Kávé és géntechnológia

-
Koffein, 2007.06.18.

Kávé és géntechnológia

A kávé minőségét sokféle tényező befolyásolja. Ezek közül az egyik a kávénövény fajtája, hiszen a legjobb feltételek mellett termesztett Robusta minősége is alatta marad egy Arabicáénak. Egy másik fontos "összetevő" az ember. Termeszthetjük mi a világ legjobb fajta kávéját, ha a szüretelés nem a kellő időben történik, vagy a feldolgozás során nem szakszerűen, nem a kellő figyelemmel járnak el, a csészénkbe kerülő "végeredmény" nem lehet a legjobb minőségű.


A kávétermesztőknek figyelniük kell az összes körülményre, a napsütésre, a csapadék mennyiségére, a talaj összetételére, mert mindezekkel a kávéjuk minőségét javíthatják. Vannak azonban, akik más technikákat is bevetnek a kávé minőségének javítása, és nem mellékesen a profit növelése érdekében. A géntechnológiát.

A gének nemcsak a kávénövény ellenállóképességét befolyásolják, de annak érzékszervi tulajdonságait és a termés mennyiségét is meghatározzák.
Tudomásunk szerint a kávénövényen a legelső géntechnikai kutatásokat a Nestlé cég végezte Franciaországban és francia Guayanán.

Elmondásuk szerint megpróbálták a lehető legkisebb mértékben módosítani a növények genetikai szerkezetét. A Bacillus Turigensissel, ezzel az ültetvényeken komoly károkat okozó baktériummal szembeni rezisztenciáért felelős gént próbálják elkülöníteni. Nem tudni, hogy a kutatások hoztak-e már konkrét eredményt.

Érkeznek hírek más bonyolult kutatásokról is, melyeket egy teljesen koffeinmentes szemeket termő kávé létrehozása érdekében végeznek az USA-ban.

Hawaii szigetén egy másik kísérlet keretében egyszerű, minden növényben megtalálható hormonok segítségével próbálnak olyan kávénövényt előállítani amely gyorsabban növekszik, és csaknem folyamatosan terem.
Hogy léteznek-e már ezek a növények, az számunkra egyelőre titok.

Sokan azonban elzárkóznak a géntechnológia alkalmazásától. A termékenységet, ellenállóképességet befolyásoló változtatások valószínűleg a minőségre is hatással vannak, és azt nem pozitív irányban módosítják.

A Robustának 22 kromoszómája van, az Arabicának 43. Keresztezni őket olyan lenne, mint kombinálni egy majmot egy oroszlánnal. Mégis felvetődött már ez az ötlet, és elméletileg nem lehetetlen az új fajtát létrehozni.

Léteznek olyan kémiai anyagok, melyek segítségével a Robusta kromoszómáinak száma megduplázható. A duplázás után már lehetne kísérletezni a hibridizációval. Az így létrejövő hibrid azonban valószínűleg önálló szaporodásra képtelen lenne. Ez a lehetőség tehát tudományosan érdekes lehet, de gazdaságossági okokból egyelőre használhatatlan.

Láthatjuk, hogy a géntechnológia, a génmanipuláció nem kerüli el a kávéültetvényeket sem, bár sokan úgy tartják: a világon olyan sok jó Arabica van, miért kellene ezek tulajdonságait nekünk megváltoztatni?

Tetszett a(z) Kávé és géntechnológia magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kávé és géntechnológia magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg