4.5.4 Válogatás

A válogatásnak két módja van, kézzel, vagy gépek segítségével történik. A kézi válogatáskor a zöldkávét kiterítik a földön, fa asztalokon, vagy egy fonott szőnyegen. Ezt az igen nehéz, nagy figyelmet igénylő munkát nagyészt nők végzik. Feladatuk a sötét, törött és elszíneződött szemek különgyűjtése.


Egy gyakorlott munkás egy munkanap alatt másfél zsák, azaz 90 kg kávét tud szétválogatni. Mind a száraz, mind a mosott eljárás esetén az igazán magas minőség csak válogatással érhető el.

Azokban az országokban, ahol a munkaerő drága, gyakran alkalmazzák a hatvanas években kifejlesztett gépi válogatást. A gépek feladata ugyanaz, a törött, az egészségtelen és az elszíneződött szemek kiválogatása.

A szín alapján válogató gépek egy speciális kamera rendszerrel megvizsgálják minden egyes kávébab színét, annak hullámhossza alapján, majd a szemet vagy tovább engedik vagy egy hirtelen sűrített levegőlökéssel a hibás szemek kupacába lökik. A gépek egy része fekete-fehér, monokróm vizsgálóval működik és a nagyon sötét és nagyon világos árnyalatúakat löki vissza. A specifikusabb (bikróm) gépek azonban az éretlen és a féreg rágta szemeket is felismerik és visszalökik.

A gépi válogatás nem annyira pontos, mint a kézi. A két módszert kombináltan használják, ez a minőség, az ár és a hatékonyság szempontjából az optimális megoldás. A válogatás eredménye egy méretben, színben homogén, egységes minőség.

Főmenü:

 • 4.5.1. A száraz eljárás
 • 4.5.2. A nedves eljárás
 • 4.5.3. Tisztítás
 • 4.5.5 Zsákolás

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  Kávéházi akadémia

  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
  Tejet a kávéba. Na de milyet?

  A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

  Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

  Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)