Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Több mint egy évtized telt el azóta, hogy az újra ébredő kávéházi életről a Budapesti Negyed, egy vaskos tanulmánykötetet jelentetett meg. Ez a munka rögtön alapmű lett a kávéházakat szeretők és üzemeltetők között. Gyakorlatba áthelyezhető ismeretet adtak a kezünkbe a szerzők a nagy kávéházi konjunktúra mindennapjairól, eszközeiről és legfőbb művelőiről.
Igazi ágazati változások 2000 után következtek. A 2003-ban alapított Kávéházak.hu 2004-ben indította az első Kávéházak versenyét, amelyet azóta évente megrendez. Ugyanebben az évben indult először Barista Bajnokság a Barista Világbajnokság előselejtezőjeképpen. Az uniós csatlakozással megsokszorozódott a Magyarországon elérhető kávémárkák száma. Háromszor tartott azóta a szakma összejövetelt Kávés Konferencián, elindult Cafe & Bar néven az első életképes kávés és koktélos szakmai lap, és 2008 nyarán megrendezésre került az első nagyszabású kávés rendezvény, a Kávé és Koktélfesztivál Budapesten a Millenárison.
Sajnos mindeközben Magyarországon a gazdasági "klíma" egyre fagyosabb lett: nem kedvezett a vendéglátó piac bővülésének a torz adórendszer, megszűnt az alacsonyabb áfakulcs, drasztikusan nőttek az élőmunka terhek, szigorodott a szabályozás, mely utóbbival sajnos nem járt együtt a szabályozók ésszerűsödése.
Mi kávés vendéglátók, a 2008-as Kávés Konferencián egyetértésünket fejeztük ki a kávéházi szakma közös fontos kérdéseiben, és közös érdekeink képviseletében ez év júniusában a Kávé és Koktélfesztiválon aláírtuk a Kávéházak Egyesületének alapító okiratát
Valljuk, hogy a kávés vendéglátás a magyar társadalom és kultúra felismert értéke és a magyar életvitel jellemző eleme, ezért a kávés vendéglátás vállalható életforma, elismert hivatás és versenyképes üzlet kell hogy legyen.
Ebben a szellemben tevékenykedünk, és nyújtunk tagjainknak üzleti, szakmai és emberi segítséget.
Céljaink:
- Közös érdekképviselettel fellépni a vendéglátás piacán, a beszállítók, az állam, a települések és a szakhatóságok viszonyában.
- Párbeszéden keresztüli önmeghatározással a kávés vendéglátás számára rendes helyet biztosítani a TEÁOR-ban és a vendéglátó szakoktatás tananyagában.
- Országos marketingesemények szervezésével és társszakmák rendezvényein való részvétellel növelni a kávés vendéglátás ismertségét és elismertségét.
- Saját fórumokkal, portállal és sajtóval segíteni a kávés vendéglátás kommunikációját és működését.
- Nemzetközi kapcsolatokkal és társszervezeti kapcsolatokkal katalizálni az ágazat fejlődését.
További Kávéházak magazin cikkek
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé
Kávé minősítések, 2023.09.05.
A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!
Koffein, 2023.05.04.
café lungo - hosszú kávé
Kávé akadémia, 2023.03.29.
A víz világnapja (03.22.)
Kávé akadémia, 2023.03.22.
Mi található egy kávékapszulában?
Zacc, 2023.02.16.
24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is
Kávé és egészség, 2023.02.08.