4.1 A kávé környezete

A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.


A kávé Afrikából származik. A mai termelésbe két kávéfajt vontak be. Ezek közismert megnevezése: arabika és robuszta. Az arabika kávé Északkelet-Afrikából, a robuszta Afrika egyenlítő menti vidékéről származik. Mindkettő származási helye trópusi esőerdő, ahol magas a páratartalom és kicsi a hőingadozás.

A kávét 15. századi felfedezése óta az ember a világ minden kávétermesztésre alkalmas országába elvitte. A termőterületek ma körülérik a világot. Több mint száz országban vannak ültetvények. A termőterületek ugyanolyan esőerdők, mint a származási hely - Afrika - esőerdei, vagy azok helyén létrehozott ültetvények..

A kávészektor globális, így a környezete is globális kérdéseket vet fel. A kizsákmányolás és a tisztességes kereskedelem - vagy a gyermekmunka kérdéseit. A környezetvédelem szempontjából pedig a biodiverzitás kérdését.

Az arabika kávé a hegyoldalakon, az említett trópusi erdőkben terem 800-2000 méteres átlagos magasságban. Az arabika kávé számára 15-24 fok C az optimális hőmérséklet.

A robuszta termesztéséhez az ideális magasság a tengerszinttől 900 méterig terjed. Az optimális hőmérséklet a robuszta kávénál 24-30 fok C. Általánosságban elmondható, hogy a magasabb termőhelyről származó kávé minősége jobb.

A kávétermelést sok éghajlati tényező befolyásolja negatívan. Főleg a fagy, az intenzív esőzés és az erős szél. A fagy elpusztítja a növényeket, az erős esőzések ártanak a virágzatnak, a nagy szél pedig a gyümölcsöket tépi le. Ezek annyira jelentősek, hogy az árutőzsdén a kávé ára érzékenyen reagál a hurrikán előrejelzésekre és a brazil fagyjelentésekre.

További almenük:

4.1.1. Környezeti tényezők és a kávé
4.1.2 India
4.1.3 Az eredeti élőhely
4.1.4. A biodiverzitás és a kávé

Főmenü:

 • 4.2 A kávé növény
 • 4.3 Kávé művelés
 • 4.4 Kávé szüretelés
 • 4.5 Kávé feldolgozás
 • 4.6 Termőterületek-fajták

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  Kávéházi akadémia

  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
  Tejet a kávéba. Na de milyet?

  A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

  Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

  Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)