4.5.3. Tisztítás

Mind a nedves, mind pedig a száraz eljárás esetében a válogatás előtti fázis a tisztítás. A nedves eljárás esetén ez a pergamenhéj eltávolítását jelenti. A száraz eljárás esetén pedig ez a harmadik szakasz, amikor is már a kiszáradt cseresznye megtörésével kinyerték a kávébabokat, de ezek még össze vannak keveredve a száraz héj és a kiszáradt gyümölcshús maradványaival.


A száraz eljáráskor a felesleges részek eltávolításához a hagyományos módszer a kávészemek levegőbe dobálása egy nagy ponyvával. Miközben a levegőbe dobják a kávészemeket, a szél kifújja közülük a kávébabnál könnyebb héjakat, és a porrá tört részeket. Ezeket a szennyeződéseket az ipari feldolgozás során sűrített levegő segítségével fújják ki.

Ekkor még a kávészemek között marad néhány nehezebb szennyeződés, például kisebb kövek, kavicsok, amelyeket a sürűségük alapján szűrnek ki.

A nedves eljárás során, ami sokkal gépesítettebb, a perganenhéj eltávolítását egy erre specializált gép végzi.

A tisztítás együtt történik a méret szerinti szortírozással is, ami a rostarendszeren keresztül történik. Az így nyert zöldkávé már méret szerint válogatott, de még tovább kell válogatni.

Főmenü:

 • 4.5.1. A száraz eljárás
 • 4.5.2. A nedves eljárás
 • 4.5.4 Válogatás
 • 4.5.5 Zsákolás

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  Kávéházi akadémia

  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
  Tejet a kávéba. Na de milyet?

  A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

  Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

  Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)