Továbbra is az espresso a legnépszerűbb Magyarországon

-
Café Magyarország, 2023.01.23.

Továbbra is az espresso a legnépszerűbb Magyarországon

A magyarok átlagosan napi két kávét isznak és a kedvencük az espresso - derült egy friss kutatásából. A legtöbben espressot fogyasztanak - egyfajta kikapcsolódásként élik meg.


A magyarok fele napi két kávét iszik, egyharmaduk pedig ennél többet: három vagy több kávét fogyasztanak el naponta.


A legnépszerűbb kávétípusnak a korábbi évekhez hasonlóan idén is az espresso bizonyult:
  • a kitöltők 56%-a jellemzően ezt az italt választja,
  • ezt követi a cappuccino (34%)
  • és a hosszú kávé (19%).

Tej és kávé
  • A többség (46%) tejjel issza a kávét,
  • 19% feketén,
  • 18% tejszínnel,
  • 7% pedig növényi itallal

Kérsz hozzá cukrot?

  • A válaszadók fele cukorral édesít: ez egyedül a 65 év feletti korosztályra nem jellemző, akiknek csak 17 százaléka ízesíti ilyen formában a kávét.
  • A válaszadók harmada cukor nélkül fogyasztja (29%),
  • népszerű választás még az édesítőszer is (23%).

Szinte mindenki, akik kitöltötte a kutatást kávézik otthon, de egyharmaduk szokott a munkahelyén és a töltőállomásokon is.
Amikor úton vannak, a háromnegyedük lehetőség szerint helyben fogyasztja el a frissítő italt. Nem csoda, hiszen a válaszadók jellemzően a kávézást egyfajta "énidőnek" tekintik, csupán tízből egy főnek fontos szempont a gyorsaság. Vásárláskor a magyarok jellemzően a megszokott, kedvenc kávéjukat kérik, emellett harmaduk szeret új ízeket kipróbálni. Az arabica pedig egyértelmű favorit: ez a kávé választásakor a legfontosabb szempont.

Egyre fontosabb a fenntarthatóság

Az eredmények alapján a kávézás terén is egyre jelentősebb tényező a fenntarthatóság: a válaszadók többsége jelezte, hogy a kiválasztáskor ezt a szempontot is figyelembe veszi. Ennek egy fontos lépése, ha olyan kávékat keresünk, amelynek termelői a Fair Trade vagy a még ritkább Direct Trade minősítéssel rendelkeznek. Ez utóbbi érvényes az OMV 78 kiemelt töltőállomásán januártól elérhető El Salvador kávékra is, amelyek a termelőtől egyenesen a pörkölőbe érkeznek, közvetítők nélkül.

Az El Salvador Single Origin gondosan válogatott, 100% Arabica kávészemekkel hozza el a névadó terület egyedi ízvilágát. A kávébabok az El Bálsamo hegységben fekvő területről származnak, amely a nagyon ízletes, testes kávétermésről ismert.

Ezt a kávét azoknak ajánljuk, akik a sötétebb, klasszikus olasz espressót kedvelik. Az El Salvador Single Origin azt az élményt nyújtja, mintha Olaszországban kávéznánk: ennek oka, hogy rendkívül közérthető ízjegyei, enyhén édes ízvilága és lágy savai vannak. A gondos pörkölésnek köszönhetően, a megfelelő pillanatban állítják meg a folyamatot a pörkölő mesterek, ezáltal kapjuk meg a csokoládés és mogyorós ízjegyeket, illetve emiatt lesz karakteres teste a kávénak” – jellemezte Hajdu Péter, a Barista Akadémia vezetője és az OMV VIVA El Salvador kávé nagykövete.



x

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Továbbra is az espresso a legnépszerűbb Magyarországon magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Továbbra is az espresso a legnépszerűbb Magyarországon magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

"narrow"
Gear.svg