A világ kávétermesztésébe négy kávéfajt vontak be, de ezek közül kettőnek van kiemelkedő szerepe. Növénytanilag a kávé besorolása a következő:
Zárvatermők törzse
Kétszikűek osztálya
Rubiales rendje
Buzérfélék családja
Coffeoidae alcsalád
Coffea nemzettségHa tovább bontjuk, akkor négy kávéfajt nevezhetünk meg:
1. Coffea arabica
2. Coffea canephora
3. Coffea liberica
4. (Coffea excelsa,)
A világ kávétermesztésének a coffea arabica teszi ki a kétharmadát. Egyharmadát a canephora, elterjedtebb nevén robuszta, mely elnevezés a faj ellenállóképességére, és a környezettel szembeni igénytelenségére utal. A belőle készült kávé szintén "robusztus", markáns ízvilágú, testes, magas koffeintartalmú, enyhén fémes ízű.
A coffea liberica és az excelsa részesedése a világkereskedelemben mindössze 1 %. A fentiek kávéfajok, melyekből sok különböző fajtát nemesítettek.
Főmenü:
4.2.1.2. Arabika
4.2.1.3. Robuszta
4.2.1.4. Nemesített fajták
4.2.1.5. Gyöngykávé
4.2.1.6. Elefántbab - Maragogipe