Blog írások 2018.04.01.

Hosszúhétvégi tippek kávéimádóknak Ljubljanában

A 2018-as évben sok-sok hosszúhétvége kapott helyet, így aki kedveli az utazást vagy éppen az aktív pihenés rajongója, az is örülhet. Ha követtétek az Instagramon a Kávéházak.hu-t, akkor biztosan láttátok a március 15-i hétvégén a #sloveniancoffeetour sztorikat, Ljubljanában, Szlovéniában jártunk. Olvassatok tovább a ljubljanai kávés tapasztalatokról.


Habár Ljubljana maga pici város csupán 280 ezer lakossal, mégis nagy megdöbbenést váltott ki belőlem a két nap alatt tapasztaltak. Az óváros igazi kincsesdoboz a turisták és a kávészerető turisták számára is. A már említett öt kávézó nagyon közel helyezkedik el egymáshoz, 10-15 perc séta alatt könnyedén elérhetőek. Nem sok időt töltöttünk a szlovén fővárosban, de sikerült öt kávézót meglátogatni és ámulatba esni.

Van, amiben mások a szlovén specialty kávézók, mint itthon. Tapasztalatom szerint itthon korlátozott számban választhatsz, hogy mely tájegységről származó babból készítsék neked a presszót, leginkább egy, jobb esetben két verzióból is választhatsz. Ljubljanban nagyon meglepően tapasztaltam, hogy a választék négynél kezdődik és onnan mondhatni, hogy határ a csillagos ég. Valamint még az is funfact, hogy csak a hosszú kávéitalokra öntenek mintát a tejhabbal. De térjünk rá a lecsekkolt helyekre:

 

#Cafetino

Ahogy az interneten olvastam ez az a hely, amit kihagyva egy kávészerető igazán szegényen távozik haza. De mire ez a nagy hype? Mikor belépsz a sötét, galériás helyre rögtön észreveszed a lényeget és annyit mondasz, hogy „Wow!!”. A hűha faktort a kávézóban fellelhető közel 26 féle kávé okozza. A szemek egy-egy tartályban voltak elhelyezve felcímkézve a származási országgal és ízjegyekkel. Akkora volt a választék, hogy a fogyasztó helyzete igencsak meg lett nehezítve. Azonban a lelkes és kedves baristák szívesen állnak a betérők rendelkezésére.

F A C E B O O K          I N S T A G R A M

 

#CaféČokl 

A várhoz közel eső kávézó igencsak pici volt és nagyon zsúfolt. Amilyen pici volt, olyan nagy sötétséget is hozott hely. Nekem személy szerint nem annyira jött be a stílus és maga a kávé sem. Több közül választhattam, végül egy Columbiát ittam, ami ízre egyáltalán nem volt annyira minőségi. Sokan voltak, a barista lány nagyon kapkodott, de rendkívül kedves volt. A benti berendezés és sötétség teljesen romkocsmás hangulatot keltett, inkább este ülnék be ide és nem délelőtt, mint ahogy megesett. Kint az asztalok lenyűgöztek, nagyon szeretem ezt a mozaikos mintát, déli hangulatot keltett, ami stílusban nem passzolt össze a benti képpel. Egy próbát megér, azonban nincs az élmezőnyben a Cokl nálam.

F A C E B O O K 

 

#ČokoladniAteljeDobnik 

Eredetileg ez a hely nem volt betervezve. Első esti bóklászásunk alkalmával ültünk be ebbe a cukrászdába, ahol az Aperol is jó árban kapható (szerencsére) és az itallapot böngészve teljesen megörültem. Két teljes oldalon keresztül csak a specialtyről volt szó, de nem amolyan „lenyomom a szakszavakat három sorban formában”, hanem érthetően és egészen meggyőző módon, pont úgy, hogy a hozzá nem értő is szívesen kipróbálná az egyik kávéitalt. A könnyebb érthetőség jegyében leírták, hogy miben különbözik a specialty a kommersz kávétól. Nem csak magáról a specialty fogalmáról és a kávékról, egy-egy módszerről, az Iconic pörkölőről és a tulajdonos családról is szót ejtettek,. Bár akkor már este 10 körül jártunk, de muszáj volt megkósolnom a négy közül az egyiket és azt mondom nagyon megérte. Kellően csokis és lágy volt a Hondurasból készült cappucino, amit ittam. Nagyon tetszett a hely stílusa, világos volt és nagyon barátságos és bár a diéta nem engedte, de a sütik is nagyon ínycsiklandók voltak. Ha arra jártok, azt is mindenképp próbáljátok ki!

F A C E B O O K          I N S T A G R A M

Bővebben az Iconic Roasteryről

 

#TOZD 

Az abszolút második helyet nálam a Ljubljanica partján levő abszolút hipszter hely vitte. Mikor beléptem már a design is lenyűgözött, majd megkóstoltam a kávéjukat. J Ha esik, ha süt a nap, mindenképp csekkoljátok, mert a benti design fantasztikus, de a folyópartra kiülni sem egy utolsó látvány. Bent plafonra akasztott biciklitől, vakolólapátos kabátakasztóig minden van, retró és modern egyszerre. A kiszolgálók nagyon készségesen válaszoltak a kérdéseimre, mikor a kávéról vagy magáról az Escobárról kérdeztem (pörkölő) őket. Itt csak két ország kávéjából választottam, de pompás volt. Markánsan megjelent a gyümölcsös ízjegy és olyan nagyon tökéletes pihenős érzésem volt. A hely maga egy bár volt, így a kávén kívül, enni is lehetett, úgy láttam elég finom dolgokat. 

 

F A C E B O O K          I N S T A G R A M

Több infó az Escobarról

 

#STOW

Bár nem sorrendben akartam írni, de a dobogósokról egymás után olvashattatok. Most jön az ultimate kedvencem: a STOW. Ezt a kávézót találtam a leginkább újhullámosnak, modernnek és leglenyűgözőbbnek. A minimalista design, a szakértő barista, nagy kávéválaszték és tudjátok, hol található ez a szuper hely? Egy múzeum belsejében!! Mikor megérkeztünk először tanakodtunk, hogy belépjünk-e a múzeumba, aztán a pénztáros lánynak ez kicsit sem volt fura, hogy egy kávézót keresünk. Lent a pincerészen egy meglehetősen tágas, modern kialakítású és rettentő világos, üvegfalas kávézót találtunk. A hely és a barista kinézete marketing szempontjából is nagyon illett egymáshoz, kifinomult és letisztult volt. A Stow saját pörkölővel rendelkezik Ljubljanától 12 km-re, ami látogatható és akadémiával is rendelkezik. Az itallapon 12-féle kávéból válogathattunk. A szokásos fekete és fehér italok mellett chai, martini kávé, kávés koktélok is szerepeltek a repertoárban és ITT KAPTAM ELŐSZÖR latte artot a kávémra, nagyon boldoggá tett. :)

 

F A C E B O O K          I N S T A G R A M

Tudj meg többet a Stow Micro Roasteryről

  

Ami meglepett, hogy a szlovénok mennyire szeretnek kávézni. Hétköznap nap közben megannyi kévézó teljesen tele volt, alig lehetett asztalt találni. Valószínűleg ezért is tömörülhetett össze ennyi kávézó a belvárosban és valószínűleg ezért is ilyen népszerű itt a specialty, hiszen a kultúrájuk része lehet. Bizonyára sok helyet kihagyhattam (kiindulva a cukrászdás eseten), de egyet még ajánlok, amit szerettem volna meglátogatni, azonban zárva volt. Ha a Café Modernában jártok mindenféleképp írjatok milyen volt.

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.