Csokicsínó

-
Receptek, 2005.05.13.

Csokicsínó

Ezt az italt azoknak ajánljuk, akik vasárnap reggelente nem tudják eldönteni, hogy kávét vagy forró csokit igyanak a friss meleg pékáru mellé. Először a forró csokit készítjük el. Lábosban vizet melegítünk, majd a forró vízfürdőbe másik edényt helyezünk benne a jó minőségű tejcsokoládéval és egy kevés vízzel.


Amíg a csokoládé olvad, elkészítjük a tejhabot. A habosítást az elektromos kávéfőzőnk gőzölő csövével végezzük. Ügyeljünk arra, hogy ne forrósítsuk túlságosan meg a tejet, mert így részben elvesznek az értékes tápanyagok, ráadásul a forró ital nehezen fogyasztható.


A felolvadt csokoládét előmelegített, hőálló üvegpohárba töltjük. Erre az alapra rétegezzük rá a tejhabot. Ezt követően elkészítjük a feketekávét, amit egy csőrős fém kiöntő segítségével, vékony sugárban, óvatosan öntünk a habosított tej felületének közepébe. Ha ügyesek vagyunk, a kávé vékony réteget képezve választja el a tej habosabb és lágyabb részeit.

Összetevők:

4-5 cl kávé
8-10 cl olvasztott csokoládé
80-100 ml habosított tej
habtejszín (30%-os zsírtartalmú) 60-80ml
narancshéj reszelék
csokoládé reszelék

Tetejére vékony rétegben tejszínhab kerül. Lehetőleg mindig frissen készített tejszínhabot használjunk. A boltban kapható előre elkészített flakonos tejszínhabok legtöbbje csak növényi zsiradék hozzáadásával készül, ezért habtartóssága, állaga és íze jelentősen elmarad a frissen készített tejszínhabétól. Mindezeken kívül az iparilag előállított habok oldódó-képessége is gyenge. (Elkeverés után italunk étvágyrontó, zavaros lesz.)
A friss, hűtött tejszínhabból tehát szifon vagy nyomóforma segítségével az ital tetejére vékony habréteget formázunk.



A hab felszínét díszítsük csokoládé és narancshéj reszelékkel. A pohár mellé hosszú bárkanál jár, hogy kevergetni, kanalazni is lehessen.

Tetszett a(z) Csokicsínó magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Csokicsínó magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

Café World, 2024.05.31.

Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

"narrow"
Gear.svg