Mind a nedves, mind pedig a száraz eljárás esetében a válogatás előtti fázis a tisztítás. A nedves eljárás esetén ez a pergamenhéj eltávolítását jelenti. A száraz eljárás esetén pedig ez a harmadik szakasz, amikor is már a kiszáradt cseresznye megtörésével kinyerték a kávébabokat, de ezek még össze vannak keveredve a száraz héj és a kiszáradt gyümölcshús maradványaival.
A száraz eljáráskor a felesleges részek eltávolításához a hagyományos módszer a kávészemek levegőbe dobálása egy nagy ponyvával. Miközben a levegőbe dobják a kávészemeket, a szél kifújja közülük a kávébabnál könnyebb héjakat, és a porrá tört részeket. Ezeket a szennyeződéseket az ipari feldolgozás során sűrített levegő segítségével fújják ki.
Ekkor még a kávészemek között marad néhány nehezebb szennyeződés, például kisebb kövek, kavicsok, amelyeket a sürűségük alapján szűrnek ki.
A nedves eljárás során, ami sokkal gépesítettebb, a perganenhéj eltávolítását egy erre specializált gép végzi.
A tisztítás együtt történik a méret szerinti szortírozással is, ami a rostarendszeren keresztül történik. Az így nyert zöldkávé már méret szerint válogatott, de még tovább kell válogatni.
Főmenü:
4.5.1. A száraz eljárás
4.5.2. A nedves eljárás
4.5.4 Válogatás
4.5.5 Zsákolás