A figyelmes választás programja

-
Füst, 2005.11.14.

A figyelmes választás programja

Füst A következőkben szeretnénk bemutatni egy - a világ 48 országában kipróbált, 29 nyelvre lefordított - programot, mely megoldást keres a dohányzás kultúrált szabályozására és megvalósítására. A programot Magyarországon is próbálták bevezetni, több, de inkább kevesebb sikerrel.


A ‘80-as, ’90-es évek fordulójától sorra készültek a dohányzást - éttermekben, szállodákban, kávéházakban is - tiltó törvények az USA-ban és Nyugat-Európa több országában. Ezeknek nyomán a Nemzetközi Szállodai és Éttermi Szövetség (továbbiakban: IH+RA) 1995-ben tanulmányt készített , mely kimutatta a törvények alkalmazásának negatív következményeit a vendéglátásban.

Ekkor az IH+RA kidolgozta a Figyelmes Választás programját. A program lényege: a vendégek szeparálása – komolyabb beruházások, falak építése nélkül – egy légtéren belül, megfelelő ventillációval. A szellőztetés átalakítása általában csak a fele annyiba kerül mint egy teljes, fallal történő elválasztás. A program alapvetően 3 elemű.

Szellőztetési szakember segítségével felmérik az egység meglévő szellőzési rendszerét, kisebb felújításokat, átalakításokat eszközölnek benne. Pontosan meghatározzák a levegő áramlási útját a befúvástól az elszívásig. Ez alapján kijelölik a dohányzó és nem dohányzó területeket, oly módon, hogy a füst ne a nem dohányzók felé távozzon.

A rendszer rugalmassá tehető ún. átmeneti zóna beiktatásával a két terület között, melynek nagysága változtatható, csökkenthető vagy növelhető az igények és az "idények" szerint.

Fontos, hogy a vendégek a területek közötti választást többletszolgáltatásnak és ne kényszernek éljék meg, ezért lényeges a személyzet felkészítése a program használatára és a konfliktushelyzetek megoldására.

Már az asztalfoglalásnál vagy az ültetésnél tisztázni kell milyen típusú asztalt óhajt(anak). Ha pedig valaki nemdohányzó területen mégis rágyújt, bocsánatot kérnek tőle, hogy tévedés történt, rossz asztalhoz ültették, egyben megkérik fáradjon velük a dohányzó oldalra és válasszon a felkínált asztalok közül.

Tudatosítani kell vendégeinkben a program filozófiáját , és azt hogy mindez csakugyan az ő érdekükben történik. Ez az asztalokra kerülő tájékoztató brosúrák és kártyák segítségével történik.

A program hiányosságai között volt, hogy nem nyújtott megoldást a nem dohányzó vendégek szabad közlekedésére. Ha a vendégtérben el is vannak választva a dohányosoktól, belépéskor, távozáskor, vagy a mellékhelyiségre menet átvágni kényszerülnek a dohányos zónán.

Másik probléma, hogy a közös vendégtérben tartózkodó gyerekek, kiskorúak előtt követendő példaként jelenhetnek meg a cigarettázó vendégek. Mindezek ellenére, a program létrejötte jelzi, hogy szükség van a dohányzás szabályozására a vendéglátó egységekben, de úgy hogy az minden vendég számára jó megoldást nyújtson a problémára.

Tetszett a(z) A figyelmes választás programja magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A figyelmes választás programja magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg