Costa Coffee

-
Kávézóláncok, 2009.03.30.

Costa Coffee

A független kávés vendéglátóhelyek mellett egyre-másra jelennek meg hazánkban a kávézóláncok. Az egyes hálózatok szakmai koncepciójában, üzlet- és választékkialakításában jelentős különbségek vannak. Sorozatunk célja, hogy pontos képet adjon az egyes láncokról, természetesen kiemelt figyelmet szentelve a kávészolgáltatásnak.


Costa Coffee: a legújabb kávézólánc Magyarországon, néhány hónapja indította első üzletét. Története azonban a hetvenes évek Londonjába vezet vissza bennünket…

A történet
1971 – Az olasz Costa fivérek elindítják kereskedelmi vállalatukat Londonban.
1978 – Megnyitják az első Costa kávés üzletet.
1988 – A kávépörkölő üzemet áthelyezik az Old Paradise Street-re, ahol a mai napig is működik.
1995 – A Whitbread vendéglátóipari cég megveszi a Costa-t.
2001 – Egymillió fontos befektetéssel jelentős kapacitás és minőségnövelést érnek a kávépörkölőben.
2005 – A Costa megnyitja a 400-adik angliai üzletét Cambridge-ben.
2006 – A Costa megnyitja a 100-adik tengerentúli üzletét Dubai-ban.
2007 – A Costa megnyitja a 600-adik angliai üzletét Wimbledonban.
2008 – Angliában – az üzletek számának szempontjából nézve – a Costa a vezető kávézólánc.
2009 – Gennaro Pelliccia, a cég keverék-kialakításért és pörkölésért felelős szakemberének nyelvét és ízlelőbimbóit 10 millió fontra biztosítják a Lloyd’s- nál

Keverék
A Costa üzleteibe betérő vendégek a világ bármely pontján ugyanazzal a klasszikus olasz kávékeverékkel találkoznak, melynek neve: Mocha Italia. A keverék 6 arabica és egy robuszta fajtát tartalmaz. A fajták kiválasztásánál törekszenek rá, hogy minél nagyobb százalékban a Rainforest Alliance által igazolt farmokról érkezzen. 2008 októberétől a keverék legalább 30%-ban ilyen ültetvényekről származik. A tervek szerint ezt az arányt a következőkben tovább növelik.

Pörkölés
A pörkölés ma is az 1988-ban elindított – és azóta jócskán bővített és fejlesztett – üzemben, London Lamberth kerületében zajlik. A pörkölés ipari szempontból kicsinek számító, 300 kg-os tételekben zajlik, klasszikus forgó dobos gépekben. Ez a manufakturális jelleg biztosítja a kiemelkedő minőséget. A pörkölés során a hőfokot 200-240°C között változtatva, 18-22 perc alatt, lassan pörkölik a babkávét. A szemek így nem égnek meg, inkább közép, mint sötétbarna árnyalatot kapnak, az olajkiválás viszont teljes.
A kávé csomagolása a vendéglátásban elterjedt egyirányú biztonsági szeleppel ellátott zacskókba történik. A szelep kiengedi a kávéból távozni kívánkozó széndioxidot, de nem engedi be a levegőt. A megszokott 1 kg-os kiszerelés mellett a Costa kávézókban elterjedt az 5kg egységcsomag is! Ennek oka a nagy kávéfogyás: a jól menő üzletekben ennyi kávé is elfogy egy nap alatt. A kávét folyamatosan pörkölik és szállítják Angliából a világ minden pontjára. Még ebben a biztonságos csomagolásban sem hagyják sokáig várni a kávét.

A kávékészítés technológiája
A kávézókban kúpos őrlőtárcsás Mazzer őrlők és két illetve három csaptelepes, kifejezetten a Costa igényei szerint kialakított CMA kávégépek állnak a pultban. A gép pumpanyomása a keverék tulajdonságainak, igényeinek megfelelően 9-10 bar közé van beállítva, minimális előáztatásra programozva. A baristák természetesen minden kávékészítéskor tömörítik az őrleményt.


Csak két adagos szűrővel ellátott, két-kifolyócsőrös szűrőtartót használnak, így kiküszöbölik az egy adagos szűrő okozta minőségingadozást. Ha a vendég csak egy adagot kért, akkor is 14gr őrleményt adagolnak. A másik espressót, ha 15 másodpercen belül nem tudják felhasználni, az aromaveszteség miatt kiöntik. A fenti sztenderdet naponta háromszor ellenőrzik az őrlőkön, és szükség szerint utánállítják azokat.

A baristák

A cégnél dolgozó kávékészítők először csapattagként kerülnek a kávés üzletbe. Figyelik a működést, segítik a baristák munkáját, pakolnak, feltöltik a pultot, lerámolják a szennyes edényeket. Közben részt vesznek a Costa belső kávés képzésén, amit hazánkban Molnár Attila barista bajnok vezet. Csak miután ezt elvégezték, kezdhetik el a barista munkát, de pontos feladatukat a barista maestro (a legtapasztaltabb barista, aki egyben pultfőnök is) határozza meg. A vezető baristák később előléphetnek üzletvezető helyettessé, majd üzletvezetővé. Az üzletvezetők az újonnan nyíló helyekre kerülnek át vezetővé.

A kávéválaszték
A Costa tartja magát a klasszikus olasz kávéválasztékhoz, ugyanakkor megtalálható néhány igazi "óriás" űrtartalmú kávé is. A választék főbb csoportjai:

  • solo és doppio
    Egy ill. két adag espresso önmagában, macchiato vagy con panna változatokban.
  • americano, cappuccino, mocha
    Három méretben rendelhetőek:
    primo (12 uncia = 360 ml), medio (16 uncia = 480 ml), vagy massimo (20 uncia = 600 ml).
    A primo két adag espressót tartalmaz, a medio hármat, a massimo pedig négyet!
  • latte, ízesített latte, ice latte
    Ugyanúgy három méretben, de itt a primo 1 adag espressót, a medio kettőt, a massimo pedig hármat tartalmaz és a habosított tej is kevésbé sűrű. Így érik el a lágyabb, "lattés" ízhatást.

    A sztenderd

    A Costa üzletekben a Mocha Italia készítési sztenderdje a következő:

  • 7 gr kávéőrleményből
  • 30 ml kávéital készül (krém nélkül mérve, a kávékrém még minimum 3 mm vastagságú),
  • 20 másodperces lefolyási idő alatt.

    A tejes italokhoz 3,5% zsírtartalmú friss tejet használnak, amit a rendelésnek megfelelően a vendég előtt habosítanak különböző űrtartalmú acél tejkiöntőkben. A barista minden esetben megkérdezi, hogy a tejhabos illetve tejszínhabos kávé tetejére szórhat-e a 80%-os kakaótartalmú csokoládéreszelékből. A csokoládéreszelék a cég logóját, a három kávébabot formázza. A tejes italokat a vendégek rendelhetik zsírmentes- vagy szójatejből is.
    A fenti kávékat a vendégek természetesen rendelhetik koffeinmentes változatban is, mely ugyanolyan minőségű, és ízvilágú mint a szabványos Mocha Italiából készült kávék. A koffeinmentes kávét podos (E.S.E) rendszerű, adagonként csomagolt kávépárnából készítik, így ugyanazt a frissességet tudják biztosítani, mint a koffeines kávéknál.
    Magyarországon még szokatlan, de rendelhetjük kávéinkat Fairtrade (méltányos kereskedelemből származó) kávéból, sőt a Costa ezért nem számít fel extra költséget. Ugyanúgy, mint a koffeinmentes kávék esetében, a Fairtrade kávéból készült italok is előre kimért E.S.E kávépárnák felhasználásával készülnek.
    A kávék elfogyaszthatóak helyben porceláncsészékből és üvegpohárból és természetesen elvihetőek papírpohárban is. A megkapott termékeket a vendégek maguk ízesíthetik a vendégtérbe kihelyezett kínáló-asztalokon cukorral, édesítővel,…

    Választék, szolgáltatások

    A szendvicsek Magyarországon készülnek és frissen tartó csomagolásban várják a belépő vendégeket. A sütemények frissességére nagyon gondosan ügyelnek. Nem csak napra, de órára pontosan határozzák meg szavatosságukat, ha addig nem fogy el, ki kell dobni. A vendég így sohasem találkozhat kicsit is megszáradt muffinokkal vagy browniekkal. A jégkásás italok Blendtec blenderekben, a vendég előtt frissen készülnek. Mindennap friss napilapok, magazinok és természetesen ingyenes wifi.

  • Tetszett a(z) Costa Coffee magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) Costa Coffee magazin cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak magazin cikkek

    Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

    Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

    Téma, 2023.12.13.

    Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

    Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

    Kávé minősítések, 2023.09.05.

    A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

    Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

    Koffein, 2023.05.04.

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    Kávé akadémia, 2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    Kávé akadémia, 2023.03.22.

    Mi található egy kávékapszulában?

    Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

    Zacc, 2023.02.16.

    24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

    Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

    Kávé és egészség, 2023.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg