Kávévásárlás otthonra

-
Home Barista, 2011.03.16.

Kávévásárlás otthonra

Néhány tipp azoknak, akik már a kávébeszerzésnél szeretnének biztosra menni. Attól függetlenül, hogy milyen géppel, eszközökkel készítjük majd el kávénkat, a vásárlásnál jól jöhet néhány aranyszabály, amit szem előtt tarthatunk:



Lehetőleg olyan üzletben vásároljunk, ahol értenek a kávékhoz.
Ezt természetesen nehéz ellenőrizni. De ha már valaki legalább veszi a fáradtságot, hogy ezt állítsa magáról, az legalább biztos, hogy tudja – értenie kell, kéne a kávéhoz, nem úgy tekint rá mint "tizenkettő – egy tucat" termékre. Néhány kérdéssel könnyen tesztelhetjük, hogy valóban megvannak-e a szükséges ismeretek (pl.: milyen kávékeverékeket ajánl eszpresszó-technológiához, melyik őrlemény a legmegfelelőbb french press-hez, mit javasol őrlőnk tisztításához az eladó…).

Érezzük a segítőkészséget!
A kávékultúra, a kávés világ összetett, érdekes és szép. Ha nem érezzük a lelkesedést és elhivatottságot, hogy szívesen foglalkoznak és beszélgetnek velünk a témáról, kerüljük el a boltot! Vásárolni bárhol lehet, de időt tölteni csak kevés helyen érdemes.

Személyre szabott kávéélményt vegyünk!
Otthoni kávékészítéshez választhatunk zárt rendszerű, műanyag vagy fém kapszulás, papír kávépárnás (pod vagy pad) kávét és gépet. Ezek előnye az egyszerűség és a sztenderd minőség. Ha a gépet tisztán tartjuk, soha nem tudunk 80%-nál alacsonyabb minőséget kihozni a kávénkból, persze többet se feltétlenül. De ez (sajnos) elég ahhoz, hogy lekörözzük sok magyar vendéglátóhely teljesítményét. Aki pedig szórakozásként, hobbiként, szenvedélyként tekint a kávéra, rá akarja szánni idejét és örömét leli benne – vegyen "hagyományos" szemes vagy őrölt kávét.

Espressót szemes kávéból, ha lehet.
A kávé frissessége minden kávékészítési technológia esetében fontos, de az eszpresszónál elengedhetetlen. Vásárlás után a szemeskávé frissességét könnyebb (bár nem könnyű) megőrizni, mint az őrleményét. A frissen őrölt kávéból készített espresso ital krémképződése, aromagazdagsága összehasonlíthatatlan az egy-két napos vagy hetes őrlemény használhatóságával. Egy profi (őrlőtárcsás) gép beszerzése nem könnyű döntés, de sokszorosan visszahozza árát:

  • Az őrlő élettartama otthoni terhelésnél nem években, de akár évtizedekben is mérhető.
  • A csészeminőség drasztikusan javul az őrleményhez képest.
  • A minőségi szegmensen belül sokkal szélesebb választék elérhető szemeskávéból.

    Frissen pörkölt babkávét csak profi tárolóból.
    Egyre több kávémérésben hozzáférhetőek a frissen pörkölt szemes kávék. A kiszolgálótérben elhelyezett pörkölt kávészemek remek hangulatot teremtenek. De a kávé rendkívül hamar veszít frissességéből! Néhány óra alatt kiszellőzik, elveszti aromatartalmának jó részét és magába szívja a környező szagokat. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a vásárolt kávét légmentesen zárt, falra szerelt, vagy pultba épített tárolókból adagolják. Máskülönben fáradt, rossz szagú kávét kaphatunk.

    Minőségét megőrzi két évig – de milyen csomagolásban?
    Ha csomagolt kávét veszünk, vegyük figyelembe, hogy a szabályozás szerint 2 éves minőségmegőrzés vonatkozik a pörkölt kávékra. Ez igaz lehet, de nem minden csomagolásra. A papírzacskós csomagolást lehetőleg kerüljük. Az ebbe adagolt szemeskávék valójában néhány nap, őrlemények néhány óra (!) alatt elveszítik eredeti minőségüket. Illékony olajok és aromák szállnak el a levegőbe, pedig a csészébe kéne kerülniük. Csak akkora mennyiséget vigyünk haza ilyen csomagolásban, amit szinte azonnal, aznap elhasználunk (pl.:egy vendégség előtt 10 dkg-ot).

    Szelepes csomagolás
    Ha "előre" vásárolunk többféle babkávét, amiket csak napokkal-hetekkel később bontunk ki, csak profi csomagolást válasszunk. A kávészacskó lehet fémfóliából, a kávésdoboz fémből. A legfontosabb pedig – az egyirányú szelep. Ez a szelep a csomagoláson (ami készülhet műanyagból, de úgy is kinézhet, mint egy átlátszó matrica) megvédi a kávét. Kiengedi a kávéból a pörkölés után folyamatosan távozó, felesleges széndioxidot, így nem durran szét a csomagolás. A maradék gáz a zacskóban-dobozban marad és egyfajta természetes védőgázként működik: nem engedi be a külvilágból a levegőt. Így a kávé nem érintkezik oxigénnel, nem romlik, stb. Ha ilyen egyirányú-szelepet nem találunk, a kávét csomagolás előtt sajnos kiszellőztették és már nem tekinthető frissnek. A technológia már megjelent az őrlemények piacán is.

  • Tetszett a(z) Kávévásárlás otthonra magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) Kávévásárlás otthonra magazin cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak magazin cikkek

    Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

    Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

    Téma, 2023.12.13.

    Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

    Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

    Kávé minősítések, 2023.09.05.

    A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

    Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

    Koffein, 2023.05.04.

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    Kávé akadémia, 2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    Kávé akadémia, 2023.03.22.

    Mi található egy kávékapszulában?

    Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

    Zacc, 2023.02.16.

    24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

    Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

    Kávé és egészség, 2023.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg