Tea I.

-
Tea, 2009.02.28.

Tea I.

Az egyik legsajátosabb teakészítési mód ebben a kultúrkörben alakult ki és terjedt el. A szamovárról talán már mindnyájan hallottunk, de tudjuk-e hogyan is működik valójában. A szó jelentése: önmagától főző. A jellegzetes forraló edényt az 1700-as évek közepétől gyártják, a legfontosabb műhelyek Tulában jöttek létre.


A készítés lényege, hogy tealevelekből kevés forró vízzel először egyfajta tea-sűrítményt, eszenciát (zavarka) készítünk el, amit a szamovár tetején található csőrős edénybe (csajnyik) helyezünk.
A szamovárban lévő kazánt kezdetben faszénnel vagy fenyőtobozzal fűtötték, később, a 20.század folyamán kísérleteztek a petróleummal és kerozinnal működő típusokkal is. Mára az elektromos-fűtőszálas modellek a legelterjedtebbek.
A kazán funkciója kettős: hője melegíti fel a friss fizet és a szamovár tetején kiengedett forró gőz tartja melegen a tea-esszenciát. Amikor a melegedő víz hangja sustorgóról duruzsolóra vált, mindenki tudja, hogy már elég meleg a víz a teázáshoz.

A Szovjetunió idejében a közép-ázsiai tagköztársaságokban virágoztatták fel teaültetvényeket, főképpen a saját piac ellátása céljából. A szovjetek felbomlása után Grúzia és Azerbajdzsán teatermelése visszaesett ugyan, de máig meghatározó az orosz piacon. Az ország európai területein a fekete tea fogyasztása jellemző, az orosz Távol-Keleten (különösen a nem-orosz népesség körében) inkább a zöld használatos. A volt tagköztársaságokban "rekedt" oroszok kitartanak a fekete tea mellett, míg az őshonos népek "protestálnak" a zöld tea ivásával.

A készítés során mindenki a saját csészéjében hígítja fel a zavarkát forró vízzel, ízlés szerint. A csésze jellegzetesen hőálló üvegből készül, amit fém, füles pohártartóba tesznek. Az ízesítésnél elterjedt a vékonyra szelt citromkarika (nem citromlé!) és a legkülönfélébb dzsemek, lekvárok. Néha vodkát öntenek a teába, ahogy az olaszok a corretto-ba, grappát.
Az utóbbi évszázadok során az orosz ember mindennapjainak kihagyhatatlan része lett a teázás, ezt számtalan világhírű irodalmi és képzőművészeti mű is bemutatja. Szerencsére ma már – a szamovár exportálása miatt – bárhol készíthetünk "igazi orosz" teát, sőt egyes országokban (pl.:Marokkó, Törökország) a saját ízlésüknek megfelelően át is alakították a szamováros teakészítés és –fogyasztás módját.

  • Jelen cikkünk a Café & Bar vendéglátóipari szakújság februári számában található.

  • Tetszett a(z) Tea I. magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) Tea I. magazin cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak magazin cikkek

    Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

    Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

    Téma, 2023.12.13.

    Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

    Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

    Kávé minősítések, 2023.09.05.

    A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

    Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

    Koffein, 2023.05.04.

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    Kávé akadémia, 2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    Kávé akadémia, 2023.03.22.

    Mi található egy kávékapszulában?

    Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

    Zacc, 2023.02.16.

    24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

    Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

    Kávé és egészség, 2023.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg