Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.
A kávé a víz után a világon a második legtöbbet fogyasztott ital. Az első eszpresszógép születése, a magyar származású, az első világháború után Olaszországba költöző Illy Ferenc nevéhez köthető, aki 1935-ben szabadalmaztatta a világ első forró gőzzel működő kávéautomatáját.
Az espresso ivása Olaszországban életmód, de azoknak, akik az UNESCO felé benyújtott kérelem mögött állnak, ennél még többet jelent.
Ilaria Danesi, a hagyományos olasz eszpresszó kávé védelmével foglalkozó konzorcium tagja az Euronews-nak elmondta, hogy az UNESCO felé benyújtott kérelem célja, hogy "az espresso visszaszerezze olasz identitását".
"Az eszpresszó kávé különbözik a világ minden táján elérhető italtípusoktól, mivel ez az egyetlen, amelynek a felszínén a tipikus "krém" található" - magyarázta Danesi.

A krémnek (crema) hívott, jellegzetesen mogyorószínű, az íz és illatanyagokat koncentráló vastag olajos réteg az espresso főzési technológia védjegye, ami nem más, mint a készítés során felszabaduló szén-dioxid. Jelentősége abban rejlik, hogy ez a réteg védi meg a kávé aromájának elillanását.
2019. decemberben egy nápolyi espresso kávét képviselő csoport szintén benyújtott egy kérelmet az UNESCO felé, amely a tradicionális olasz espresso kávé védelmét szolgáló konzorcium kérelmével együtt fog futni.
Sajnos még néhány hónapot várnunk kell, hogy kiderüljön, vajon valamelyik beadvány sikeres lesz-e.
Küri Attila