Blog írások 2018.03.01.

Interjú Nagy Dáviddal, a Kaffeine megteremtőjével

Ha specialty kávé kedvelői közé soroljátok magatokat, akkor már biztosan találkoztatok a Kaffeine kávézók valamelyikével. De vajon tudjátok, hogy ki a megalkotója? Nagy Dáviddal készítettünk interjút.


Hogy jött a társulás ötlete?

Ha az elején akarom kezdeni, akkor azt kell mondjam, hogy az első közös projekt a Molnár Attilával volt, ő volt az aki bevezetett engem a kávé világába és neki köszönhetem, hogy tudom mi az a speciality kávé és a mai napig együtt dolgozunk és szerintem nagyon jól működünk együtt a Tamp & Pullokban. Utána jött ez az új projekt, a Kaffeine, ahol módomban állt kitalálni az elejétől a végéig egy koncepciót. A Tamp&Pullt hiába közösen csináljuk és sok a belerakott erőfeszítés és energia általam is, mégis az Attilának a koncepciója és logója, én csak átéreztem ezt az egészet. A Tamp&Pullok is nagyon jó kávézók és a Kaffeinekkel a szívem csücskei, de a Kaffeineben az elejétől lehetett építkezni a Tamp&Pullos tapasztalatok alapján és sok kiváló dolgot lehetett kitalálni.

Mikor találkoztál magával a specialty kávé világával?

2013 körül. Nekem van egy Streetfoodos vonalam is, a Wespresso, a háromkerekű kis apék. Én régen gyűjtöttem az olasz autókat és motorokat és volt egy kis háromkerekű autóm, ez volt a hobbim. Az volt az ötlet, hogy abból csináljuk egy jó kávézót. A sztereotípia bennem volt, hogy az olasz kávé a jó kávé és megkerestem a legjobb embert.

Szerintem ez nagyon sok emberben benne van még.

Igen, az olasz kávé teljesen más. Ne szidjuk az olaszokat sem, nagyon jó kávéik vannak, de más. Nekem a régi kávé nem jött be, de a világos pörkölésű kávékat, mikor az Attila megmutatta, akkor azt mondtam, hogy „Wow, ezt eddig miért nem mutattátok, hogy ilyet is lehet? Eztán elmentem Attilához és elkezdett oktatni, majd elkezdtünk együtt dolgozni, kiderült, hogy baromi jól tudunk együttműködni. Elkezdtük együtt a HasBean forgalmazását. Én még akkor a saját projektemet csináltam, de szép lassan beszálltam a Tamp&Pull üzemeltetésbe és most ott tartunk, hogy öt darab kávézót üzemeltetek Magyarországon.

Az első Kaffein 2015-ben nyitott, igaz?

Az első Kaffein a Lövőház utcában most február 14-én 3 éve, hogy megnyitott. Egy nagyon kedves barátom, Ajbek Csaba, ő egyfolytában rágta a fülemet, hogy nyissunk egy kávézót. Én mindig azt mondtam, hogy nekem teljesen elég és jó ez a két kávézó, tök jól elvagyok és van egy nagyon kedves ismerősöm, Bertók Eszter, aki a Tamp&Pullok újratervezésében is segített, ő rendezte be az első Kaffeinet is, azóta is vele dolgozok és ő segített a Kaffeine Kálvin berendezésében is.

Már kijelenthetjük, hogy ez egy Kaffeines védjegy.

Tök jó, hogy ezt mondod, mert ezt már több helyről is hallottam és ez egy jó érzés, mert akkor ezek szerint van egy tipikus Kaffeines történet. Ez egy nagyon tudatosan felépített rendszer, a Kaffeinnek az a koncepciója, hogy visszatérő anyaghasználat és motívumok vannak, de mindig próbálunk valami újdonságot belevinni. Mint látod, itt egy kifordított pult van, amit körbe lehet ülni és tulajdonképpen nincs egy hagyományos értelemben vett pult, hanem egy nyitott pultról beszélünk. Alleeban egy nagyon jó kis faszerkezet van, ami egyedülálló. Plusz az Alleban azért is kiemelkedő, mert az első specialty kávézó Magyarországon egy bevásárlóközpontban. Mindig próbálunk valami újat belecsempészni.

Hogy látod a versenyt a OneCuppal, aki veletek szemben van?

Olyannyira visszamehetünk a múltba, hogy a Bruce, aki a OneCup tulajdonosa, ő volt az első alkalmazottam miután megcsináltam az első háromkerekű kis Wespressot. Ő volt az első, aki jelentkezett és utána több projektben is együtt voltunk, vittem tovább magammal. Mint ahogy említettem, ezt a helyet sem én találtam, hanem a helyszín talált meg engem. Amikor először megkerestek, akkor rögtön elutasítottam, mert tudtam, hogy itt van a Bruce-szal szemben, aztán utána jöttek a Dávidék, hogy csináljuk meg közösen, vagy megcsinálják ők egyedül, ezt nem lehet kihagyni. Egy csomó külső körülmény is összejött, majd idejöttem és beszéltem előtte direkt a Bruce-szal. Én hiszek abban, hogy ha egy utcában több kávézó nyílik, az megerősíti és különböző sítlusban készítünk kávét, tök nagy forgalom van az utcában is és megfér egymás mellett a két hely. Bízom benne, hogy jól jövünk ki mindketten a dologból.

Az Alleben, hogy gondolod, meg tudtátok fogni a közönséget?

Képzeld el, hogy az Alleeban a legmagasabb az espresso eladásunk. Nagyon jó közönség van az Alleban. Nagyon jó, hogy nem utasítják el, hanem inkább díjazzák ezt a fajta kávét.

Honnan ismeritek egymást a Verrasztó testvérekkel?

Ők is nagy kávérajongók és találkoztunk egy magyar bajnokságon, ahol mondták, hogy szeretnének megtanulni kávét készíteni, főleg a Dávid. Kérdezte Dávid, hogy melyik iskolába menjen, amire én azt mondtam neki, hogy a legjobb iskola, ha beáll a pult mögé. Így szerdán beállt a pult mögé és a Váci úti Tamp&Pull-ban készítette a kávét és tökre megtanulta. Elkezdte rágni a fülemet, hogy nyissunk egy kávézót. Azt elmondhatjuk, hogy a társulás miatt nagy sajtóérdeklődés.

Már hallható, hogy lesz negyedik hullám. Szerinted meddig lesz szenzáció a harmadik hullám?

Nem gondolom, hogy vége lesz, inkább egyre szélesebb körben el fog terjedni, sokkal elfogadottabb lesz, valamit egyre kifinomultabb és többféle kávézás lesz a jellemző.

Vannak további terveid?

Persze, nincs megállás. Összeállt egy baromi jó koncepció, meglátjuk mi lesz. Az Allee után én azt mondtam, hogy nem nyitok több kávézót és nem kellett sokat várni, hogy a Kálvin téren megnyissuk. Hogy jövőre mi lesz azt még nem tudjuk.

Abban gondolkoztatok, hogy vidéken nyissatok egy Kaffeint?

Igen, igen, mindenben gondolkozunk, de még semmi sem biztos, majd meglátjuk. Nagyon jól működik a vidék. Nem kizárt, hogy egyszer majd vidéken is megjelenünk.

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.