Tartalomjegyzék:


7.3.2 A hagyományos kávégépek
A krémkávé előállítására alkalmas kávégépek az 1938-as feltalálás óta jelentős fejlődésen mentek át. Az 1960-as évekig a rugós csaptelepes, ún. pisztonos kávégépek működtek világszerte. Ebben az időben kávé készítésekor az átpréseléshez szükséges nyomást még emberi erővel állították elő.

Ennél a technológiánál a kávékészítő egy erőkar segítségével összenyomja a csaptelepbe épített rugót, majd a kar elengedésekor a rugó visszatér nyugalmi állapotába. Ekkor a rugó dugattyúként működik, és 9 bar nyomással átpréseli a vizet az őrleményen. Minden feladatot a kezelő végez el, csupán a kazán fűtéséhez szükséges energia. A rugós csaptelep látványosan képvisel egy stílust, a gyakorlott kezelő ugyanolyan jó minőségű espressót tud vele főzni, mint a modernebb gépekkel.

Félautomatának nevezzük azokat a kávégépeket, amelyeknél a vizet nem kézi erő nyomja át az őrleményen. Ezeknél a gépeknél a kávékészítés a szűrőtartó felhelyezése után egy tekerőkar, kapcsoló, vagy gomb aktiválásával történik. Ekkor a nyomásfokozó pumpa állítja elő az átpréseléshez szükséges nyomást. Az őrleményen átfolyó víz mennyiségét a kezelő szabályozza. Az első ilyen kávégépet 1961-ben jelentették meg, ez volt a Faema E-61 Legend.

A félautomata gépek csaptelepei általában mágnesszelepesek, melyeket gombnyomásra aktiválhat a kezelő. Létezik azonban olyan nyomásfokozóval működtetett csaptelep, amelyet nem gombnyomással, hanem egy kis karral, un. billenőkarral aktiválhatunk. Ez is félautomata megoldás. Nem keverendő a rugós csapteleppel.

A programozható félautomata kávégépek esetében már programozható az átfolyó víz mennyisége. Programozással több gombhoz rendelhető különböző kávéitaloknak megfelelő vízmennyiség.

Főmenü:

  • 7.3.1 Az espresso-technológia története
  • 7.3.3 A félautomata kávégépek főbb paraméterei
  • 7.3.4 Az espresso technológia működése
  • 7.3.5 Az espresso aranyszabályai
  • 7.3.6 Az automata kávégépek