Régi pesti kávéházak 2005.07.25.

Film és kávéház

Kávéház anno Mi volt az üzlet abban, hogy ezt a gyakran fizetésképtelen művésznépséget a tenyerükön hordozták? Egy bölcs öreg kávéstól származik a magyarázat: ahová ezek járnak, oda járnak a szép nők, s ahová a szép nők járnak, oda járnak a gazdag férfiak…


A New Yorkba valóban sok szép nő járt, már csak azért is, mert itt ringott a magyar filmszakma bölcsője is.

A leendő vagy csak önjelölt sztárok a század első évtizedében olyan nagyságok körül forgolódtak itt, mint a fiatal Kertész Mihály (aki Michael Curtizként kap majd Oscar-díjat a Casablancáért) vagy Korda Sándor (akire ma Sir Alexander Korda néven emlékszik a világ).

A hollywoodi filmipar üzleti zsenijei közül is sokan indultak Budapestről, például Adolf Zukor – aki viharos ifjúságában nyúlbőrrel kereskedett – vagy Fuchs Vilmos, ismertebb nevén William Fox, aki kelmefestőként kezdte.

A nemzetközi hírnévre jutott színészek közül említsük csak a némafilmek nagy csillagát Bánky Vilmát és a pesti Nemzeti Színház fiatal tehetségét, Lugosi Bélát, aki Drakula gróf szerepével írta be nevét a filmtörténetbe.

Gerlachfalvy Réka

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.