Alkoholmentes kávékülönlegességek

-
Receptek, 2004.06.06.

Alkoholmentes kávékülönlegességek

Nemsokára új rovatszerkezettel jelentkezünk, amelyben sok szirupos, különleges kávés recept is helyet kap majd. Előzetesként lássunk néhány alkoholmentes kávékülönlegességet!


Latte macchiato szirupokkal

A kávégép gőzölője segítségével kb 250ml erős tejhabot készítünk (ehhez kiindulásként kb 150-160 ml hideg tejre van szükség ). Egy 2,5 dl-es hosszúkás alakú, felfelé szélesedő hőálló üvegből készült pohár aljára 20-30 ml szirupot csurgatunk (a legelterjedtebb a vanília, a karamell és a csokoládé ízesítésű). Ennek felszínére, hosszú bárkanál segítségével rétegezzük rá a jól elegyített habos tejet. Presszókávét készítünk. A színültig töltött pohár tetejére, a tej felszínére a kávékiöntőből vékony sugárban öntjük a forró kávét. Ha ügyesek voltunk, a kávé a keményebb habréteg alatt egybefüggő sötétbarna réteget alkot, alatta tejeskávé csík, alatta a vakítóan fehér tej, legalul pedig a szirup.

Caffé Bonbon

4-5 cl űrtartalmú shot-os pohárba annyi cukrozott sűrített tejet öntünk, hogy ránézésre félig teljen a pohár (mivel a pohár felfelé szélesedő, ez a mennyiség valójában a teljes űrtartalomnak csak kb. egyharmada ). A poharat a presszógép kifolyócsőre alá rakjuk és közvetlenül a sűrített tejre annyi kávét (2-3cl) eresztünk, hogy a pohár majdnem tele legyen. Ha igazi espresso gépünk van, háromrétegű kávéitalt kapunk: legfelül a 3-4 mm vastag kávékrém, alatta a sötétbarna kávé, végül a sűrített tej.






Bicerin kávé

Csokoládészirupot készítünk: 5cl habtejszínt, 1,5 teáskanál kakaóport és ízlés szerinti mennyiségű cukrot jól összedolgozunk. Ezt a masszát max. 1,5 dl űrtartalmú margaritás (talpas, ipszilon alakú) pohárba öntjük. Erre kiöntőből, óvatosan, forró kávét (5cl) öntünk. A kávé tetejére egy kanál segítségével shakerben habosított tejszínt csurgatunk. Ha jól végeztük dolgunkat, a kávé tetején "megül" az enyhén felhabosított, krémes tejszín. Felszínét két egész, pörkölt kávébabbal díszítjük.

Barista frappé

Egy erős eszpresszókávét (2-3cl), 1dl tejet, 6-8 db jégkockát és ízlés szerint cukrot mixerrel jól összedolgozunk. A habosított italt kb. 2 dl-es csőpohárba töltjük. Shakerben friss tejszínt és kevés vaníliáscukrot keményre habosítunk, amivel az italt "megkoronázzuk". A habot csokoládé és narancshéj reszelékkel díszítjük.

Tetszett a(z) Alkoholmentes kávékülönlegességek magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Alkoholmentes kávékülönlegességek magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Gyulai Kávélikőr – Aranyérmes újdonság a prémium italok világában

A Gyulai Pálinka Manufaktúra legújabb különlegessége, a Gyulai Kávélikőr, elképesztő sikert aratott a Quintessence - 2025 XV. Pálinka és Párlatversenyen, ahol kiváló 89 pontot elérve arany oklevelet szerzett. Ez a rangos elismerés nem csupán a termék egyediségét és prémium minőségét igazolja, hanem azt is bizonyítja, hogy a Gyulai Pálinka Manufaktúra úttörő innovációja méltó helyet foglal el a legkiválóbb italok között.

Koffein, 2025.03.18.

Növényi tej - ingyen!?

Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

Koffein, 2024.11.03.

Vietnámi Egg Coffee

Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

Café World, 2024.08.24.

Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

Café World, 2024.05.31.

Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

"narrow"
Gear.svg