Bird Friendly

-
Kávé minősítések, 2009.06.24.

Bird Friendly

Az első hallásra talán viccesnek tűnő Bird Friendly ("Madárbarát") kávéminősítés mögött valójában a világ egyik legkomolyabb tudományos intézete áll. Az Egyesült Államokbeli Smithsonian Institution létrejöttét a kissé különc brit(!) tudósnak, James Smithsonnak köszönheti.


Ő hagyományozta halála után teljes vagyonát az USA-ra, azzal a meghatározott végakarattal, hogy hozzanak létre egy alapítványt a tudomány bővítésére és az emberek közötti terjesztésére. Erre az "alaptőkére" (104 960 aranyfont, mai értéken majd 10 millió dollár) építve fogadta el a kongresszus a szövetségi törvényt a Smithsonian Intézet megalapításáról. A törvényt 1846. augusztus 10-én írta alá James Polk. Az Intézet szervezetileg az amerikai kormány egyik szerve, 17 tagú vezető testületében fix helye van az USA mindenkori alelnökének, az igazságügy miniszternek, szenátoroknak és képviselőknek. Legtöbb intézete Washington D.C.-ben van, de 19 múzeuma, az állatkertje és 8 kutató központja New Yorkban, Virginiában, Panamában és máshol találhatók. Gyűjteményeiben több mint 142 millió értékcikk van. Működési költségeit alapítványokból, hozzájárulásokból, üzleteinek és újságjainak profitjából fedezi.

Az Intézet egyik szervezete, a Smithsonian Migratory Bird Center (SMBC) vándormadarakkal foglalkozik. Ők hozták létre és menedzselik a Madárbarát kávéprogramot is.
Megfogalmazott projektcéljuk: segíteni az olyan kávétermelőket, akik árnyékos művelésű farmjaikon fokozott figyelmet és védelmet biztosítanak a költöző és helyben élő madarak élőhelyeinek. A programot Latin-Amerikában indították (hisz itt található az Észak-amerikai költöző madarak déli célállomása), de ma már az afrikai országok (pl.:Etiópia) is érdeklődnek a bevezetés után.

A minősítés 3 lépcsős:
1.) Minden jelentkező termelőnél ill. feldolgozónál bemeneti követelmény az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás.
2.) Árnyékos művelés kialakítása, szigorú ellenőrzéssel. Ez a művelési forma jelenti az eredeti (monokultúra előtti) kávétermelést. A programban pontosan meghatározzák azokat a fafajtákat, amiket az adott területen telepíthetnek. Ezek alá "kerül be" a tulajdonképpeni kávéültetvény. Ez nehezebb termelési körülményeket hoz, de magasabb minőséget. Az árnyékban növekedés miatt lelassul a kávécserje, ill. a gyümölcs növekedése. A magok ettől sűrűbbek, keményebbek lesznek, ami magasabb csészeminőséget ad.
3.) A programban résztvevő termelők és cégek túlnyomó többsége (nem kötelezően, de ajánlottan) csatlakozik valamelyik Fair Trade programhoz is.

Bird Friendly tények:

  • Alapítva 1996/97-ben az SMBC által a washingtoni Nemzeti Állatkertben. A Guatemalában, Peruban és Mexikóban végzett ornitológiai kutatásokra építve
  • Közreműködő organikus gazdálkodást minősítő intézetek száma:13
  • A programban résztvevő farmok és szövetkezetek száma: 25 (kb. 2000 termelő)
  • A programba bevont országok száma: 9
  • Bird Friendly hektárok: 6114
  • Megtermelt nyerskávé: 207 konténer


  • Tetszett a(z) Bird Friendly magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) Bird Friendly magazin cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak magazin cikkek

    Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

    Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

    Téma, 2023.12.13.

    Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

    Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

    Kávé minősítések, 2023.09.05.

    A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

    Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

    Koffein, 2023.05.04.

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    Kávé akadémia, 2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    Kávé akadémia, 2023.03.22.

    Mi található egy kávékapszulában?

    Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

    Zacc, 2023.02.16.

    24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

    Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

    Kávé és egészség, 2023.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg