Receptek 2008.07.11.

Café Cointreau hot / on the rocks

Vastag falú pohárban a Cointreau-t, a kakaóport, az őrölt fahéjat és a cukorszirupot jól elkeverjük. Kávét készítünk. A poharat közvetlenül a kávégépünk kifolyócsőre alá helyezzük. Két adag espressót (azaz doppiót) eresztünk a pohárba, közvetlenül a likőrös keverék tetejére.


Az ital felszínére vékonyan habtejszínt rétegezünk (a tejszínt előtte enyhén habosítsuk kézi vagy asztali elektromos mixerrel). A tejszínre kevés narancshéjat reszelünk.

Keverőpálcának egész fahéjat vagy csokoládé kanalat adunk az italhoz. A csokoládé kanalat könnyen elkészíthetjük magunk is, ha tábla csokoládét vízfürdő felett olvasztunk, forma segítségével kanalat formázunk és a hűtőben megdermesztjük.

Összetevők:

  • 60 ml espresso
  • 1 cappuccinós kanál kakaópor
  • 2 csipet fahéjpor
  • 2 cl Cointreau
  • 1 cl cukorszirup (lehet narancsos is)
  • 1 rúd fahéj v.1 csokoládékanál

    Meleg időben az ital hideg változata is elkészíthető. A shakert 2/3-ig jégkockákkal töltjük, hozzáadjuk a frissen készített, majd egy jégkockával lehűtött doppiót, a cukorszirupot, csipetnyi fahéjat, a Cointreau-t, a kakaót és még egy csepp konyakot is. A shaker tetejét rátesszük, jól rászorítjuk és gyors fel-le irányuló mozdulatokkal az italt erősen összerázzuk.
    A pohárba helyezett jégkockákra kevés hideg tejet öntünk, majd a kávét szűrőn keresztül rátöltjük. Végül tejhabot kanalazunk rá és a pohár szélét narancskarikával díszítjük.

  • Jelen cikkünket a Café & Bar 2. évfolyamának 1-2. számában találja.

  • H i r d e t é s

    pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

    Magazin

    B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
    B-opció válságban magyar módra

    A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

    Café Magyarország 2020.04.08.
    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    Kávé akadémia 2020.03.20.