Mexico

-
Kávétermelő országok, 2010.09.08.

Mexico

Mexikó Észak-Amerikában elterülő ország, amelyet északról az Egyesül Államok, délkeletről Guatemala és Belize, nyugatról a Csendes-óceán, keletről pedig a Mexikói-öböl és a Karib-tenger határol. Területe majdnem 2 millió négyzetkilométer. A maga 111 milliós lakosságával Mexikó a 11. legnépesebb ország a Földön, a legnépesebb a spanyol nyelvű országok között.


Brazília, Kolumbia, Vietnám, Indonézia és India után Mexikó a hatodik legnagyobb kávétermelő ország a világon, éves termelése kb. 4 millió zsák. Mára már lassan megszűnnek azok a nagyüzemek, amelyek valaha az iparágat jellemezték, a kávé nagy részét a mintegy 100.000 kisgazdaságban dolgozó, bennszülött lakosság termeszti. Ezen a vidéken a politika ezért szorosan összefügg a kávéval. Az ország legjobb termőterületén, a délen fekvő Chiapazban évekig zavargások és felkelések voltak, amiben számos olyan ember is részt vett, aki amúgy a kávétermesztésből élne meg.

A legtöbb kávé az ország déli részéről származik, ahol a kontinens "vesz egy kanyart" és keletre szűkül. Az innen származó mexikói kávé, és különösen a Chiapaz magas területeiről származó igen jó minőségű kávébabok versenyben vannak a guatemalai kávék erejével és összetettségével.
A termőterület északi részén, Veracruz környékén, a központi hegység öböl felőli oldalán javarészt mélyföldi kávékat termesztenek, amit egy közeli városkáról, Altura Coatepecről neveztek el, és igen nagy hírnévnek örvend. A Veracruzban termelt kávé közül még az Altura Orizba és Altura Huatusco nevűeket érdemes megemlíteni. Szintén nagyon kedveltek a délen fekvő Oaxaca-ból származó kávék is, amelyek Oaxaca vagy Oaxaca Pluma néven kerülnek a piacra. A legjobb kávékat azonban Mexikó legdélkeletibb csücskében, a guatemalai határ mellett, Chiapazban termelik. Az innen származó kávék Tapachula néven kerültek forgalomban, de ma már általában az eladók Chiapaz néven címkézik őket.>

A tipikus mexikói kávé hasonlít egy jó, könnyű fehér borhoz – testesen lágy, kellemesen száraz, és egy kicsit savas. Ha valaki a viszonylag könnyű feketekávét kedveli, akkor ízleni fog neki az az ízvilág, amit egy mexikói kávé tud nyújtani.
A legjobb mexikói kávék legnagyobb felvásárlója Európa, innen is leginkább Németország, de nagyon sok megjelenik az amerikai piacokon is.
Igen keresett és híres fajta az innen származó maragogype (elefántbab) és az egyes itt termelt SHG (Strictly High Grown) kávébabok.
Az Egyesült Államokba történő kávéexportra kedvező hatással volt az Észak-amerikai Szabad Kereskedelmi Egyezmény (NAFTA). A kereskedelmi megállapodás, az USA kávés felvevőpiacának közelsége és finom szegmentációja elősegítette a mexikói kávé minőségének növekedését, elterjedt a legtöbb ismert kávéminősítési rendszer.

Kávék Mexikóból a Barista Szaküzletben

Őrölt kávé>>

Mexikó az egyik legnagyobb biokávé előállító ország, különböző független ügynökségek ellenőrzik, hogy a termelés féregirtók, gombaölők, gyomirtók, vagy más, káros vegyszerek használata nélkül történjen. Az ország ezen kívül sokféle etikai mozgalomnak is részese: UTZ, Rainforest Alliance és Fair Traide kávék egyaránt megtalálhatók az országban.

Tetszett a(z) Mexico magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Mexico magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg