Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

-
Kávé akadémia, 2019.11.23.

Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

Az első, reggeli ébresztő kávénkat leszámítva, ma az espresso-t, vagy még inkább a ristretto-t elsősorban gasztronómiai értékéért szeretjük. Sokan mégsem ismerik, hogy miként fogyasszák helyesen, hogy a legjobb élményben legyen részük.


Ismerjük be, hogy a hazai kávéházakba nem a rohanó emberek ülnek, hanem azok, akik időt szánnak a társasági kávézásra, teázásra, esetleg sütizésre, és megadják szenvedélyük élvezetének módját.

Olaszországban azonban a hosszú évtizedek alatt kialakult espresso fogyasztási szokás alapjaiban eltér a magyar hagyományoktól. Amíg itthon hosszú perceket, akár órákat ülnek az emberek egy-egy csésze kávé mellett és beszélgetés közben lassan szürcsölik, amíg az ki nem hűl, addig az olaszok a pult mellett álldogálva vagy a bárszéken ülve figyelik a barista munkáját, majd az elkészült italt szinte azonnyomban elfogyasztják. A magyarokkal ellentétben, Olaszországban a kávét csak reggel isszák tejjel és nem igazán isznak cappucino-t, legfeljebb délig, de inkább azt is csak reggel.

Nézzük, hogy miért is teszik ezt, illetve milyen szokásbeli eltérések vannak még:

  • Az ideális, 67°C körüli hőmérsékleten szervírozott espresso gyorsan veszít érzékszervi tulajdonságaiból. Aromáinak száma percenként feleződik;
  • Az espresso tetején lévő, az íz és illatanyagokat koncentráló olajos, aranybarna krém néhány perc alatt sötétbarnára vált és a csésze falára szárad;
  • Az olaszok csak kávézás előtt isznak pár korty vizet, még mi magyarok inkább csak leöblítjük az elfogyasztott feketét, holott az espresso előtt elfogyasztott víz tisztítja az ízlelőbimbókat és felkészíti a nyelvet az ízek tisztább és határozottabb érzékelésére. Gyakorlatilag lemossuk vele a nyelvünket és így adjuk meg a tiszteletet a jó espressonak;
  • A kávé mellé adott víz utána elfogyasztva a sokak által kellemetlennek tartott kávés szájszag egy részét azonnal semlegesíti - ám így a kávéban megjelenő aromák is hamar elillannak, így az élmény a maximálistól bőven elmarad;
  • A vízzel történő öblítés jó eséllyel megóvja fogainkat attól, hogy a kávé elszínezze azokat, de egy pár órával későbbi fogfehérítős fogmosás is orvosolja ezt a problémát, így aggodalomra semmi ok.
  • Olaszországban az igazi kávé, "a kávé" maga az espresso, szigorúan tej és cukor nélkül. Így egyben megőrzik a kávé aromáját és felesleges kalóriákat sem visznek be a szervezetükbe.
  • Ráadásul sok olasz kávéházban eltér a kávé ára ha gyorsan a pultnál fogyasztják el vagy ha leülnek vele.
A tökéletes espresso elkészítéséhez, türelem, pontosság és gyakorlat szükséges, fogyasztásához pedig a fentiek figyelembevétele. Így élvezhetjük maximálisan ezt a különleges napi szertartást.

Hosszabb ideig való üldögéléshez és beszélgetésekhez nagyobb űrtartalmú, hosszabb vagy tejesebb kávékat ajánlunk, mint pl.: Americano, Cappuccino, Caffé crema, Caffé latte, vagy a Lungo.

Küri Attila

Tetszett a(z) Te, vajon helyesen iszod az espresso-t? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Te, vajon helyesen iszod az espresso-t? magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg