A tökéletes tejhab nyomában

-
Home Barista, 2019.12.22.

A tökéletes tejhab nyomában

Az ínycsiklandozó cappuccino vagy a mennyei latte macchiato nem is létezhetne tejhab nélkül. Habár elsősorban feketén, egy kis cukorral iszom a kávémat, néha bizony én is elcsábulok egy-egy ilyen krémes élvezet iránt. Az ideális állag elérése azonban nem könnyű feladat. Nekem már rutinból megy, de egy kis gyakorlással és a megfelelő eszközökkel Te is bátran belevághatsz! Megmutatom, hogyan csináld! (x)


Tejhab – na de mivel?

Elsőre talán az tűnhet számodra a legegyszerűbb megoldásnak, ha néhány száz, esetleg egy-két ezer forintért vásárolsz egy kézi tejhabosítót. Ne tedd! Még a legdrágább kütyük sem képesek kávéházi élményt produkálni! Szerezz be inkább egy olyan kávégépet, mely külön gőzölő karral van felszerelve. Ha ez végképp nem lehetséges, egy praktikus, könnyen kezelhető tejhabosító kisgép is tökéletes választás.

Isteni finom, sűrű, lágy és krémes… amennyiben legfőbb vágyad egy classic cappuccino elkészítése, ez a Neked való tejhab! Ha viszont azt szeretnéd, hogy italodat egy igazi műalkotás díszítse, latte art-hoz inkább a tejkrém lesz a megfelelő. Ez egy sokkal homogénebb készítmény, ami szintén sűrű, ugyanakkor folyékonyabb állagú.

Létezik még egy fontos eszköz, ami nélkülözhetetlen a kívánt eredmény eléréséhez. Ez nem más, mint a tejkiöntő. Mindenképpen rozsdamentes, saválló acélból készüljön, legyen csőrös kialakítású, és fogófüllel is rendelkezzen. Tehát a konyhaszekrényből kihalászott „valamilyen” edény nem lesz megfelelő erre a célra!

tejhab

Habosítás lépésről lépésre

Most, hogy már megvannak az alapok, neki is állhatsz kedvenc kávéitalod elkészítésének. Az első és legfontosabb, hogy mielőtt bármit is tennél, tisztítsd meg alaposan a kávégépet. Ha ez megvan, néhány másodpercig engedd ki a gőzölő kart, hogy a felesleges kondenzvíz távozhasson. A (hideg!) tejet önts bele a kiöntőbe. Körülbelül 1-2 centiméter mélyen mártsd bele a gőzölő pálcát a tejbe, majd kapcsold be a gépet. A tejkiöntőt ebben a fázisban érdemes kicsit megdöntve tartanod. Emelkedik a hab? Büszke lehetsz magadra, eddig jól csinálod! Ha a tej már elérte a 36-37 °C-ot, tehát nagyjából testhőmérsékletű, jöhet a következő lépés: emeld feljebb a kiöntőt. Látod, ahogyan a tej örvénylik? Szuper!

Az ideális hab 60°C-os, térfogata az eredetihez képest körülbelül kétszer, háromszor akkora. Ha nem szeretnél folyadékhőmérőt használni, vagy még tanulod a habosítás művészetét, a legjobb az, ha a tenyeredet az edény falához/aljához teszed. Ha már elviselhetetlenül forrónak érzed, a művelet nem sikerült, a tejet felforraltad! Utolsó lépésként 2-3 másodpercre mártsd bele teljesen a kart a kancsóba. Végül újra nyisd ki a gőzölő csövet, majd zárd el a gépet. Ja, és ne felejtsd el letisztítani a pálcát! Ezután nincs más dolgod, mint élvezni istenien habos kávéitalod.

Forrás: https://kaveslaci.hu/

Szabó (Kávés) László

Tetszett a(z) A tökéletes tejhab nyomában magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A tökéletes tejhab nyomában magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg