4.1.4. A biodiverzitás és a kávé

Kávé akadémia A kávészektor globális, így a környezete is globális kérdéseket vet fel. A kizsákmányolás és a tisztességes kereskedelem - vagy éppen a gyermekmunka kérdéseit. A környezetvédelem szempontjából a legfőbb a biodiverzitás kérdése.


A biodiverzitás a földön élő növény- és állatfajok változatos sokaságát jelenti. Ez a változatosság négymillió év alatt alakult ki. Civilizációnk alakulása folyamán a biodiverzitásból nyertük táplálkozásunk, orvostudományunk, öltözködésünk változatos alapanyagait, és nagyrészt innen nyerjük ma is.

A biodiverzitás nem egyenletesen oszlik el a földön, jellemzően tízszer, százszor annyi faj él a trópusi őserdőkben, mint a mérsékelt égöv országaiban. Ma a világ biodiverzitás kincsének nagy részét birtokló országok – Brazília, Indonézia, Kolumbia, Mexikó - egybeesnek a legjelentősebb kávétermelő régiókkal és országokkal. A kávé ültetvények pedig gyakran határosak az állat és növény fajták sokaságát rejtő őserdőkkel.

Érdekes, hogy a második legfontosabb világkereskedelmi termék – a kávé – előállítása sokkal kevésbé terheli meg a környezetet, mint pl.: a kőolaj kitermelése, szállítása. Bár történnek jelentős erdőirtások kávéültetvények telepítése érdekében, de jellemző az is, hogy a kávéültetvények természetes védvonalként határolják a hegyi esőerdőket.

Főmenü:

 • 4.1.1. Környezeti tényezők és a kávé

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  Kávéházi akadémia

  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
  Tejet a kávéba. Na de milyet?

  A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

  Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

  Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)