Barista iskola 2009.08.03.

Barista

A nyári szezonban a baristákra kevesen gondolnak. A vendégek érdeklődésének központjába a bartenderek kerülnek, akik a teraszokon keverik a finomabbnál finomabb koktékolat, flair bemutatókat tartanak és "besöprik" az ezekért járó elismeréseket. Ne feledkezzünk el azonban "szegény" kávés szakemberekről se, akik ilyenkor is szorgalmasan és nagy odafigyeléssel készítik az italokat a pultban.


Sokan hiszik, hogy a szezonban kevesebb a munkájuk, de egy jól működő teraszon gyakran nagyobb kávéfogyást realizálnak, mint az őszi-téli időszakban. Ha mellé vesszük a jeges kávé és tea variációkat, frissen készített limonádékat, gyümölcsös frissítőket és a palackozott hideg italokkal kapcsolatos munkát – belátható, hogy valójában jóval több munka vár a baristákra, mint egyébként.
Nem könnyíti munkájukat az sem, hogy a kávés munkaterületen megszokott 30°C kiegészül a külső környezet 35-40°C-os hőmérsékletével. A vendégek szomjasak, a munkába járók idegesek (hogy épp nem nyaralhatnak), a turisták igényesek (mert nyaralnak és pénzükért a legjobbat akarják).
Gondoljunk tehát pár másodpercig a dolgozó baristákra a nyári mindennapokon is – ne csak a versenyek, izgalmak és sikerek idején kívánjunk nekik jó munkát és kitartást a kávékészítésben!

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.