6.2.3 A perkoláció és a lombikos kávéfőző

-
Kávé akadémia, 2007.11.26.

6.2.3 A perkoláció és a lombikos kávéfőző

Az espresso technológia megjelenése előtt két kávékészítési technológia terejdt el leginkább. Az első a perkolációs kávéfőzés, mely azangol háztartásokban a mai napig jellemzően használatos, a másik pedig a lombikos (Cona) technológia.


A tűzhely gázrózsájára helyezett perkolációs kávéfőző kancsó vagy a modernebb elektromos készülékek működési elve a következő. A kancsóba friss vizet töltünk, felforraláskor a keletkező gőz nyomásának hatására, a főzőtérbe nyúló vékony csövön át a forró víz fellökődik az edény tetejére.

Nekiütközik a fedélnek, majd a zuhanyrózsaszerűen kialakított fémlapon át a kávéőrleményre permeteződik. Kilúgozza azt, végül a szűrőn át az edény aljára visszacsöpög. Ha többször ismételjük a kilúgozást, erősebb, magasabb extrakt tartalmú italt kaphatunk, ugyanakkor kellemetlen ízanyagok is kioldódhatnak.


A legkorábbi lombikos kávéfőzők az 1830-as években, a mai Németország területéről terjedtek el egész európában. Az 1840-es évekre több szabadalmat is bejegyeztettek ennek mintájára Franciaországban, Angliában.

A lombik-vákuumos kávéfőző két egymásba illeszthető tűzálló (jénai) üvegből készült edény. Az alsó edény alatt lévő elektromos melegítő bekapcsolásakor a víz felforr, és az előbb ismertetett módon (de egy szűrőn át) a felső edénybe áramlik, majd az ott elhelyezett kávéőrleményt kilúgozza. Ekkor kikapcsoljuk a melegítőt – az alsó edény lehűl. Az alsó kancsó lehűlésekor vákuum keletkezik, ami a kávéitalt ugyanazon az úton (a szűrőn át) visszaszippantja.

Főmenü:

  • 6.2.1 A török kávé készítése
  • 6.2.2 A forrázásos kávékészítés
  • 6.2.4 A gőzzel történő kilúgozás – kotyogós & Co.
  • 6.2.5 Az espresso technológia

  • Tetszett a(z) 6.2.3 A perkoláció és a lombikos kávéfőző magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) 6.2.3 A perkoláció és a lombikos kávéfőző magazin cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak magazin cikkek

    Gyulai Kávélikőr – Aranyérmes újdonság a prémium italok világában

    A Gyulai Pálinka Manufaktúra legújabb különlegessége, a Gyulai Kávélikőr, elképesztő sikert aratott a Quintessence - 2025 XV. Pálinka és Párlatversenyen, ahol kiváló 89 pontot elérve arany oklevelet szerzett. Ez a rangos elismerés nem csupán a termék egyediségét és prémium minőségét igazolja, hanem azt is bizonyítja, hogy a Gyulai Pálinka Manufaktúra úttörő innovációja méltó helyet foglal el a legkiválóbb italok között.

    Koffein, 2025.03.18.

    Növényi tej - ingyen!?

    Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

    Koffein, 2024.11.03.

    Vietnámi Egg Coffee

    Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

    Café World, 2024.08.24.

    Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

    A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

    Café World, 2024.05.31.

    Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

    A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

    Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

    Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

    Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

    Téma, 2023.12.13.

    "narrow"
    Gear.svg