Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
2009. május 12- én, kedden került megrendezésre az első magyar Latte Art és az első magyar Cup Tasting bajnokság. A szervezést az SCAE magyar tagozatának vezetője, Sóti Róbert vállalta magára. A helyszínt pedig Szongoth János, a Semiramis Kft. ügyvezetője biztosította, saját bamutató termében.
A Latte Art Bajnokság ugyanabban a szabályrendszerben került megrendezésre mint a világverseny. A feladat összesen 6 ital formaöntése ill. díszítése.
Az első körben kettő darab espresso macchiato-t, a második körben pedig kettő darab cappuccinot ill. café latte-t kell készíteni, szabadöntéssel . A harmadik kör italai itt is a kreatív italok, amiket kötetlen módon lehet díszíteni. A versenyzőknek 8 perc áll rendelkezésükre, egyszerre 2-2 italokat készítenek, amiken a mintáknak egyforma méretűeknek, egyformán kontrasztosaknak kell lenniük. A Latte Art versenyen kisebb a hangsúly az espresso készítési technikán, a pontozás a mintáról és az ital minőségéről szól.
Az első magyar Latte Art bajnokságot Horváth Lajos nyerte, aki egy fővárosi kávézó üzletvezetője. Természetesen imádja a kávét fogyasztani -készíteni egyaránt, sok kávét tesztelt már és kávégépeket is gyűjt.
H. Lajos a versenyen, egy, a magyar piacon még nem ismert kávéval, az IL MORETTO - Sublime nevű keverékkel indult, amiben annyira hitt, hogy a kreatív itala a kávén kívül csak tejet tartalmazott.
Ezen a napon kávé kóstolásban is bajnokot avathattunk, kinek neve Cseresnyés Márk.
A kávé kóstolás, avagy a Cup Tasting verseny is a nemzetközi pontozási rendszer alapján lett elbírálva.
A kóstoláshoz French Press-ben készítenek kávét. Pörkölt -őrölt fajtakávét (kávékat) megfelelő hőmérsékletű vízzel, egyenlő ideig hagynak ázni. A versenyzők asztalára hármas csoportokban helyezik el az italokat, melyekből kettő mindig megegyezik. A versenyző feladata a "kakukktojás" kiszűrése, ami lehet fajtabéli, vagy feldolgozásbéli különbség is.
A most bajnokként kikerülők képviselhetik hazánkat a világversenyen, ami június 26- 28. között kerül megrendezésre Köln-ben. Több számban láthatunk indulókat, ugyanis a kölni verseny ad otthont a Latte Art és a Cup Tasting mellett a Coffee in Good Spirit (Kávé és Párlat) és a Cezve- Ibrik (Török kávé készítő) bajnokságnak egyaránt.
Köszönjük az SCAE Hungary koordinátorának, Sóti Róbertnek és Szongoth Jánosnak, hogy helyet adtak és energiát szenteltek ennek a versenynek.
További Kávéházak magazin cikkek
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé
Kávé minősítések, 2023.09.05.
A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!
Koffein, 2023.05.04.
café lungo - hosszú kávé
Kávé akadémia, 2023.03.29.
A víz világnapja (03.22.)
Kávé akadémia, 2023.03.22.
Mi található egy kávékapszulában?
Zacc, 2023.02.16.
24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is
Kávé és egészség, 2023.02.08.