Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

-
Café World, 2020.01.20.

Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.


A kávé a víz után a világon a második legtöbbet fogyasztott ital. Az első eszpresszógép születése, a magyar származású, az első világháború után Olaszországba költöző Illy Ferenc nevéhez köthető, aki 1935-ben szabadalmaztatta a világ első forró gőzzel működő kávéautomatáját.

Az espresso ivása Olaszországban életmód, de azoknak, akik az UNESCO felé benyújtott kérelem mögött állnak, ennél még többet jelent.

Ilaria Danesi, a hagyományos olasz eszpresszó kávé védelmével foglalkozó konzorcium tagja az Euronews-nak elmondta, hogy az UNESCO felé benyújtott kérelem célja, hogy "az espresso visszaszerezze olasz identitását".

"Az eszpresszó kávé különbözik a világ minden táján elérhető italtípusoktól, mivel ez az egyetlen, amelynek a felszínén a tipikus "krém" található" - magyarázta Danesi.

crema_2.jpg

A krémnek (crema) hívott, jellegzetesen mogyorószínű, az íz és illatanyagokat koncentráló vastag olajos réteg az espresso főzési technológia védjegye, ami nem más, mint a készítés során felszabaduló szén-dioxid. Jelentősége abban rejlik, hogy ez a réteg védi meg a kávé aromájának elillanását.

2019. decemberben egy nápolyi espresso kávét képviselő csoport szintén benyújtott egy kérelmet az UNESCO felé, amely a tradicionális olasz espresso kávé védelmét szolgáló konzorcium kérelmével együtt fog futni.

Sajnos még néhány hónapot várnunk kell, hogy kiderüljön, vajon valamelyik beadvány sikeres lesz-e.

Küri Attila

Tetszett a(z) Az olasz világörökség részévé válhat az espresso magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Az olasz világörökség részévé válhat az espresso magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg