1.2.1. A kávé elnevezése

A kávé szót a világ minden táján, minden nép hasonlóan ejti: kávé, caffe, kava, coffee, Kaffee, cafe, kafe és így tovább. A szónak az arab nyelvben vannak gyökerei, eredete azonban bizonytalan. Több etimológiai magyarázat is létezik. A Kávéházak.hu most összeszedte ezeket.


Az első magyarázat szerint, a qava (quahva) arab szó tövének jelentése: valakinek valamire vonatkozó vágyát csökkenteni, semmissé tenni. Egy korabeli arab szótáríró szerint a bort azért illették a qava, v. quahva szóval, mert csökkente az éhségérzetet, "étel iránti vágyat". Ezt a gondolatmenetet a kávéra alkalmazva: a kávé csökkenti az álmosságérzetet, az "alvás iránti vágyat".

Lehetséges azonban az is, hogy a kávét először Etiópia Kaffa tartományáról nevezték el, majd hasonló hangzása miatt az egyébként a korábban borra alkalmazott qava, v. quahva kifejezésre cserélték a nevét.

A harmadik etimológiai magyarázat szerint eredhetett a quvva (quwwa), erőt, hatalmat jelentő szóból, ami a kávé serkentő hatására utalhatott. Ez a legkevésbé valószínű.

A korabeli írásokból az alábbi általános szabályszerűségeket szűrhetjük le:

 • A quahva szót általánosan használták a kávé gyümölcséből készült italra.
 • A gyümölcsöt magát bunnnak, míg a gyümölcs két felhasznált részét, a magot és a maghéjat/gyümölcshúst mint bunn, illetve qishr említik.
 • A quahva szót néha más formában olvashatjuk annak megfelelően, hogy a gyümölcsnek mely részeiből készült az ital, a gyümölcshúsból, a magból, vagy a kettő kombinációjából.

  Kapcsolódó egyébb cikkek:
  Interú a Zrínyivel
  Cophe Haz, Kafe Haz, Cofi Haz, Kofi Haz, kofi Haz, Cophi Haz, Kofi Ház?

  Főmenü:

 • 1.2.2. A kávé eredete
 • 1.2.3. Szufik
 • 1.2.4. Törökország

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  Kávéházi akadémia

  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
  Tejet a kávéba. Na de milyet?

  A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

  Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

  Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)