1.3.1. Velence

A Velencei köztársaság a korabeli világ kereskedelmi központja volt. Az európai török háborúk ellenére a velenceiek folyamatos kereskedelmi kapcsolatot tartottak fenn a Közel- Kelet népeivel. A legtöbben megegyeznek abban, hogy ennek a városnak a kereskedői voltak az első európai importőrök.


Peter della Valle 1615-ben hozta az első kávészállítmányt. Ahogy a kávéfogyasztás terjedt az európai arisztokrácia körében, a kávéforgalmazás egyre nyereségesebb üzletággá vált.

Az arabok ezt felismerve ügyeltek arra, hogy csak főzéssel, szárítással sterilizált, csírázásra képtelen zöldkávé szemek kerüljenek ki Arábiából. A monopólium a 17. század végéig tartott. Addigra Jemen lett Európa egyetlen kávéforrása.

A kávé és a citrusfélék egyszerre érték el az itáliai partokat. Az utcákat bejáró kereskedők ekkor még együtt árulták a limonádét, a narancslevet és a forró csokoládét. A beérkező kávé mennyiségének növekedésével portékáik között megjelent a feketeleves is. A nevükben még sokáig megőrizték fő profiljukat: limonádéárusoknak hívták őket az olaszok, akik nagyon hamar megszerették a "limonájik" új italát.

Főmenü:

 • 1.3.2. Hollandok és franciák
 • 1.3.3. Törökök

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  Kávéházi akadémia

  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
  Tejet a kávéba. Na de milyet?

  A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

  Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

  Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)