Latte Art & Cup Tasting

-
Barista Bajnokságok, 2009.05.15.

Latte Art & Cup Tasting

2009. május 12- én, kedden került megrendezésre az első magyar Latte Art és az első magyar Cup Tasting bajnokság. A szervezést az SCAE magyar tagozatának vezetője, Sóti Róbert vállalta magára. A helyszínt pedig Szongoth János, a Semiramis Kft. ügyvezetője biztosította, saját bamutató termében.


A Latte Art Bajnokság ugyanabban a szabályrendszerben került megrendezésre mint a világverseny. A feladat összesen 6 ital formaöntése ill. díszítése.
Az első körben kettő darab espresso macchiato-t, a második körben pedig kettő darab cappuccinot ill. café latte-t kell készíteni, szabadöntéssel . A harmadik kör italai itt is a kreatív italok, amiket kötetlen módon lehet díszíteni. A versenyzőknek 8 perc áll rendelkezésükre, egyszerre 2-2 italokat készítenek, amiken a mintáknak egyforma méretűeknek, egyformán kontrasztosaknak kell lenniük. A Latte Art versenyen kisebb a hangsúly az espresso készítési technikán, a pontozás a mintáról és az ital minőségéről szól.

Az első magyar Latte Art bajnokságot Horváth Lajos nyerte, aki egy fővárosi kávézó üzletvezetője. Természetesen imádja a kávét fogyasztani -készíteni egyaránt, sok kávét tesztelt már és kávégépeket is gyűjt.
H. Lajos a versenyen, egy, a magyar piacon még nem ismert kávéval, az IL MORETTO - Sublime nevű keverékkel indult, amiben annyira hitt, hogy a kreatív itala a kávén kívül csak tejet tartalmazott.


Ezen a napon kávé kóstolásban is bajnokot avathattunk, kinek neve Cseresnyés Márk.
A kávé kóstolás, avagy a Cup Tasting verseny is a nemzetközi pontozási rendszer alapján lett elbírálva.
A kóstoláshoz French Press-ben készítenek kávét. Pörkölt -őrölt fajtakávét (kávékat) megfelelő hőmérsékletű vízzel, egyenlő ideig hagynak ázni. A versenyzők asztalára hármas csoportokban helyezik el az italokat, melyekből kettő mindig megegyezik. A versenyző feladata a "kakukktojás" kiszűrése, ami lehet fajtabéli, vagy feldolgozásbéli különbség is.

A most bajnokként kikerülők képviselhetik hazánkat a világversenyen, ami június 26- 28. között kerül megrendezésre Köln-ben. Több számban láthatunk indulókat, ugyanis a kölni verseny ad otthont a Latte Art és a Cup Tasting mellett a Coffee in Good Spirit (Kávé és Párlat) és a Cezve- Ibrik (Török kávé készítő) bajnokságnak egyaránt.

Köszönjük az SCAE Hungary koordinátorának, Sóti Róbertnek és Szongoth Jánosnak, hogy helyet adtak és energiát szenteltek ennek a versenynek.

Tetszett a(z) Latte Art & Cup Tasting magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Latte Art & Cup Tasting magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg