Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)


Arabica – a légies hercegnő

A kávék igazi hercegnője, „aki” rengeteg törődésre vágyik. A hőséggel, valamint a kártevőkkel szemben kevésbé ellenálló fajta, és nedvességigénye is lényegesen nagyobb. A hegyvidéki klímát kedveli, így 1000-2000 méter alatti magasságban nem is igazán találkozhatsz vele. Termesztése tehát jóval macerásabb, ezért ennek a kávéfajtának az ára is borsosabb. Ne hagyd magad átverni! Az a tény, hogy egy kávé arabica, még nem feltétlenül jelent egyet a minőséggel. Számos más tényező is közrejátszik, mint például a szüretelés, a pörkölés vagy a szállítás módja.

Robusta – a fekete bárány

Azért azt nem mondanám, hogy a robusta „a jég hátán is megél”, de sokkal strapabíróbb növényről van szó. Már 200 méteres magasságban is megterem, persze öntözésre és árnyékra ennek a fajtának is szüksége van. Íze a légies, édeskés arabicával ellentétben kesernyésebb, savasabb és erőteljesebb. A robusta számomra a kávék fekete báránya, melyet sokan tévesen alábecsülnek! Még mielőtt végleg leírnád ezt a kevésbé igényes fajtát, egy kis érdekesség: a világ legdrágább kávéja, a Kopi Luwak is (100%) robustából készül! Elgondolkodtató, nem igaz? Azt tanácsolom neked, hogy még kifinomult kávéínyencként se fordulj el teljesen tőle!

De tényleg, melyik a jobb?

Az attól függ…

Amennyiben szereted egy jó nagy adag energialökettel indítani a napodat, a dupla annyi koffeintartalommal bíró robusta lesz nálad a befutó, mely remek eszpresszó alapanyag. Ha viszont egy mennyein édes, lágy cappuccinoval kényeztetnéd magad, érdemes az arabicából készülő verziót (is) kipróbálnod. A legtöbbször egyébként keverék formájában találkozhatsz a kétfajta növénnyel, melyek remekül kiegészítik egymást. Nekem mindegyikből megvan a saját kedvencem!

Forrás: https://kaveslaci.hu/

Szabó (Kávés) László

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Kávéházi akadémia

Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
Tejet a kávéba. Na de milyet?

A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

Te, vajon helyesen iszod az espresso-t? cikk borítóképe
Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

Az első, reggeli ébresztő kávénkat leszámítva, ma az espresso-t, vagy még inkább a ristretto-t elsősorban gasztronómiai értékéért szeretjük. Sokan mégsem ismerik, hogy miként fogyasszák helyesen, hogy a legjobb élményben legyen részük.