Téma 2020.03.24.

Önkéntesek bevonásával indul a Karanténkalács

Csak „leugrottam a boltba”? Drága mama, ezt most el kéne felejteni! - ebben segít egy magyar pékség az önkéntes segítő szervezetekkel összefogva.


Az A table! pékség kezdeményezése

A koronavírus-járvány miatt szinte az összes nagy élelmiszerlánc házhoz szállítási szolgáltatása akadozik ezekben a napokban: a túlterhelés miatt leálltak, vagy csak hetekkel későbbre tudnak időpontot kínálni. Az egyik magyar pékség most az önkéntes segítő szervezetekkel összefogva egyszerű, ízletes, megfizethető és főleg biztonságos cipó-kalács egységcsomagokat visz házhoz.


Az A table! pékség önkéntesek útján „érintésmentes” kiszállítást biztosít

Karanténkalács néven „érintésmentes” péksütemény-házhozszállítást indít a budapesti A table! pékség. A kezdeményezés révén a koronavírus-járványban különösen veszélyeztetett emberek – idősek, betegek, kötelező vagy önkéntes karanténban tartózkodók – jutnak friss hazai pékáruhoz biztonságos körülmények között, önkéntesek segítségével.

Az első házhoz szállítók Budapest Hegyvidék önkéntesei a Kétfarkú Kutyapárt szervezésében, ők a főváros idősek lakta részében juttatják célba a csomagokat. A kezdeményezés facebook-csoportjában és honlapján más városok önkénteseit és pékmestereit is csatasorba hívják, hogy saját területükön gondoskodjanak az idősek kenyérellátásáról.


Az A table! pékség weboldalán rendelhető a cipó és kalács

A Karanténkalács kínálata az elképzelhető legegyszerűbb: 500 vagy 1000 forint ellenében puha cipót és fonott kalácsot tartalmazó félkilós vagy kilós egységcsomagokat lehet rendelni összesen négyféle összeállításban a karantenkalacs.hu weboldalon vagy az önkéntes csoportok diszpécserénél telefonon. A 16.00 óráig leadott rendeléseket az önkéntesek másnap délelőtt címre szállítják.

„Édesanyámat győzködve vált világossá, hogy muszáj valamit tenni. Az idősek rutinjain nehéz változtatni, de most nincs mese, nem szabad csak úgy leugrani a boltba” – mondja a kezdeményezés elindítója, Hajdu Péter. A békeidőben ínyenc francia péksüteményeiről ismert A table! alapító tulajdonosa szerint kötelességünk vigyázni a leginkább veszélyeztetettekre. A koronavírus-fertőzés a fiatal korosztályokban akár tünetmentes is lehet, áldozatait szinte kizárólag az 55 év feletti, más betegségben is szenvedő férfiak és nők közül szedi. „Az egyetlen megoldás a személyes érintkezések minimumra szorítása. A péksütemények biztonságos házhoz szállítása ezt szolgálja” – mondja Hajdu Péter.


Az A table! pékség termékei valóban érintésmentesek

A koronavírus cseppfertőzés útján, illetve a fertőzött váladékkal történő közvetlen vagy közvetett kontaktussal terjed emberről emberre; elfogyasztott étellel történő megfertőződésre nincsen adat. A vírus tárgyakon rövidebb-hosszabb ideig túlél. Ennek megfelelően a fő feladat a kiszállítási láncban az egyéni higiénés szabályok betartása, a sűrű kézfertőtlenítés/szappanos kézmosás, valamint a résztvevők közötti érintkezés minimalizálása.

Az „érintésmentesség” azt jelenti, hogy a házhoz szállítást végző önkéntes futárok

  1. csak 50 év alatti, egészséges (megfázásos vagy légúti betegségtünetekkel nem rendelkező) emberek lehetnek, akik az elmúlt 14 napban nem jártak külföldön;
  2. minden csomagfelvétel előtt kézfertőtlenítést, de legalább alapos szappanos kézmosást végeznek;
  3. kerülnek minden kézkontaktust egymással, a gyártóval és a megrendelővel;
  4. a szállított árut csak az engedélyezett pontokon érintik.

A Karanténkalács egységcsomagjai esetében például a futárok mindig a csomag alját fogják, a zacskó szája az átvevő számára van fenntartva a kicsomagoláshoz. A futár a lakásba nem léphet be, az átadáskor FFP2, FFP3 respirátort, de legalább sebészi szálmaszkot visel. Bár a honlapon később lesz lehetőség az előre történő fizetésre, várható, hogy az idősebb korosztály inkább készpénzzel fizet. A kiszámolt összeget tilos kézbe adni: egyszerűen be kell dobni a futár dobozába. A nyugtát a csomagok már eleve tartalmazzák.

Az egységcsomagok az A table! üzemében készülnek, ahol a cég szigorú személyi higiénés intézkedéseket vezetett be. A szállítók és az önkéntes futárok is pontos protokoll szerint járnak el, erre egyébként az ő védelmükben is szükség van. Az eljárásrend, ami higiénikus szakember bevonásával készült, olyan részletkérdésekre is kiterjed, mint hogy hol szabad a csomagot megfognia a futárnak, és hol az átvevőnek. A csomagok nem véletlenül kerülnek 500 vagy 1000 forintba: aki nem fizet előre, attól azt kérik, pontos összeget adjon a kézbesítést végző önkéntesnek.

Az A table! pékség felhívásához bárki csatlakozhat

A kezdeményezés bővülni kíván: elérhetőségein várja azoknak a budapesti és főleg vidéki péküzemeknek a jelentkezését, amelyek a megosztott gyártási-szállítási protokoll alapján maguk is beszállnának a cipók és kalácsok gyártásába, továbbá olyan önkéntes csoportok jelentkezését is, amelyek újabb területeken oldanák meg a kiszállítást.

Hajdu Péter szerint a csatlakozó pékségek csak minimális megtérülést remélhetnek az akciótól. „A Karanténkalácsból származó bevételek a veszteségek csökkentéséhez, a nehéz időszak átvészeléséhez, a munkahelyek megőrzéséhez járulhatnak hozzá, ami persze nem kis dolog ezekben az időkben” – állítja a pékek akciójának szervezője.

dr. Kovács T. Lóránt

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.
10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához cikk borítóképe
10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához

Egy jó kávé megváltoztathatja a rossz napot, de egy rossz kávé elronthatja a legjobb napot is - vallják az ital szerelmesei és készítői is. Ezért létrejött egy objektív osztályozó rendszer, mely beazonosítja a legjobb kávékeverékeket, és hozzá készült egy 10 pontos ajánlás a kiváló espresso elkészítéséhez. (x)

Café World 2020.03.16.