4.2.1. A kávénövény fejlődése

A kávé egy örökzöld cserje. Általában kávécserjének, kávéfának nevezik. Vadon öt-tíz méter magasra nő, az ültetvényeken két méteresre metszik. A kávénövény életének három fő szakasza van. Az első 4-7 évben válik a növény kifejlett, termőképes kávécserjévé.


A második szakaszban 15-25 éven keresztül tart a növény termékeny időszaka. Ezután következik a hanyatlás időszaka. Egy kávénövény élettartama általában 25-30 év, de lehet ennek a duplája is.

További almenük:

4.2.1.1. A kávé besorolása
4.2.1.2. Arabika
4.2.1.3. Robuszta
4.2.1.4. Nemesített fajták
4.2.1.5. Gyöngykávé
4.2.1.6. Elefántbab - Maragogipe

Az érett kávénövényt évente egy növekedési, virágzási, gyümölcshozási ciklus jellemzi, amit az esős évszak határoz meg. A növény növekedési szakasza az esős évszakban van. Az új palántákat is ekkor ültetik ki a földekre, hogy gyorsabban erőre kapjanak. A növekedést követi a virágzás és a gyümölcshozás szakasza. Azokban az országokban – Kolumbia, Kongó, Kenya – ahol két esős évszak van, a kávénövényeknek két növekedési, virágzási, gyümölcshozási ciklusa van.

Mint minden növénynek, a kávénak a terméshozására is jellemző a ciklikusság. Minden második-harmadik évben több termést hoz.

A felnőtt kávénövény többféle táplálást, gondozást és védelmet igényel. Trágyázást, öntözést, metszést, tisztítást, és védelmet a kórokozók ellen. Mindezek jelentős költséghányaddal bírnak a zöldkávé előállításában.

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Kávéházi akadémia

Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
Tejet a kávéba. Na de milyet?

A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)