Tea 2019.11.19.

Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…


A kérdéseitek általában a minőségre vonatkoznak. Nos, ebben az esetben egyértelmű a válasz, hogy a szálas tea fényévekkel magasabb minőségű, mint egy filteres. Miért?

Ehhez kicsit vissza kell kanyarodnunk magához a teanövényhez. A teát (Camellia sinensis a növény neve) megtermelik Ázsiában valahol, vagy Afrikában, vagy akár Magyarországon (Magyar Tea Projekt, ismered?). Leszedik a fiatal leveleit, amit aztán feldolgoznak: fonnyasztják, sodorják, ha kell, fermentálják, majd leszárítják. Csomagolják, és már mehet is a fogyasztóhoz, hozzád, aki leönti meleg vízzel a leveleket, és már élvezi is a minőségi, natúr, tiszta teát. Majdnem, ahogy a természet megadta. Ha ortodox eljárással készült a tea (ezekről majd később írok még), akkor a vízben látod kinyílni, kirajzolódni a teljes tealevelet, amit te is felismersz. Külön élmény számomra látni, hogy egy levél, vagy két levél + rügy került-e a csészémben. Olyan szépen kirajzolódnak a levelek.

Ezzel szembe a filterbe az kerül, ami letöredezik az egész levélről, tehát törmelék, vagy tömegtermelésből származó, géppel levágott, összevagdalt levelek, amik tele vannak törésfelülettel. Ez azért rontja a minőséget, mert a csersav (ami egyébként természetes vegyület a teában, csak nem kell megvárni, hogy kiázzon, mert ez okozza a keserű ízt) a törésfelületen azonnal kioldódik, így egy filteres zöld tea vagy fekete tea sokkal hamarabb keserű lesz, valamint sokkal erősebb, mint egy szálas tea. Ez a minőségbeli különbség.

De ennél sokkal többről van szó. Ha ismersz, tudod, hogy fontos számomra a környezet védelme, a környezetkímélő megoldás minden lehetséges területen.

ÉS ez az, ami még fontosabb különbség a szálas tea és a filteres között, bár erre kevesebben gondolnak.

Míg a szálas teát, a fentebb leírtak szerint megtermelik – leszedik – szárítják, és már fogyaszthatod is, addig a filteres teához a leveleket (1) papírba csomagolják 1,5 -2 grammonként, (2) amit előzőleg hipóval (!) fehérítettek, (3) cérnával látják el, amihez (4, 5) fényes papírt ragasztanak (ez kettőnek minősül, mert papír + ragasztó), (6) amit fém kapoccsal erősítenek a filterhez, (7) az egészet beleteszik egy papírdobozba, (8) amit színesre megnyomnak, ami megsokszorozza a költségeket, majd végül (9) az egész dobozt bevonják fóliával.

KILENC felesleges, környezetterhelő lépés egyetlen csésze teáért. Érzed már a különbséget?

Visszakanyarodva a minőséghez: a csomagolás nagyban megnöveli a költségeket, (ez a 9 lépés), mégis olcsóbb a filteres tea, mint a szálas. Akkor vajon a minősége hol van a szálashoz képest? Ezentúl jusson ez is eszedbe, amikor legközelebb teát válogatsz egy webshopban, vagy egy üzletben.Tehát összefoglalva:

  • szálas tea egész, ép leveleket tartalmaz, míg a filterbe apró, töredezett levelek kerülnek;
  • szálas tea szépen kinyílik, kibomlik, amikor víz éri, a filterben erre nincs hely, tehát ha 1-2 nagyobb levéldarab is kerül bele, nincs helye kinyílni, a víz nem járja úgy át;
  • ha papírfiltert használnak, azt előzőleg hipóval fehérítik, amit te kiáztatsz a csészédben;
  • ha organza, piramisfiltert veszel, annak tudatában, hogy az magasabb minőségű teát tartalmaz, abból pedig mikroműanyagok oldódnak ki meleg víz hatására;
  • míg a szálas teát csak leszárítják, (amit maximum 2-3 lépés előz meg), addig egy filter elkészítéséhez 9 környezetterhelő lépésre van szükség.


Vagyis válassz inkább SZÁLAS teát, a saját, családod és a környezetünk védelmében! Köszönöm neked!


További érdekességek tea témában: https://kameliakert.hu/

Varga Marianna teaszakértő

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.