Receptek 2009.07.01.

Kávé és Kóla

Az alkoholmentes frissítő italok piacán a két domináns termék a kávé és a kóla. A két ital történtéről és találkozási pontjairól írunk a következőkben..


A koffeines, élénkítő italok piacán a XIX. század végére - a gyarmatosított Közép- és Dél Amerika és Afrika kávé ültetvényéiről származó olcsó babkávé miatt - a kávé vezető szerephez jutott. Ezt a hegemóniát törte meg a XX. században a kóla megjelenése.
Az új ital, bár a kezdetekben 100%-ban természetes alapanyagokból állt, mesterséges -laboratóriumi úton készült.

A Coca Cola 1884-ben alkoholos italként kezdte pályafutását, az azóta világhírűvé vált John Pemberton borból és kokainból állította elő a CocaWine- t. Csakhogy Atlantában alkoholtilalmat vezettek be, ezért ki kellett kísérletezni egy alkoholmentes változatot. Az 1886- tól gyógyszertárakban terjesztett (már szénsavas) kóla eredeti receptjében kokalevél kivonatot és kóladiót (koffeintartalom miatt) tartlamzott. A kokain tartalom 1904- ben tünt el az italból, innentől már narkotikum mentes kokaleveleket használtak az italhoz.
Az alkohol és kokainmentes kóla a kezdetektől, már több mint 100 éve a jeges tea és -kávé legfontosabb riválisa a nyári időszakban.

Coca Cola Blak
(kávés ízesítésű szénsavas üditőital)
Az italt először Franciaországban mutatták be a nagy közönségnek de közvetlenül utána, 2006 közepétől már megjelent az USA és Kanada üzleteinek polcain is. Az Európai bevezetés jóval nagyobb sikerrel járt a tengeren túlinál, az Egyesült Államokban 2007 augusztusában be is jelentették, hogy a Blak forgalmazását leállítják.
Az európai piacra, a franciáknál gyártott Blak az utóbbi években megjelent a Cseh Köztársaságban, Litvániában, Szlovéniában.
Fogyasztói tesztek alapján ez a verzió sokkal kávésabb és kevésbé édes mint az amerikai. Koffeintartalmát tekintve a Blak kétszer olyan "erős" mint a klasszikus coke.
Információink szerint a Magyarországi forgalmazás nem várható.

Kitérő..

A Pepsi cég is sokat kísérletezik a kóla ízesítésekkel. Különböző piacokon az utóbbi években bevezetett különleges ízek között természetesen megtalálható a kávés is. A Pepsi Kona fantázia nevű italt csak az USA keleti partján dobták piacra. A Kona név a híres Hawaii termőterületre utal.
Érdekességek a palettáról:

 • Pepsi White (joghurt íz--Japán)
 • Pepsi Twist Mojito (citrom+menta íz--Olaszország)
 • Pepsi Ice Cucumber (uborka íz--Japán)
 • Pepsi Christmas (fahéj+mogyoró+kakaó íz-- USA, Kanada)


  A kávé és kóla évszázados versenyét zárjuk le az alábbi recepttel, melyben a két ital tökéletes fúzióját valósíthatjuk meg:

  Coffee Cola-a legegyszerűbb jeges koffeinbomba:

 • Frissen eszpresszót készítünk (minél krémesebb annál jobb, robusztás keverékek előnyben!)
 • Még forrón ízesítjük cukorsziruppal (mogyorós, vaníliás vagy akár narancsos is szóba jöhet)
 • Long drinkes pohárba két-három jégkockát teszünk, majd a kávét ráöntjük.
 • Jéghideg (nem gépi) kólával felöntjük.
  A szénsavas kóla "felfújja" az espresso krémjét, avagy másképpen fogalmazva: a kávékrém megőrzi a kólát az első "felpezsgés" állapotában, tartós, több centi vastag kávés-kólás krém koronázza az italt!
  Amerikai változat szerint tehetünk cukor helyett egy gombóc vanilia fagylaltot a kávéba és arra önthetjük a kólát..

  Kávé a kóla gyárban

  Az Ilko fantázia nevű termékcsalád, az Illy kávéscég és a Coca Cola együttműködésének köszönheti létrejöttét. Az Illynél megszokott kávéminőség találkozik a profi üditőital palackozással.
  3 féle kávéitalt forgalmaznak: caffe, cappuccino, latte macchiato.

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  Magazin

  B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
  B-opció válságban magyar módra

  A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

  Café Magyarország 2020.04.08.
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Kávé akadémia 2020.03.20.