A víz világnapja (03.22.)

-
Kávé akadémia, 2023.03.22.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.


A víz az élet alapja, és a Föld minden élőlényének nélkülözhetetlen eleme. Az emberi test több mint 60%-a víz, és alapvető szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában, a tápanyagok szállításában és a salakanyagok eltávolításában. Az emberiség története során a vízforrások a települések kialakulásának és fejlődésének alapját képezték. Az emberi társadalom, a gazdaság és a környezet egyaránt igényli a tiszta és elérhető vízforrásokat.

Sajnos a világ vízkészleteinek kezelése számos problémával küzd. A klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események, mint az aszályok, árvizek és viharok, amelyek hatással vannak a vízellátásra és a vízminőségre. A növekvő népesség és a fokozódó gazdasági tevékenység miatt a vízigény is nő, ami egyre nagyobb nyomást gyakorol a vízforrásokra. Emellett a vízszennyezés – legyen az ipari, mezőgazdasági vagy háztartási eredetű – tovább rontja a vízminőséget és a környezeti állapotot.

A Víz Világnapjának egyik célja, hogy megoldásokat találjunk a vízgazdálkodás problémáira.

Milyen vízzel főzzük a kávét?

A csészében található kávé átlagosan 98%-a víz, csak a többi rész a kávéból kioldódott csoda, amitől kávé lesz a kávé. Az arányokból látható, hogy ha javítani nem is, a 98% elég sokat tud rontani a fennmaradó 2%-on. Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, milyen vizet érdemes használni kedvenc reggeli italunk elkészítéséhez?!

Bármilyen jó is a kávé alapanyag, a nem megfelelő vízzel rossz lesz az ital!

Mitől lesz megfelelő? A kérdésre az egyszerűsített válasz, az alacsony ásványianyag tartalom.

Amit egy ásványvízben keresünk (sok oldott ásványi anyag, amik a testünk működéséhez szükségesek, mint a kalcium, magnézium, karbonátok, stb.) pontosan azok rontják el a kávé élményét. Minél magasabb a víz ásványianyag tartalma, annál “erősebb”, jellegzetesebb íze lesz a víznek, ami befolyásolja a kávé ízét, ráadásul egy telített oldatba sokkal kevésbé tud már bármi kioldódni a kávéból - kezdte Lonkai Márton, a Steamhouse kávékapszulák egyik megálmodója.

A szűretlen csapvíz a legrosszabb választás a kávéhoz!

A fenti anyagokon túl a csapvízben sok egyéb anyag is van, amitől csapvíz lesz (fertőtlenítéshez használt anyagok, a csőhálózatból kioldott anyagok, stb.). Ráadásul a kemény (magas ásványianyag tartalmú) víz elősegíti a vízkő képződését, így nem csak a kávéból nem lehet kihozni a maximumot, de az eszközök is hamarabb tönkremennek, több karbantartást igényelnek - mondta Juhász Bálint.

Megoldás: a tisztított (szűrt) víz!

A legegyszerűbb és a Steamhouse által leginkább (az otthoni használatra) javasolt megoldás egy vízszűrő kancsó beszerzése. Ezekkel az eszközökkel meglepő változást lehet elérni a kávé ízében. (Valamint a teáéban, a levesében, és mindenben, amihez víz kell). Szintén nem elhanyagolható, hogy létezik olyan szűrőpatron, ami az ólomszennyeződést is eltávolítja a csapvízből, így (főleg a régebbi építésű házban élőknek) ívóvízként is javasolt szűrt vizet használni. Ráadásul minden vízszűrési módszer közül ez a legolcsóbb és legegyszerűbb, a kancsó az első szűrőpatronokkal már néhány karton ásványvíz árából megvásárolható, és nincs szükség a műanyag palackokra soha többet - részletezte Lonkai Márton.

Mi az a designer víz?

Ahogy a kávéban, úgy a vízkezelésben is egészen nagy mélységekig (vagy magasságokig) el lehet jutni, hiszen egy RO (fordított ozmózis eljárással működő) berendezés is teljesen más vizet fog készíteni, mint a szűrőkancsó, igaz a beruházás is más lesz. A profi kávés versenyzők maguknak keverik a vizet, egyszerűen desztillált vizet visszasóznak keserűsóval, kalciummal és magnéziummal a kívánt (kóstolással kitapasztalt) mértékben - mesélte Juhász Bálint.
Jobb kávé, hosszabb élettartamú kávégépek!

Miért érdemes odafigyelni a jó víz használatára?

  • Jobb lesz a kávé (és bármilyen, vízzel készített ital/étel) íze.
  • A csapvízből kiszűr minden, nem odavaló elemet.
  • Nem vízkövesednek az eszközök, nem lesznek pöttyösek a poharak.
  • Soha többet nem kell ásványvizet cipelni és a műanyag palackokkal küzdeni.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) A víz világnapja (03.22.) magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A víz világnapja (03.22.) magazin cikk? Írd meg véleményed!

A víz világnapja (03.22.) cikkhez kapcsolódó helyek

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg