Két és fél révkomáromi hazai

-
Café Magyarország, 2006.01.04.

Két és fél révkomáromi hazai

Ha nem így ismerkedtünk meg Révkomárommal, akkor osztálykiránduláson, de az probléma. Első benyomásunkat ilyenkor erősen rontja osztályfőnökünk 1848-as beszámolója, utálatos osztálytársaink demoralizáló viselkedése, pedig mi szeretnénk figyelni. Két és fél hely Révkomáromból.


Akinek volt e szép Európai Uniós idők előtt felvidéki magyar ismerőse, az egyszer biztos megjárta barátjával a párkányi vásárt, vagy átruccant egy pár órára Révkomáromba. Mialatt e ki- és belépéssel ismerősünk meghosszabbította vízummentes magyarországi tartózkodását, lecsúszott pár Zlaty Bazant, "Beher" és sztrapacska. Közben leesett a tantusz is: itt majdnem mindenki magyarul beszél.

Ha nem így ismerkedtünk meg Révkomárommal, akkor osztálykiránduláson, de az probléma. Első benyomásunkat ilyenkor erősen rontja osztályfőnökünk 1848-as beszámolója, utálatos osztálytársaink demoralizáló viselkedése, pedig mi szeretnénk figyelni. Ebben az esetben elkerüli figyelmünket, hogy a város mennyire szép, milyen értékeseket lehet iddogálni benne, milyen kellemesen fejlődik, és milyen csinos teret húztak fel a közepén az elmúlt tíz évben.

E csinos terecskén, az Európa udvarban érdemes megállni egy pillanatra. Felfedezhetjük, hogy mégis létezik olyan, hogy egy városka eredeti hangulatát nem szétcsapja, hanem inkább felerősíti némely újonnan felhúzott épület. A frissen keletkezet téren találjuk a Carpathia Cafét.

A Corvin-hollós-Mátyásos-Erdélyt idéző ház sarka ideális hely egy kis kávézó számára. A belső teret minden extra nélkül, korrekt módon, egyszerűen és ízlésesen rendezték be. A székek kényelmesek, a külsőségekben semmi sem tolakodó. Ha csendesen szeretnénk kávézni, és nincs szükségünk fojtogató cigifüstre, akkor itt minden kéznél van.

Innen körülbelül kettő percre találjuk az Atrium Cafét egy kicsi belső udvarban. A reggelitől a cukrászsüteményeken át a salátákig sokféle étket kínáló majdnem teljes kávéházi menü vár itt minket. A szeparék sora és a kék szín marad meg leginkább az emberben, ha egyszer megfordul itt. A dizájn fiatalos, a kék szín dominál. Vagy ezt már mondtuk volna?

Egy fél hellyel szolgálunk még. A Le Bistro elegáns Café-Restaurant fotóit és legfőbb paramétereit gyűjtöttük be önöknek. A cím elveszett, a technika megrágta és nem láttuk többet. A hely ettől még létezik, az adatokat helyi informátoraink remélhetleg minél hamarabb elküldik. A Le Bistro a közelben van, mint minden Révkomáromban.

Az idő rövidsége nem adott lehetőséget nagyobb sétára. Ízelítőnek ennyi jutott. Csak annyit még, ami ingázós időszakunkból megmaradt: Révkomáromban a pörgősebb estékhez el kell hagynunk a kávézókat és el kell menni olyan helyekre, mint amilyen a Zeppelin. Írnánk róla, de sajnos a hely nem kávéház, inkább kulturkocsma és éjszakai lokál vegyüléke erős egyetemi jelleggel. Ha valaki kíváncsi, mégis csak szüksége lesz a felvidéki ismerősére.

Tetszett a(z) Két és fél révkomáromi hazai magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Két és fél révkomáromi hazai magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg