Gyulai Kávélikőr – Aranyérmes újdonság a prémium italok világában
Koffein, 2025.03.18.
Nemsokára új rovatszerkezettel jelentkezünk, amelyben sok szirupos, különleges kávés recept is helyet kap majd. Előzetesként lássunk néhány alkoholmentes kávékülönlegességet!
Latte macchiato szirupokkal
A kávégép gőzölője segítségével kb 250ml erős tejhabot készítünk (ehhez kiindulásként kb 150-160 ml hideg tejre van szükség ). Egy 2,5 dl-es hosszúkás alakú, felfelé szélesedő hőálló üvegből készült pohár aljára 20-30 ml szirupot csurgatunk (a legelterjedtebb a vanília, a karamell és a csokoládé ízesítésű). Ennek felszínére, hosszú bárkanál segítségével rétegezzük rá a jól elegyített habos tejet. Presszókávét készítünk. A színültig töltött pohár tetejére, a tej felszínére a kávékiöntőből vékony sugárban öntjük a forró kávét. Ha ügyesek voltunk, a kávé a keményebb habréteg alatt egybefüggő sötétbarna réteget alkot, alatta tejeskávé csík, alatta a vakítóan fehér tej, legalul pedig a szirup.
Caffé Bonbon
4-5 cl űrtartalmú shot-os pohárba annyi cukrozott sűrített tejet öntünk, hogy ránézésre félig teljen a pohár (mivel a pohár felfelé szélesedő, ez a mennyiség valójában a teljes űrtartalomnak csak kb. egyharmada ). A poharat a presszógép kifolyócsőre alá rakjuk és közvetlenül a sűrített tejre annyi kávét (2-3cl) eresztünk, hogy a pohár majdnem tele legyen. Ha igazi espresso gépünk van, háromrétegű kávéitalt kapunk: legfelül a 3-4 mm vastag kávékrém, alatta a sötétbarna kávé, végül a sűrített tej.
Bicerin kávé
Csokoládészirupot készítünk: 5cl habtejszínt, 1,5 teáskanál kakaóport és ízlés szerinti mennyiségű cukrot jól összedolgozunk. Ezt a masszát max. 1,5 dl űrtartalmú margaritás (talpas, ipszilon alakú) pohárba öntjük. Erre kiöntőből, óvatosan, forró kávét (5cl) öntünk. A kávé tetejére egy kanál segítségével shakerben habosított tejszínt csurgatunk. Ha jól végeztük dolgunkat, a kávé tetején "megül" az enyhén felhabosított, krémes tejszín. Felszínét két egész, pörkölt kávébabbal díszítjük.
Barista frappé
Egy erős eszpresszókávét (2-3cl), 1dl tejet, 6-8 db jégkockát és ízlés szerint cukrot mixerrel jól összedolgozunk. A habosított italt kb. 2 dl-es csőpohárba töltjük. Shakerben friss tejszínt és kevés vaníliáscukrot keményre habosítunk, amivel az italt "megkoronázzuk". A habot csokoládé és narancshéj reszelékkel díszítjük.
További Kávéházak magazin cikkek
Gyulai Kávélikőr – Aranyérmes újdonság a prémium italok világában
Koffein, 2025.03.18.
Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Vietnámi Egg Coffee
Café World, 2024.08.24.
Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?
Café World, 2024.05.31.
Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése
Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.
Gyorsabb, Egyszerűbb, Kényelmesebb: Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
Téma, 2024.04.26.
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Gyulai Kávélikőr – Aranyérmes újdonság a prémium italok világában
2025.03.18.