Café Budapest 2009.01.20.

Csendes Létterem Őrző

Az alkotóknak biztosan volt gyerekszobájuk. De tényleg csak volt, mert onnan aztán az utolsó Barbie babáig mindent idehordtak, a Ferenczy István utcában megnyílt Csendesbe.


Hogy mi az a létterem őrző, azon sokat nem érdemes töprengeni, körbepillantva ugyanis rögtön látszik: ez egy egyszerű romkávéház. (Ha különbséget teszünk romkocsma és romkávéház között, a Csendes feltétlenül az utóbbi: inkább Sirály, Kiadó, Bob és Bobek, mint Szimpla, Szóda vagy Mumus.)

Még találóbb lenne azt mondani: ez egy lomkávéház. Itt ugyanis az összes felsorolt kultuszhelyhez képest hatványozottan nagyobb az apró-cseprő lomok koncentrációja. Minden négyzetcentiméterre jut egy ismerős vagy éppen meghökkentő kacat: a plafonon malacok, háromkerekű biciklik, csilláron lógó gumibabafürtök, az állólámpákon színes gumipapucsok, kazetták, fejhallgatók, a falon babaház, gabikocka, absztrakt zsírkrétaalkotások. Az első benyomás: egy regresszív hajlamú bölcsészlány felrobbant tudatalattijában ülünk, a nagymama kiselejtezett nyikorgós székein, csipketerítő mellett, néhány, a fentieket ellensúlyozó kristálycsillár és egyéb polgári kellék társaságában.


Mindezt a hatalmas belmagasság és a nagyszámú, kulturáltan társalgó vendég teszi mégis elviselhetővé, sőt, ha mi is berendezkedtünk a kitágult tudatalattiban - mint Jónás a cethalban -, akkor a kezdeti zaklatottságot az otthonosság érzése váltja majd fel. Szépen, csendben. Csak a nagymama főztjére ne számítsunk, hiszen az ételválaszték teljes spektruma: ropi és sós mogyoró. Ehhez persze eszcájgra sincs szükség - nyilván ezért szúrtak minden villát a szomszédos állólámpa lábába.

 • Jelen cikkünket a Heti Válasz 9. évfolyamának 1-2. számában találja.

 • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus illetve Kultúra rovatában tekintheti meg.

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  Magazin

  B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
  B-opció válságban magyar módra

  A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

  Café Magyarország 2020.04.08.
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Kávé akadémia 2020.03.20.