Easy Serving Espresso

-
Barista Iroda, 2008.12.18.

Easy Serving Espresso

A vendéglátásban még igen kevéssé kihasznált eszpresszó rendszerről írunk az alábbiakban. Az E.S.E. (Easy Serving Espresso) nyílt szabványú innovatív rendszerének célja, hogy a végletekig leegyszerűsítse az espresso készítés folyamatát. A rendszerben használt kávépárnákat az angol szóhasználatban gyakran csak "pod" – ként emlegetik.


Az E.S.E. rendszer előre csomagolt, pörkölt, őrölt és tömörített (egy-, ill. kétszemélyes) kávéadagokkal dolgozik. A kávépárnában a két filter-papír közé tömörített kávéadagot csupán a gép erre kialakított részébe kell helyezni. A gyárilag beállított mennyiség, őrlés és tömörítés igen jó minőségű espressót eredményez!

A rendszer előnyei:

  • a rendszer elterjedtsége miatt már rendkívül sok kávémárka különböző keveréke hozzáférhető
  • az espresso minőségében nincs ingadozás
  • a technológia rugalmas - egy percen belül készíthető el egy magas robuszta tartalmú, karcos ízvilágú és magas koffeintartalmú espresso az egyik vendégnek, majd egy koffeinmentes a másiknak
  • nincs zacc – csak a filterpárnát (podot) kell eltávolítani a kávékészítés után

    A rendszer alkalmazási lehetősége a vendéglátásban alapvetően kétféle:

    1. Azokban a kis kávéforgalmú üzletekben, ahol a napi kávéfogyás 20-60 adag kávé között mozog. Ezek a helyek leginkább éttermek és vendéglők, ahol a nagy eszpresszó gépek finanszírozása, elhelyezése a pultban ill. kapacitásának kihasználása nehezen megoldható. A podok segítségével nem kell lemondani a vendégek által igényelt széles választékról, a különleges alapkávékról (koffeinmentes-, bio-, területszelektált-kávék). A kávék adagonként csomagoltak, így ha óránként csak 1-2 adag kávét adunk ki, akkor is teljes frissességet biztosíthatunk. Az őrlő zaja pedig nem zavarja meg a vacsorázó vendégeket.

    2. A nagy kávéforgalmú üzletekben, ahol nincs lehetőség második őrlő beállítására a pultban, az alapválasztékot könnyen növelhetjük a sokféle poddal. A rendszer kompatibilis az elterjedt eszpresszó gépekkel, csak speciális szűrőtartót és szűrőt érdemes hozzá vásárolni.

  • Jelen cikkünk a Café & Bar vendéglátóipari szakújság egy korábbi számában található.

  • Tetszett a(z) Easy Serving Espresso magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) Easy Serving Espresso magazin cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak magazin cikkek

    Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

    Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

    Téma, 2023.12.13.

    Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

    Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

    Kávé minősítések, 2023.09.05.

    A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

    Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

    Koffein, 2023.05.04.

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    Kávé akadémia, 2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    Kávé akadémia, 2023.03.22.

    Mi található egy kávékapszulában?

    Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

    Zacc, 2023.02.16.

    24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

    Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

    Kávé és egészség, 2023.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg