4.1.1. Környezeti tényezők és a kávé

Kávé akadémia Az arabika kávé termesztéséhez két optimális éghajlat létezik: 1. A szubtrópusi éghajlaton az 550-1100 méter közötti területek a 16-24. szélességi fokok között. 2. A 10. szélességi fok alatti egyenlítői régió 1100-1900 méteres magasságai. Ha ön nem ezen szélességi és hosszúsági fokok között él, és önnek van kávécserjéje, akkor váltson inkább mikulás virágra. Egy kis ismeret, mi kell a kávénak.


Az arabika szubtrópusi éghajlaton az 550-1100 méter közötti területeken él meg, a 16-24. szélességi fokok között. Ezeken a területeken az esős és a száraz évszak jól elkülönül. Ilyen körülmények között egy növekedési és érési szezon van, ami általában az ősz leghidegebb időszakára esik. Példák erre az éghajlatra: Mexikó, Jamaika, Brazília Sao Paolo és Minas Gerais régiói, továbbá Zimbabwe.

A 10. szélességi fok alatti egyenlítői régió 1100-1900 méteres magasságaiban lehetséges még termesztése. Itt a gyakori esőzések majdnem folyamatos virágzást eredményeznek, ami évi kétszeri szüretelést tesz lehetővé.

A legnagyobb esőzési időszak határozza meg a fő szüret idejét, míg a legkevesebb eső időszaka a második szüretet. Mivel túl gyakoriak az esők és lehetetlen az udvaron, szabad ég alatt szárítani, ezért az itt termelt kávékon gépi szárítást alkalmaznak. Példák: Kenya, Kolumbia és Etiópia egyes területei.

Mindkét éghajlatot jellemzi a kis hőingadozás, az évi átlagos 17-20 fok közötti hőmérséklet, és az 1500 mm évi átlagos csapadékmennyiség.

A robusztát a 10. szélességi fokokon túl termesztik, a tengerszint és 900 méter között. Ez a kávéfaj jóval toleránsabb a hőmérsékletingadozás tekintetében, mint az arabika. A csapadék és a hőmérséklet növekedését egyaránt jól tűri.

Főmenü:

 • 4.1.4. A biodiverzitás és a kávé

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  Kávéházi akadémia

  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
  Tejet a kávéba. Na de milyet?

  A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

  Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

  Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)