Kávét, de honnan?

-
Kávétermelő országok, 2021.04.21.

Kávét, de honnan?

Vajon számít, hogy honnan származik a kávé, amit iszunk? Természetesen igen, hiszen jelentős különbségeket találunk egyes területek kávéinak ízvilágában.


Mit kínál a Tchibo?

A Tchibo kínálatában több, termelő ország szerint szelektált kávét is találunk. De vajon számít, hogy honnan származik a kávé, amit iszunk? Természetesen igen, hiszen jelentős különbségeket találunk egyes területek kávéinak ízvilágában.

A Kávéöv kincsei

A kávécserje a Ráktérítő és a Baktérítő közti trópusi területeken terem meg, ezt a sávot szokás Kávéövként is emlegetni. Földrajzilag három nagy terület tartozik ide: Közép- és Dél-Amerika egyes országai, Afrika keleti és nyugati partvidéke, valamint Ázsia és a Csendes-óceáni szigetvilág egyes országai. Világszerte mintegy 80 országban termesztenek kávét, ebből 50 ország exportál is.

A kávécseresznye minőségét, így később a belőle készülő ital ízvilágát számos tényező befolyásolja: a termőtalaj minősége és összetétele, a napsütéses és csapadékos órák száma, a termőterület kitettsége, tengerszint feletti magassága. A termesztett fajtákat is meghatározza a termőterület; míg a karakteresebb ízű, koffeinben gazdagabb robusta fajták jobb szeretik a naposabb, szárazabb, 1000 méteres magasság alatti területeket, addig a kifinomultabb ízű, értékesebb arabica fajtákat jellemzően a magasabban fekvő, csapadékosabb területeken termesztik.

Természetesen minden országnak, területnek megvannak a jellemző, kedvelt fajtái. A mezőgazdasági jellemzőkön túl jelentős különbségeket fedezhetünk fel az egyes országokra jellemző szüretelési, feldolgozási módszerekben is, amelyek szintén befolyásolják a késztermék jellemzőit. Kávékedvelőként érdemes tehát tudatosan keresni az egyes területek jellemző kávéit, felfedezni sajátos ízjegyeit, kísérletezni az elkészítési módokkal, hiszen a variációk száma szinte végtelen, és egy teljesen új, csodálatosan gazdag gasztronómiai világot fedezhetünk fel a kávén keresztül. Talán a legkönnyebb dolgunk akkor van, ha a kapszulás eljárást hívjuk segítségül a kávéutazáshoz, hiszen így bátran váltogathatjuk az épp kóstolt fajtákat, és minden egyes csésze fekete garantáltan friss, rögtön a pörkölést követően vákuumozott, a fajtajegyeket maximálisan megőrző, kiváló minőségű kávébabból készül.



Dél-Amerika: Brazília, Costa Rica és Kolumbia

Lássuk tehát, mely országok a Föld legjelentősebb kávétermelői, és mit érdemes keresni az egyes területekről! Indítsuk kalandozásunkat az amerikai kontinensen, hiszen, nem meglepő, a világ első számű kávéexportőre Brazília! Brazíliában hatalmas farmokon termesztenek kávét, az ország területének jelentős részén. Legismertebb kávéjuk a Santos. A brazil kávékra a karakteres, mégis harmonikus ízek, az édeskés, mogyorós ízjegyek jellemzőek. A kávéínyencek másik kedvenc területe a régióból Costa Rica, ahol jellemzően inkább kisebb farmokon termelik a csúcsminőségű arabica kávékat.



Kolumbia a világ harmadik legnagyobb kávétermelője, a hegyvidéki területek nagyon kedvezőek a termesztésre, ugyanakkor a domborzati viszonyok nagyon nehézzé teszik a szállítást. Gyakori a teraszos művelés, sok helyen még mindig öszvérekkel hordják a leszüretelt kávécseresznyét a feldolgozóüzemekbe. Gyakran a cserjéket gyümölcsfákkal, például banánnal együtt ültetik, ami különleges ízt kölcsönöz a kávéiknak.



Afrika: Etiópia

Tovább haladva képzeletbeli utunkon, az afrikai kávék közül mindenekelőtt érdemes megismerkedni az etióp fajtákkal. Etiópia a kávé őshazája, és jelenleg is Afrika legnagyobb kávétermelője. Leginkább kis ültetvények a jellemzőek az országra, olyan népszerű, gyümölcsös ízvilágú kávékkal, mint a Sidamo vagy a Yirgacheffe. Kenyában a Kenya hegy biztosít kiváló domborzati viszonyokat és ásványi anyagokban gazdag vulkanikus talajt a termesztéshez, ez biztosítja kávéik kitűnő minőségét, a kávéik erőteljes aromáját. Az ország különösen odafigyel a szigorú minőségbiztosításra, valamint a termelők védelmére, a fair trade alapelveinek érvényesülésére és a környezeti fenntarthatóságra.

Ázsia: Vietnam, Indonézia és India

Talán meglepő, de Ázsia legjelentősebb kávétermelője, egyben a világ második legnagyobb kávéexportőre Vietnám, ahol a magántulajdonú farmok mellett az állam is kiveszi a részét a kávetermesztésből. A termelt típusok nagy része a karakteresebb robusta fajták közül kerül ki, az itt termesztett kávé közkedvelt alapanyaga az instant kávéknak is. Ugyanakkor Vietnám a hazája a világ talán legismertebb luxuskávéjának, a Ca phe chonnak is. A kávékedvelők körében nagy népszerűségnek örvendenek az indonéz kávék is: a szigetország számtalan szigetén termesztenek kávét, a legismertebbek ezek közül Jáva és Szumátra. Legnagyobb részt arabicát termesztenek, kávéik testesek, erőteljesek. Indiában arabicát és robustát egyaránt termelnek, jellemzően fák árnyékába ültetik a kávécserjéket, hogy megvédjék a perzselő naptól. Az indiai kávékra jellemző az édeskés, pörkölt mogyoróra, malátára, fűszerekre emlékeztető ízvilág.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Kávét, de honnan? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kávét, de honnan? magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg