Akadémia

"narrow"

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

2023.03.22.

Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

2020.03.20.

Tejet a kávéba. Na de milyet?

A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

2020.02.08.

Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

2020.01.13.

Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

Az első, reggeli ébresztő kávénkat leszámítva, ma az espresso-t, vagy még inkább a ristretto-t elsősorban gasztronómiai értékéért szeretjük. Sokan mégsem ismerik, hogy miként fogyasszák helyesen, hogy a legjobb élményben legyen részük.

2019.11.23.

Az espresso titkai

Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

2019.08.07.

A csepegtetős kávéfőző

És most bemutatjuk önöknek minden kávéfőzők ősét, a kotyogósok, napoletanák és egyéb kávékészítő csinálmányok "ük-főzőjét". A Vendéglátóipari Múzeum jóvoltából fotónk is van egy békebeli darabról, amelynek segítségével "belekóstolhatunk" atyáink kávés tudományába.

2007.08.21.

Hogyan tároljuk a karácsonyra kapott kávét?

Könnyen csalódhatunk az otthonra vásárolt, vagy ajándékba kapott különleges minőségű kávénkkal kapcsolatban, ha nem figyelünk oda a szakszerű tárolásra. Mit kell mégis tenni? Hűtőszekrény? Mélyhűtő? Szennyestartó?

2005.12.30.

A pörkölés folyamata

Kávé akadémia
A pörkölés során a legfontosabb fizikai változás, hogy a zöldkávébabok víztartalmának jó része elpárolog, és mindeközben a babok térfogata körülbelül 50%-kal nő. Ezáltal a pörkölt kávé szárazzá, porózussá, és őrölhetővé válik

2005.10.12.

Az első kávéforgalmazók

A XIX. század második felében a kávé mindennapi szükségletté vált. Egyre több kávéforgalmazó cég nyitott üzletet, és soknak fióküzletei is voltak. Ilyen volt a Julius Meinl cég is, melyet 1862-ben alapítottak.

2005.04.25.

A török kávé

Mi, magyarok nem szívleltük a törököt. A kávét is ez alapján ítéltük meg. Findzsástól, fekete levesestől, turbánostól, pasástól küldte a janicsárt melegebb égtájakra a végvári vircsaft.

2005.03.10.

"narrow"

Hirdetés

"normal"
Gear.svg