Kultikus kávés kellékek 2010.06.28.

A kávéőrlő

Az őrlési folyamat lényege az aprítás, ami a fajlagos felület növekedését eredményezi. Minél kisebb szemcsenagyság az őrlés végeredménye, annál nagyobb felülete lesz egy adagnyi kávéőrleménynek. Minél nagyobb felületen történik az extrakció, (kivonás, kilúgozás) egységnyi idő alatt annál hatékonyabb.


A barista egyik legfontosabb kelléke munkájában az őrlő – az igazi eszpresszó minőség eléréséhez elengedhetetlen. A sok háztartásban használatos, forgókéses darálókkal összehasonlítva a profi őrlők sokkal finomabb és pontosabb beállítást tesznek lehetővé. Működési elvük a malmokéhoz hasonló, a szemeskávét két őrlőtárcsa között darálják meg.

Fő részek:

 • a motor,
 • a szemeskávé - tartály és az adagoló garat,
 • az őrlőtárcsák
 • a szemcsenagyságot beállító tárcsa,
 • az őrleménytároló és adagoló (folyamatos őrlők esetben nincs)

  Az őrlőtárcsák

  A két tárcsa közül az egyik fixen van rögzítve a géptestre, a másik pedig a motor tengelyén forog. Az őrlő úgy működik, mint egy kis méretű malom, ahol az őrlőtárcsák a malomkövek. Csak karbantartott és folyamatosan ellenőrzött géppel érhetjük el, hogy az őrlemény:

 • pontosan beállítható szemcseméretű,
 • egységes állagú,
 • az eszpresszó technológia által megkövetelt finomságú legyen.

  Az őrlés folyamata

  A szemeskávét a neki megfelelő tartályba kell önteni. Ennek általában pontosan illeszkedő fedele van, ezzel is csökkenthető a az aromaveszteség. A szemeskávé innen jut az adagoló garatba. A motor indításakor az adagoló garat szabad keresztmetszetét egy lemezzel el lehet zárni, így a motor megterhelés nélkül indítható.
  A magas minőségű espresso készítéséhez elengedhetetlen az őrlemény közvetlenül készítés előtti őrlése. A frissen őrölt kávéból készített ital íze, illata és aromái összehasonlíthatatlanul intenzívebbek, mint ha előre darált kávéból készítenénk azt.

  A megfelelő őrlési finomság

  Az eszpresszó-minőség titka a megfelelő őrlési finomság. A garat külső palástján helyezkedik el egy azt körülölelő tárcsa, amivel az őrlési finomságot lehet beállítani. Az őrlési finomságon napi szinten akkor kell változtatni, ha minden tényező változatlansága mellett a kilúgozás ideje és a kifolyás módja radikálisan megváltozik:

  1. Optimális esetben a szűrőtartóban lévő, megfelelően tömörített őrleményt elárasztó víznek az indítástól számítva kb. 4-5 másodperig tart, míg átpréselődik az őrleményen. Ekkor jelenik meg a kávé a kifolyócsőrben és folyamatos, krémes csíkban kezd folyni az espresso.

  2. Túl durva őrlemény. Ebben az esetben, hiába tömörítünk megfelelően, mert a szemcsézet túl durva, így a víz az őrleményt, a szemcsék között átmossa és az indítástól után 1-2 másodpercen belül már megjelenik a kávé a kifolyócsőrben. Az espresso nem folyamatos csíkban, hanem gyorsan, zubogva ömlik a csészébe. Ez a "kávé" dominánsan savanyú ízű és tartalmatlan. Ebben az esetben finomítani kell az őrleményen.

  3. Túl finom őrlemény. Ebben az esetben az indítógomb megnyomása után csak nagyon lassan kezd kifolyni a kávé. Gyakran nem is folyik, csak lassú cseppekben préselődik, csöpög. Ez az ital a fogyaszthatatlanságig keserű, nagyon sűrű és olajos. (Szélsőséges esetben nem is tud áttörni a víz a púderfinomságú őrleményen.) Az ilyen esetekben az őrlőtárcsák távolságát növelni kell, hogy durvább őrleményt nyerjünk.

  A hőmérséklet és az őrlés ideje

  Az aprítás csak megfelelő energia bevitelével történhet, ami a darálóban részben hővé alakul. A hő egyrészt a darálásra kerülő anyagban, másrészt a darálást végző alkatrészekben keletkezik. A daráláskor képződő nagy felületen a keletkező hő hatására sok értékes illóolaj illetve aromaanyag elvész. Ennek megfelelően minél gyakrabban, minél kisebb mennyiségeket őröljünk, hiszen így nem melegszik fel az őrlemény és nem vész el sok értékes anyag.

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  Magazin

  B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
  B-opció válságban magyar módra

  A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

  Café Magyarország 2020.04.08.
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Kávé akadémia 2020.03.20.