből ajánljuk az alábbi köteteket minden olyan ember számára, aki nem csak a kávé világában szeretne elmélyülni.
2008.12.19.

Az utóbbi évek kávépiaci fejlődésének jellemzője, hogy egyre több nemzetközi non-profit szervezet, szövetség, intézet és társaság minősíti a vendéglátóhoz és a fogyasztókhoz eljutó kávét – különböző szempontok alapján. A minősítések közös célja, hogy a vásárlási döntést tudatosabbá tegye.
2008.12.19.
A vendéglátásban még igen kevéssé kihasznált eszpresszó rendszerről írunk az alábbiakban. Az E.S.E. (Easy Serving Espresso) nyílt szabványú innovatív rendszerének célja, hogy a végletekig leegyszerűsítse az espresso készítés folyamatát. A rendszerben használt kávépárnákat az angol szóhasználatban gyakran csak "pod" – ként emlegetik.
2008.12.18.
5-6 évvel ezelőtt még a vendéglátó szakmában is kevesen tudták volna pontosan megadni a választ. Mára a helyzet jelentősen megváltozott. Azok a vendéglátó vezetők, akik az igényes szolgáltatásrendszerben látják a sikeres üzletmenethez vezető utat, már pontosan tudják, hogy a barista a kávés munkaterületet menedzselő, az őrlőállításhoz és a technológiához értő, espresso alapú italokat profin készítő szakember. A kávéminőség garanciája az üzletben.
2008.12.18.
A fogadkozások idején hatalmas szívességet tehetünk magunknak és környezetünknek, ha elhatározzuk, hogy leszokunk a dohányzásról - és be is tartjuk. Bár a siker főként az akaraterőn múlik, segítség nélkül nem biztos, hogy boldogulunk.
2008.12.18.
Az olasz FAC Porcelán Manufaktúra a professzionális felhasználók (kávémárkák, vendéglátó üzletek) számára kínál csészéket. A legtöbb olasz kávéforgalamzó az általuk gyártott csészéket használja.Magyarországon csak a Barista Szaküzletben vásárolható ilyen minőségű csésze logózatlanul, akár darabonként, otthoni felhasználásra.
2008.12.02.

Karácsonyi akciónkat meghosszabbítottuk! Amennyiben január 9.- ig regisztrál az alábbi oktatási modulok bármelyikére, az árból 20% kedvezményt adunk.
2008.11.28.
"Kiadó kocsma" - hirdeti a cégér a Jókai téren, de a gyanútlan járókelő üres kézzel távozik, ha azért tér be, hogy a bérlés részleteiről érdeklődjön. A kocsma ugyanis elkelt, főleg mivel forgalmas, központi helyen található.
2008.11.21.
A Barista Világbajnokság hivatalos kávégépe jövőre ismét egy hagyományos eszpresszógép lesz. Talán azért döntöttek így, mert bár az eddig használt La Marzocco gépekkel rendkívül pontos hőfokbeállítást és kiemelkedő gőzminőséget lehet megvalósítani, a legtöbb baristának nincs lehetősége a mindennapokban ilyen gépekkel dolgozni.
2008.11.15.
Idén is megrendezésre került a Magyar Barista Bajnokság a HOVENTA vendéglátóipari szakkiállítás keretében. Az idén 5. alkalommal megrendezett versenyen már új pontozási rendszerrel bírálta a nemzetközi zsűri hazák baristáit.

2008.11.15.
RETRO Mini Bar.
4 literes kapacitású hűtő- fűtő berendezés, mely működtethető 220V -ról illetve szivargyújtóról.
Tökéletes utitárs piknikhez, horgászáshoz esetleg beállítható irodába, konyhába a kávégép mellé.
Alkalmas 6 dobozos üdítő vagy 2 x 1l tej hűtésére illetve egy- két adag étel melegen tartására.
2008.10.21.
Ezen termékünk megoldást jelenthet azon vendéglátó üzletek számára, akik komolyabb átalakítás nélkül szeretnék megoldani a kávézacc szűrőtartóból történő kiütését és átmeneti tárolását.
Ajánljuk még kis kávéforgalmú vendéglátó egységeknek, illetve higiéniára igényes otthoni baristáknak.
2008.10.21.
A Barista Hungary új oktatótermében megújult tematikával és az őszi-téli szezonhoz illő kávékülönlegességekkel várja a barista tanfolyamra mindazon jelentkezőket, akik szeretnének széles körű szakmai ismereteket szerezni!
A november 10-én kezdődő tanfolyamra 10 % nyitási kedvezményt adunk az árból!
A tanfolyam kedvezményes díja: 85 500 Ft (+áfa) / fő
Jelentkezés: info@barista.hu
2008.10.20.
A McCafé ötlete Ausztráliából indult el, és a sikeres startot követően Európában is kedvező fogadtatásra talált. A kávéházi hagyományaira méltán büszke Magyarország a bevezetésben pedig úttörő szerepet játszott, hiszen 2003-ban a világon hatodikként, Közép-Európában pedig elsőként Budapesten nyitott McCafé-t a McDonald’s.
2008.10.16.
Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a Magyar Barista Bajnokság, melynek ezúttal is a legnagyobb hazai vendéglátótechnikai szakkiállítás, a HOVENTA adott otthont.
2008.10.15.
Az alábbi néhány sor azokról a kiegészítőkről szól, melyeket a kávés vendéglátó automatikusan ad a kávénk mellé. Mint látni fogják, ezek szerepe nem csupán élettani, de szakmai és marketingszempontból is nagyon fontos.
2008.10.06.
Ha ősz, akkor levél hullás. Ha HOVENTA, akkor Barista Bajnokság. Idén is megrendezésre kerül a Magyar Barista Bajnokság a HOVENTA vendéglátóipari szakkiállítás keretében. Az idén V. alkalommal megrendezett versenyre 12 barista nevezett.
2008.09.29.
A rózsaszínű amerikai álom - hatalmas turmix méteres szívószállal, neonszínben tündöklő gumicukor-áradat, már csak az asztalon táncoló sárga parókás pincérlányok hiányoztak, hogy a Grease-fíling teljes legyen.
2008.09.26.
Elkezdődött az őszi/téli szezon a vendéglátásban. A következő hónapokban a forró italok készítéséhez, értékesítéséhez adunk ötleteket az alábbi sorozatban. Ha egy dolgot kéne kiemelni a forró italok választékával kapcsolatban, talán az lehetne, hogy próbáljunk friss szemmel nézni rájuk.
2008.09.25.
A dohány és a kávé egy történelmi pillanatban érkezett Európába. A dohány az amerikai őslakosoktól, a kávé az arab kereskedők közvetítésével jutott a nyugati világba. A két "modern", erős hatóanyag-tartalmú szer gyors karriert futott be a 17.-18. században. Előbb a főúri kastélyok fogadásaira, majd a nagypolgári szalonokba, végül a kávéházak közönségéhez jutottak el.
2008.09.23.
Idén megnyílt a Cafe Five épülő láncolatának két új üzlete, így az újpesti mellett már a Danubius-házban és a Soroksári úti Tescoban is megtalálható az olasz stílusú kávézó.
2008.09.16.
Pörkölés, őrlés, tömörítés, kávégépek technikai adatai, barista blogok és fórumok. Világ baristái egyesüljetek!
Összegyűjtöttünk pár oldalt...
2008.09.16.
Tavaly ünnepelte 80. születésnapját az 1927 óta működő La Marzocco. A céget Giuseppe és Bruno Bambi testvérpár alapította meg 1927-ben, nevét Firenze jelképéről, a Bronz- Oroszlánról kapta. Az eszpresszó kávégépek gyártásában a legmagasabb színvonalat képviseli a kétkazános technológiája révén.
2008.09.10.
Kávéízlésünkre jellemző az összetettség és a "telhetetlenség". Van amikor szükségünk van az espresso intenzitására és sűrűségére, van mikor egy "laza" hosszú kávét szeretnénk, de legtöbbször inkább mindkettőt egyszerre.
2008.09.05.
"Az Egészségügyi Minisztérium fontos kérdésnek tekinti a nemdohányzók védelméről szóló törvény szabályozását. A minisztérium jogalkotási tervében továbbra is szerepel a módosítás, jelenleg zajlanak az egyeztetések."

.. szemezgettünk picit..
2008.09.04.
Bécs város hangulatát idézi a visszafogott eleganciájával és stílusával közvetlenül a Duna parton lévő ELITE CAFÉ, amely a Jászai Mari tér dunaparti oldalán nyitotta meg kapuit. A teraszon ülve a Margitsziget és a budai hegyek látványában gyönyörködhetünk.
2008.09.02.
Ez év őszén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a
Magyar Barista Bajnokság
melynek ezúttal is a legnagyobb hazai vendéglátótechnikai szakkiállítás, a HOVENTA ad otthont. A verseny az SCAE /Specialty Coffee Association of Europe/ hivatalos nemzeti koordinátorának szervezésével és szakmai irányításával valósul meg. Bízunk benne, hogy a verseny megrendezésével mind több szakmabeli figyelmét sikerül ráirányítani a kávézási kultúra jelentőségére, s arra, hogy a mai gasztronómiában egyre fontosabb szerepet érdemel ez a témakör.
2008.08.22.
A Győri Likőrgyár Zrt. és a Tabán trafik Zrt. közös fejlesztése a Corso Verona Kávélikőr..a hazai likőrgyártás eddigi talán legnagyobb nemzetközi sikeréről..
2008.08.11.
Több mint egy évtized telt el azóta, hogy az újra ébredő kávéházi életről a Budapesti Negyed, egy vaskos tanulmánykötetet jelentetett meg. Ez a munka rögtön alapmű lett a kávéházakat szeretők és üzemeltetők között. Gyakorlatba áthelyezhető ismeretet adtak a kezünkbe a szerzők a nagy kávéházi konjunktúra mindennapjairól, eszközeiről és legfőbb művelőiről.
2008.08.06.
Kísérők – így hívjuk a kávét és egyéb forró italok mellé szervírozott, általában a forró ital árába belekalkulált kiegészítőket(víz, cukor,keksz..).Ezek legtöbbször a csészealjon érkeznek a vendéghez illetve a kávé felszolgálásakor kerülnek az asztalra..
2008.07.28.
A kávé világában kiemelkedő minőséget kizárólag a magas minőségű kávéfajták szakértő keverésével lehet előállítani. A keverék kialakítás és a pörkölés a kávékultúra legnehezebb feladatai. Ezt a szakmát hosszú évekig kell tanulni, majd évtizedekig gyakorolni szakavatott mesterek mellett ahhoz, hogy valaki szakértőnek nevezhesse magát.
2008.07.24.