Barista Bajnokságok 2009.05.15.

Latte Art & Cup Tasting

2009. május 12- én, kedden került megrendezésre az első magyar Latte Art és az első magyar Cup Tasting bajnokság. A szervezést az SCAE magyar tagozatának vezetője, Sóti Róbert vállalta magára. A helyszínt pedig Szongoth János, a Semiramis Kft. ügyvezetője biztosította, saját bamutató termében.


A Latte Art Bajnokság ugyanabban a szabályrendszerben került megrendezésre mint a világverseny. A feladat összesen 6 ital formaöntése ill. díszítése.
Az első körben kettő darab espresso macchiato-t, a második körben pedig kettő darab cappuccinot ill. café latte-t kell készíteni, szabadöntéssel . A harmadik kör italai itt is a kreatív italok, amiket kötetlen módon lehet díszíteni. A versenyzőknek 8 perc áll rendelkezésükre, egyszerre 2-2 italokat készítenek, amiken a mintáknak egyforma méretűeknek, egyformán kontrasztosaknak kell lenniük. A Latte Art versenyen kisebb a hangsúly az espresso készítési technikán, a pontozás a mintáról és az ital minőségéről szól.

Az első magyar Latte Art bajnokságot Horváth Lajos nyerte, aki egy fővárosi kávézó üzletvezetője. Természetesen imádja a kávét fogyasztani -készíteni egyaránt, sok kávét tesztelt már és kávégépeket is gyűjt.
H. Lajos a versenyen, egy, a magyar piacon még nem ismert kávéval, az IL MORETTO - Sublime nevű keverékkel indult, amiben annyira hitt, hogy a kreatív itala a kávén kívül csak tejet tartalmazott.


Ezen a napon kávé kóstolásban is bajnokot avathattunk, kinek neve Cseresnyés Márk.
A kávé kóstolás, avagy a Cup Tasting verseny is a nemzetközi pontozási rendszer alapján lett elbírálva.
A kóstoláshoz French Press-ben készítenek kávét. Pörkölt -őrölt fajtakávét (kávékat) megfelelő hőmérsékletű vízzel, egyenlő ideig hagynak ázni. A versenyzők asztalára hármas csoportokban helyezik el az italokat, melyekből kettő mindig megegyezik. A versenyző feladata a "kakukktojás" kiszűrése, ami lehet fajtabéli, vagy feldolgozásbéli különbség is.

A most bajnokként kikerülők képviselhetik hazánkat a világversenyen, ami június 26- 28. között kerül megrendezésre Köln-ben. Több számban láthatunk indulókat, ugyanis a kölni verseny ad otthont a Latte Art és a Cup Tasting mellett a Coffee in Good Spirit (Kávé és Párlat) és a Cezve- Ibrik (Török kávé készítő) bajnokságnak egyaránt.

Köszönjük az SCAE Hungary koordinátorának, Sóti Róbertnek és Szongoth Jánosnak, hogy helyet adtak és energiát szenteltek ennek a versenynek.

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.