Dolce-Dolce Vita!

-
Téma, 2008.01.28.

Dolce-Dolce Vita!

Nemrégiben került megrendezésre Magyarországon az első kávés-cukorzacskó kiállítás. Az eseményt a HUNCUT megalapítója, Kovács István nyitotta meg, aki mesélt nekünk gyűjtőszenvedélyéről.


Kavehazak.hu (Kvh.hu): Kezdjük az elején. Mikor jött létre ez a társaság?

Kovács István (K.I.): Interneten körülbelül 3 éve láttam meg egy holland fórumot, ahol kávés-cukorzacskó gyűjtők beszélgettek egymással. Itt ismertem meg egy hölgyet, Tóthné Juhász Zsuzsát Debrecenből, aki írt a fórumra, ő később a társaság tagja lett. A társaságunk eleinte egy afféle virtuális klubként működött, majd pedig 2007. március 15.-én hivatalosan is megalakultunk HUNCUT azaz a HUNniai CUkorgyűjtők Társasága címmel.

Kvh.hu: Mi kell ahhoz, hogy valaki tag legyen?

K.I.: Nincs megkötés, hogy bizonyos darabszám után. Tag bárkiből lehet, aki ambíciót érez arra, hogy hódoljon ennek a szenvedélynek.


Kvh.hu: Milyen előnyökkel jár a tagság?

K.I.: Minden újonnan belépett tag kap a társaságtól egy összeállított kezdő csomagot, ami 30 különböző nyomatott kávés-cukorzacskóból áll.
A társaság lehetőséget biztosít a gyűjtők egymás közötti cserélgetésére, tapasztalatok megosztására, új kapcsolatok születésére. Civil szervezetként működünk, jelenleg még nincsen szabályzat, de tervezzük.

Kvh.hu: Külföldi gyűjtőkkel is kapcsolatban van a társaság?

K.I.: Több gyűjtőszervezet is van a világon. Az angolok, hollandok, németek felajánlották számunkra a tiszteletbeli tagságot. Sok országot bejártam, így volt alkalmam tájékozottabbá válni, ennek révén sikerült kapcsolatokat és nem utolsó sorban cukorpapírokat is gyűjteni. :) Meglepő lehet, hogy például Portugáliában, illetve Spanyol országban a kávés cégek nyomatnak cukorzacskókat, népművelő jelleggel.

Sok országban a gyűjtők klubokat hoztak létre pl.: oroszok, csehek. Az angoloknál és a franciáknál már olyan gyűjtőtársaság működik, akiknek külön lapjuk jelenik meg minden hónapban. Ebből természetesen én is kapom a havi példányt.

Kvh.hu: Hogyan lehet ritkaságokra szert tenni?

K.I.:Leginkább cserével, illetve legyártással. Az egyik sorozatomon például tetoválások képei vannak, de akad olyan is, amelyiken erotikus festmények vannak. Ezeket az egyedi sorozatokat gyűjtők nyomatták ki. Tehát bárki tud bármilyen témában cukorzacskót legyártatni, csak kreatívnak kell lenni!

Kvh.hu: Az addig rendben van, hogy az ember ezekre a ritkaságokra szert tesz, de hogyan kell tárolni őket?

K.I.: Az én módszerem, hogy A/4-es, keménykötésű lefűző mappát használok. A cukroszacskókat lefűzhető genotherm névjegykártyatartókba teszem, így kevesebb helyet foglalnak, mint a cipős dobozok, esztétikusabb és nem sérülnek meg!

Kvh.hu: Mire érdemes odafigyelnie egy gyűjtőnek? Gondolok itt arra, hogy sérült a széle, fel van tépve, stb…

K.I.: Természetesen esztétikusabb, ha nincs rajta szakadás vagy nem gyűrött. Egyre többen figyelnek arra, hogy minél kevesebb károsodás legyen rajta egy cukorzacskón, hiszen értékéből így már valamennyit veszíthet. De mint említettem jelenleg még nincsenek ilyen jellegű szabályok lefektetve. Nekem is van a gyűjteményemben pár zacskó, ami sérült. Akad olyan is, amiben nincs cukor sem, csak maga a zacskó, de ezek is értékesek, hiszen művészi alkotást hordoznak magukon.

Kvh.hu: Mekkora most a gyűjteménye?

K.I.: Hű… Ezt nehéz megmondani. Nagyjából 10-11.000 lehet.

Kvh.hu: Ez valóban sok! Van kedvence?

K.I.: Akad! :) Amit nagyon szeretek a mai napig, azt a Szerencsi Cukorgyár adta ki. Ez a Zempléni sorozat. Kevés embernek van és külföldön abszolút nem ismert. Nagyon régi sorozat, mindemellett szép és egyedi is

Kvh.hu: Hol lehet megtekinteni a gyűjteményt?

K.I.: Van egy internetes portálunk a www.kavecukor.virtus.hu, ami szakmai információkkal látja el a gyűjtőket és rendszeresen bemutatásra kerülnek a legújabb cukorzacskó példányok, sorozatok.
Márciusban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a Kávéházak versenyének keretében, illetve tervezzük, hogy nyáron összehozunk egy gyűjtő találkozót Balatonon, ahová várjuk szeretettel az érdeklődőket és a gyűjtőket egyaránt. A gyűjtő találkozóról érdeklődni a sugarpanorama@gmail.com e-mail címen lehet.

Tetszett a(z) Dolce-Dolce Vita! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Dolce-Dolce Vita! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg