Régi pesti kávéházak 2005.05.30.

Kávéház és biliárdgolyó

A kávésok már a 19. századra kivívták azt a jogukat, hogy ők (és csak ők) állíthassanak üzletükbe biliárdasztalt. A klasszikus kávéscégéreken a kanna, findzsa vagy pohár mellett sokáig ott szerepelt a két dákó és a három biliárdgolyó.


A cégér egyben azt is jelezte, hogy a helyiség rendelkezik játékjoggal, amelynek megszerzése ádáz küzdelmek tárgya volt, mint az alkohol- vagy a kávémérés jogáé, az asztalok használatáért ugyanis a játékosoknak fizetni kellett, s ez a kávésnak nem kis hasznot hozott.

A törzsvendégek saját dákójukat a kávéházban tartották. Komoly versenyeket vívtak, sőt Sztanoj Miklós pesti kávés – maga is kiváló játékos – Biliárd- és Sakkjáték Szemle címmel lapot indított, amely azonban az alapító halála miatt hamarosan megszűnt.

A kávéházakban a vendégek kártyáztak is, egy-egy üzlet olykor valóságos kártyabarlanggá vált. (Amikor a hatóság egy-egy hazárdjátékot betiltott, a játékosok egyszerűen átkeresztelték, s új nevén vígan játszották tovább.) A kávéházi kártyaszobának – hogy a tiltott szerencsejátékot megakadályozzák – nem lehetett ajtaja: vastag posztófüggöny takarta a bent ülőket.

Gerlachfalvy Réka

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.