Régi pesti kávéházak 2005.06.06.

Előttünk egy fekete-fehér kockás viaszosvászon

Az első magyar sakkegyesület a hagyomány szerint a Wurm kávéházban alakult 1839-ben, ám erről nem maradt írott dokumentum: a megalakulás hivatalos évének 1864-et tekintik.


A pesti sakkozók már a 19. században nemzetközi tekintélyt vívtak ki maguknak. 1843 májusától 1845 márciusáig levelezési mérkőzést játszottak a világ leghíresebb sakk-kávéháza, a párizsi Café de la Régence sakkozóival, mégpedig olyan szép játékkal aratva fényes győzelmet, hogy a játszma bekerült az 1950-ben Londonban megjelent 500 Master Games of Chess-be.

Az 1848-as forradalom leverése után a kávéházi sakkélet drámaian visszaesett. Újbóli feléledése sokat köszönhet nagy romantikus zeneszerzőnknek, Erkel Ferencnek (1810–1893), aki törzsvendége volt a Wurmnak, és kiváló sakkozóként 29 esztendőn át töltötte be a Pesti Sakk-Kör elnöki tisztét.

A sakkozók törzskávéházaiban nemegyszer az ő számukra is biztosítottak különtermet vagy egy csöndes sarkot, ám az ellenkezőjére is ismerünk példát, amikor – talán épp a kávéház vonzerejét növelendő – az ablaknál ültek, s az érdeklődők az utcáról is figyelhették küzdelmüket. Minden idők legnagyobb magyar sakkozója, Maróczy Géza (1870–1951) általánosítható jelenetként mutatja be első kisgyerekkori sakk-élményét:

"... könyvestáska a hóna alatt. Iskolából megy haza. Az útjába eső kávéház nagy tükörablakánál megáll, betekint és állva marad. Az ablakmélyedésben levő asztalnál feketekávé mellett a kávéház két vendége ül, előttük egy fekete-fehér kockás viaszosvászon... A diák... elkésik az ebédről [...] megtanulja a lépéseket, azután játszik... játszik... Ez az általános indulás a sakkozói pályán..."

Gerlachfalvy Réka

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.