Barista iskola 2020.01.22.

A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?


Édesen szép az élet?

Kezdjük mindjárt egy igen megosztó témával: kell-e a kávét utólagosan édesíteni? Afrikában például az a bevett szokás, hogy az emberek sóval és vajjal ízesítik fekete italukat. Mi, magyarok pedig, miután lefőztük a kávét, automatikusan nyúlunk a cukortartóért. Egyáltalán helyesen tesszük? Vajon ezzel javítunk, vagy pont, hogy rontunk az ízén?

Szép számmal akadnak olyanok, akik úgy vélik: a minőségi kávé egyáltalán nem igényel cukrot, sem egyéb édesítést, hiszen az csak csekély mértékben kesernyés. Ez különösen igaz, ha világosabb pörkölésről beszélünk. Vendéglátó(s)ként lehet, hogy jobb, ha idomulsz a többség ízléséhez, és cukrot is kínálsz a fekete nedű mellé.

Kristálycukor, barnacukor

Kis tasakban vagy kockacukor formájában (3-4 darab, bal oldalon, az alátéten) kerülnek felszolgálásra. A barnacukrot enyhén karamellás ízvilága miatt sokan kedvelik.

Méz: egyre népszerűbb alternatíva az édesítésre

A finomított cukornál természetesebb, bár megjegyezném, hogy a jellegzetes kávéízt könnyen agyoncsaphatja. Ízlések és pofonok… mindenesetre, ha éttermed, kávézód kínálatában a tea megtalálható, egészen biztos, hogy nem okoz majd gondot, ha valaki a kávéját is mézzel szeretné elfogyasztani.

Az édesítőszer: van, amikor muszáj

Előfordulhat, hogy a vendég számára a cukor és a méz abszolút tiltólistás. Édesítőszerből lehetőleg ne a legolcsóbb, legegészségtelenebb „műízű” verziót szerezd be. Az a kávéélmény totális meggyilkolása. Cukorbetegeknek például a xilit vagy az eritrit természetességüknél fogva remek megoldást jelentenek. Ezeket szintén kis tasakokban tudod megvásárolni.

Miért kell a kávé mellé víz?

Nem, ez nem egy elavult szokás, nagyon is van létjogosultsága. A vizet a kávé elfogyasztása előtt (és nem után!) kell meginni. Az okát többféleképpen magyarázzák. Egyesek szerint a folyadékpótlás miatt szükséges, míg mások – helytelenül – a keserűséget, savasságot kívánják utólag „leöblíteni” (hmm, akkor csak nem volt olyan finom az a kávé!). Annyi bizonyos, hogy az aromák jobban érvényesülnek, ha előtte megszabadulunk a korábban fogyasztott ételek és italok ízeitől.

Forrás: https://kaveslaci.hu/

Fejléckép: Pinterest

Szabó (Kávés) László

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.