Café World 2020.01.20.

Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.


A kávé a víz után a világon a második legtöbbet fogyasztott ital. Az első eszpresszógép születése, a magyar származású, az első világháború után Olaszországba költöző Illy Ferenc nevéhez köthető, aki 1935-ben szabadalmaztatta a világ első forró gőzzel működő kávéautomatáját.

Az espresso ivása Olaszországban életmód, de azoknak, akik az UNESCO felé benyújtott kérelem mögött állnak, ennél még többet jelent.

Ilaria Danesi, a hagyományos olasz eszpresszó kávé védelmével foglalkozó konzorcium tagja az Euronews-nak elmondta, hogy az UNESCO felé benyújtott kérelem célja, hogy "az espresso visszaszerezze olasz identitását".

"Az eszpresszó kávé különbözik a világ minden táján elérhető italtípusoktól, mivel ez az egyetlen, amelynek a felszínén a tipikus "krém" található" - magyarázta Danesi.
crema_2.jpg

A krémnek (crema) hívott, jellegzetesen mogyorószínű, az íz és illatanyagokat koncentráló vastag olajos réteg az espresso főzési technológia védjegye, ami nem más, mint a készítés során felszabaduló szén-dioxid. Jelentősége abban rejlik, hogy ez a réteg védi meg a kávé aromájának elillanását.

2019. decemberben egy nápolyi espresso kávét képviselő csoport szintén benyújtott egy kérelmet az UNESCO felé, amely a tradicionális olasz espresso kávé védelmét szolgáló konzorcium kérelmével együtt fog futni.

Sajnos még néhány hónapot várnunk kell, hogy kiderüljön, vajon valamelyik beadvány sikeres lesz-e.

Küri Attila

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.