Milyen a tökéletes víz a kávéhoz?

-
Kávé és egészség, 2021.10.08.

Milyen a tökéletes víz a kávéhoz?

A kávé elkészítésének sokféle formája van, a kávéknak pedig annál is több fajtája, így érdemes utánajárni a tényezőknek, ha otthon készítjük el!


Mivel nem kell egy csésze kávé elkészítéséhez sok hozzávaló – legrosszabb esetben is maximum négy vagy öt – ezért nincs nehéz dolgunk kiválogatni hozzá a minőségi alapanyagokat, hiszen elég csak pár tényt észben tartani. Lehetnek érveink a kávé típusával kapcsolatban, például, milyen a jó kávébab. Vitatkozhatunk azon, hogy mennyire minőségi az instant kávé, milyen kávét és kávégépet érdemesebb beszerezni helyette otthonra. Választhatunk növényi tejeket az állati eredetű helyett, melyek szintén nagy hatással vannak a végeredményre, de bizony a víz minőségnek és formájának is hatalmas szerepe van abban, hogy végül a tökéletes csésze kávét tartsuk a kezünkben.

Milyen a tökéletes víz a kávéhoz?

Ha a legmegfelelőbb vizet keressük a kávéhoz, nincs könnyű dolgunk, mert igazán összetett. Először is figyelni kell arra, hogy alacsony ásványianyag tartalommal rendelkezzen, lágyabb és klórmentes legyen. Szakértők szerint figyelni kell, hogy kalcium-oxid tartalma egy liter víznek 40-80 mg között legyen, de a kémhatásánál is a semleges a tökéletes, azaz a 6,6-7 pH érték. 

Hogyan találjuk meg a tökéletes vizet?

A legegyszerűbb megoldások közé tartoznak a különböző vízlágyítók, vagy szűrők, amelyek optimalizálják a víz ásványi anyag tartalmát, a semlegességét, illetve persze tisztítják a vizet. Kapható a boltok polcain már előre csomagolt lágy ásványvíz, ezek közül is kiválaszthatjuk a legmegfelelőbbet körültekintően figyelve a víz értékeire. 

A magnézium szerepe a vízben a kávéhoz

Nem egy köztudott tény a vízről, hogy a magnézium selymesítő hatással van rá, így minél magasabb szinten tartalmazza, annál finomabb és kellemesebb ételek és italok készülnek belőle. A kávé esetére is tökéletesen igaz ez, hiszen a kávé keserűbb és fanyarkásabb ízén jelentősen tompít. 

A magyar csapvíz kávéhoz

Arra a kérdésre, hogy milyen vizet kellene alkalmaznunk a kávé készítése során, nehéz választ adni, azért is, mert területenként, térségenként változik a rendelkezésre álló vízkészlet minősége. Még Magyarországon belül is vannak kisebb-nagyobb eltérések, és habár az országunk rekorder a víz minőségében és mennyiségében, magas az oldott anyagok tartalma, amely nem a legtökéletesebb a kávéhoz. Az optimális 50-100 ppm helyett 250-900, ezenkívül „kemény” víz folyik a csapokból hazánkban, amely a kávéfőzőkre, de még a kávé ízére is ugyanúgy negatív hatása van. 

A víz tesztelése kávéhoz

Több magyar kutatás is készült, az egyik ilyen alapján a következők derültek ki a kávéhoz való víz választásról:

  • A legjobb megoldásnak a vízszűrő és víztisztító készülékek használatát támogatják.
  • Második helyen az alacsony ásványi anyagokat tartalmazó, lágyabb víz felhasználása áll.
  • Az egyszerű konyhai szűrőkancsós megoldás bizonyul a legpraktikusabbnak otthoni kávé készítéshez.
  • Végül legalul a kemény ásványvizek, és az egyszerű csapvíz végzett. 

Ezekből következik, hogy Magyarországon azért a legtöbb helyen otthon, de legalább a kávéházakban tudatában vannak, milyen víz a legalkalmasabb a kávé alapanyagaként.

Az Etalon kávék közül bármelyik kitűnő választás. Igyál Te is egy
csészével az ízlésed szerint az Etalon Coffeeban, ha egy tökéletes napindítóra vágysz!

https://etaloncoffee.hu

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Milyen a tökéletes víz a kávéhoz? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Milyen a tökéletes víz a kávéhoz? magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg