Porceláncsészék

-
Kávéház anno, 2008.10.30.

Porceláncsészék

Az utóbbi ötszáz évben a kávéitalok fogyasztására már minden elképzelhető anyagból gyúrtak, öntöttek, faragtak csészét. A leghosszabb ideig, a porcelán európai előállításától számítva napjainkig ez az anyag volt a legelterjedtebb alapanyaga a kávés és teás kannáknak, csészéknek.


A forró italok szempontjából sok előnye van a porcelánnak. Egyrészt jól tartja a hőt, és ha elő van melegítve, lassabban kortyolgatva is élvezhetjük az italt. Hideg napokon a nagyobb csészék kellemesen melengetik az ember tenyerét.

Fehér színe előnyös, nemcsak az áttetsző teaital színét kiemelni, de a kávé sötétbarnájával is szép kontrasztot alkot. Az igazán, szabályosan előállított kávéscsészék belsejének színe ma is csak fehér lehet. Ez főleg azért hasznos, mert így az espresso kávé krémjének árnyalatait jól meg lehet különböztetni.

A porcelán felülete a ráégetett máznak köszönhetően sima, nem könnyen tapad meg rajta a szennyeződés. Könnyen tisztítható, nehezen kopik. Vastag fallal készítve a csésze strapabíró, megfelelő a vendéglátó célokhoz.

A máz, amennyiben jó eljárással készült a porcelán, nem oldódik könnyen. Az élelmiszer könyv által meghatározott határérték alatt van a kioldódó mérgező anyagok mértéke. Nem utolsósorban a máz jól védi a csésze feliratozását is.

Jó, ha a csésze stílusának megfelelően van a csészékhez anyagban, színben, méretben illő kiegészítő eszköz. Így a tejhez tejkiöntő, a tejszínhez ugyanez kisebb méretben. Egyaránt alkalmas a hidegen és a melegen tartásra. A csésze alá alátét illik, a tetejére esetleg csészefedő. Az otthonokba jó a cukortartó, a kávéházban inkább legyen csomagolt a cukor.

Porcelán és porcelánnak tűnő anyagok között a különbség ég és föld. A Hollóházitól és a Herenditől nagyon távol áll az, amit a kávézókban a szánkhoz emelünk. De az előképe mindnek ugyanaz. A Meisenben három évszázada előállított első európai porcelán.

Ne dőljünk be az eldobható, hőtartó műanyag és "lassanátázó" papír poharaknak. Amit beleöntenek, azt ülve csészéből kéne fogyasztani és nem az utcán, vagy egy folyosón jártunk-keltünkben. Az itt látható csészék egyike sem azért készült, hogy menet közben igyanak belőlük. Nem is dobta el őket senki. Megmaradtak nekünk, hogy gyönyörködhessünk bennük.

Tetszett a(z) Porceláncsészék magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Porceláncsészék magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg