Pro Barista

-
Barista iskola, 2010.12.17.

Pro Barista

Minden szakmának jót tesz, ha időről időre újragondolja, meghatározza saját magát. Ez igaz lehet a kávékészítőkre, baristákra is. A 2003 körül megfogalmazott gondolataink – "…az utóbbi időben egyre többen kezdik emlegetni a "barista" szót a kávéhoz értő báros megnevezéseként… baristának világszerte az espresso technológiát jól ismerő, espresso alapú italokat készítő bárost nevezik…napi munkája a mixerhez, alapanyaggal kapcsolatos tudása a sommelierhez hasonlítható…" – máig megállják helyüket. Felmerültek azonban új kérdések, amik új válaszokat, pontosabb meghatározásokat követelnek.


Ahogy az előző számban írtam, "az interneten folyamatosan megosztott és cserélt tapasztalatok, a kávés nyilvánosság számára nyitott kávés-oktatások, az egyre kisebb tételekben hozzáférhető, egyre jobb minőségű kávék, az új és újra felfedezett kávékészítési metódusok és a háztartási méretezésű eszközrendszer" miatt ma már egyre többen értenek egyre inkább a kávéhoz, az otthon "ülő" magánemberek között is. De akkor mégis ki tekinthető igazi, profi baristának? Mit kell mindenképpen tudnia, mi várható el tőle és mi nem? Igazi kávészakértő legyen vagy csak kávékészítésre betanított munkás? A kávékészítés szakmunka vagy tanulás melletti pénzkereseti lehetőség diákoknak?
Alábbiakban megpróbáltam összegyűjteni és rendszerezni azokat a tudáselemeket, amikkel egy igazi baristának – szerintem – rendelkeznie kell.

Tudjon a vendéglátásban, a kávés munkaterületen, eszpresszó géppel szakszerűen - az alábbi szempontok szerint - kávét készíteni:

  • Higiénikusan
  • Helyes műveleti sorokkal, munkafolyamatokkal
  • Jól átgondolt munkaszervezéssel
  • Megfelelő tempóban
  • Gazdaságosan
  • Kedvesen
  • Szépen

    Ismerje – azaz értse meg összefüggéseiben – az eszpresszót, mint:

  • Kultúrát (keverékkialakítástól a kávébárig)
  • Technológiát (munkaterület részei + gépek működtetése)
  • Minőséget (a minőség előfeltételei – veszélyek)
  • Sztenderdet és italt

    Ismerje a barista "alapkávékon túli" feladatait is:

  • Kávés munkaterület – nyitástól-zárásig
  • Klasszikus kávékülönlegességek
  • Alkoholmentes jeges italok (alapanyagok – receptek – készítési technikák)
  • Forró csokoládé- és teakészítés a kávés munkaterületen

    Tájékozódjon jól a kávés világban:

  • Kávé-, kávéház-, és kávés technológia-történet itthon és külföldön
  • Kávétermelő régiók-országok, különleges minőségek
  • Kávékultúrák – készítési módok – tradicionális italok
  • Márkák, láncok, szervezetek itthon és külföldön
  • Versenyek, szabályok, versenyzők
  • A barista helye, szerepe a vendéglátásban
  • A vendégek által Gyakran Ismételt Kávés Kérdések

    Mindezek mellett legyen meg benne az a szemlélet, hogy megszerzett tudását, a gyakorlás és munka során elsajátított képességeit alkalmazni és fejleszteni akarja folyamatosan. Munkájához ne csak szaktudás, de kedv és elhatározás is adassék. Igazi kávéélményt csak szakképzett és elhivatott barista tud szerezni. Így lehet a kávéfogyasztásból kávézás, az időtöltésből értékes pillanat.
    Fentiekben kifejtett szempontrendszer 2010-től a Barista Hungary hivatalos oktatási célrendszerét, a barista tanfolyam kimeneti követelményeit, ezzel tematikájának alapját adja.

  • Tetszett a(z) Pro Barista magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) Pro Barista magazin cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak magazin cikkek

    Gyulai Kávélikőr – Aranyérmes újdonság a prémium italok világában

    A Gyulai Pálinka Manufaktúra legújabb különlegessége, a Gyulai Kávélikőr, elképesztő sikert aratott a Quintessence - 2025 XV. Pálinka és Párlatversenyen, ahol kiváló 89 pontot elérve arany oklevelet szerzett. Ez a rangos elismerés nem csupán a termék egyediségét és prémium minőségét igazolja, hanem azt is bizonyítja, hogy a Gyulai Pálinka Manufaktúra úttörő innovációja méltó helyet foglal el a legkiválóbb italok között.

    Koffein, 2025.03.18.

    Növényi tej - ingyen!?

    Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

    Koffein, 2024.11.03.

    Vietnámi Egg Coffee

    Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

    Café World, 2024.08.24.

    Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

    A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

    Café World, 2024.05.31.

    Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

    A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

    Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

    Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

    Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

    Téma, 2023.12.13.

    "narrow"
    Gear.svg